Alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat - Äitiyden Ihme
 

Alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat

Jos olet huolissasi pienen lapsesi sairastumisesta, jatka lukemista. Seuraavaksi kerromme yleisistä alle 1-vuotiailla esiintyvistä taudeista ja niiden hoidosta.
Alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat

Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2019

Jokaista pienen vauvan vanhempaa kiinnostaa varmasti, mitä ovat alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat. Seuraavaksi listaamme yhdeksän tautia, joista vähintään yksi tulee todennäköisesti tutuksi jokaisessa lapsiperheessä.

Moni näistä terveysongelmista vaatii välitöntä lääkärihoitoa vauvan kehittymättömän vastustuskyvyn vuoksi.

Alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat

Alle 1-vuotiaana ihminen on altis hengitysteiden ja ruoansulatuselinten sairauksille. Yleensä nämä sairaudet johtuvat viruksista tai bakteereista. Seuraavaksi listaamme tyypillisimmät pienen lapsen terveysongelmat.

1. Influenssa

Syynä on influenssavirus, ja tämä tartunta leviää helposti. Usein se katoaa itsestään, ja oireina ovat seuraavat: kuume, yskä, nenän tukkoisuus, päänsärky, huonovointisuus, lihaskivut ja joskus oksentelu.

Influenssa on yksi tavallisimmista alle 1-vuotiaiden sairauksista, ja se vaatii lääkärihoitoa.

2. Keuhkoputkentulehdus

Tämä tarkoittaa kehkoputkien tulehtuneisuutta, joka aiheutuu useimmiten huonosti parantuneesta flunssasta. Lapsella voi olla paljon limaa ja yskää.

Muista, että keuhkoputkentulehdus leviää suun kautta, eli tartunnan saaneen ihmisen kanssa kontaktissa olemalla.

Toisaalta taas on olemassa äkillinen (akuutti) keuhkoputkentulehdus, joka aiheutuu hengitysteiden bakteeri- ja virustartunnoista, ja se vaikuttaa nenään, kurkkuun sekä poskionteloihin.

Joillakin lapsilla voi olla krooninen keuhkoputkentulehdus, jonka oireisiin kuuluvat muun muassa runsas yskä sekä lima.

3. Keuhkokuume

Tällöin keuhkoissa on tulehtuneisuutta, ja alle 6-kuisilla vaivoilla sairaus johtuu pneumokokkibakteerista.

Keuhkokuumeen oireina ovat korkea kuume, yskä, runsas lima, vilunväreet, kivut sekä hengitysvaikeudet. Se vaatii tarkkoja hoitotoimia sekä sairaalahoitoa.

Vauva sairastaa

4. Nielurisatulehdus

Pääsyynä tähän sairauteen ovat streptokokkibakteerit, mutta viruksetkin voivat olla aiheuttajia. Nielurisatulehdus saa aikaan nielurisojen tulehtuneisuutta, kipeää kurkkua, päänsärkyä, kuumetta sekä syöntivaikeuksia. Ongelma on hyvin tavallinen vauvoilla silloin, kun nämä alkavat laittaa erilaisia asioita suuhunsa.

5. Virtsatietulehdukset

Lapsella saattaa mahdollisesti olla tällainen tulehdus, jos hän on alle 2-vuotias ja kärsii kuumeesta, johon ei ole mitään selkeää syytä. Pystyt selvittämään asian kotona tehtävällä virtsakokeella – jos tulos on positiivinen, lääkäri tekee virtsaviljelyn ja antaa sopivaa hoitoa. Joskus tila saattaa vaatia sairaalahoitoa.

6. Ripuli

Tämä on myöskin tavallinen sairaus alle 1-vuotiailla lapsilla. Yleensä se johtuu viruksesta tai saastuneesta ruoasta. Potilas ulostaa hyvin usein ja nestemäistä ulostetta, ja hänellä on vatsakipuja.

On tarpeen pitää vauva nesteytettynä. Anna hänelle runsaasti nesteitä ja jatka imetystä sekä muuta ruokintaa. Jos oireet jatkuvat, mene vauvan kanssa lääkäriin.

7. Äkillinen suolistotulehdus

Äkillinen suolistotulehdus, eli vatsaflunssa, tarkoittaa tulehtuneisuutta ruoansulatuksen ja suoliston kanavissa. Saastuneen ruoan tai veden saanti on yleensä syynä, ja oireina ovat vetinen ripuli, pahoinvointi, oksentelu, suolistokipu, kuume sekä väsymys.

Jos lapsellasi on näitä oireita 48 tunnin ajan, vie hänet lääkäriin. Kotona joudutaan olemaan hyvin varovaisia, ja nesteitä tulee antaa runsaasti nestehukan välttämiseksi.

Jos imetät, jatka tätä, ja jos vauvasi nauttii jo kiinteitä ruokia, voit mukauttaa ruokavaliota hiukan.

8. Korvatulehdus

Asiantuntijoiden mukaan yli 80% lapsista saa korvatulehduksen ensimmäisten kahden elinvuotensa aikana, eli kyseessä on erittäin yleinen varhaislapsuuden vaiva.

Korvatulehdus johtuu missä tahansa korvan osassa elävistä mikro-organismeista. Nämä mikrobit aiheuttavat voimakasta kipua tuottavan tulehduksen. Siinä, missä välikorvatulehdus vaikuttaa tärykalvon takana olevaan korvakäytävään ja mahdollisesti myös korvatorveen ja kartiolisäkkeeseen, korvakäytävän tulehdus sijaitsee ulkoisessa korvakäytävässä.

Korvatulehduksen ilmeisin oire on korvakipu, jonka yhteydessä voi esiintyä korvien lukkoon menemistä, korvien kutiamista sekä korvavahan erittymistä. 

9. Bronkioliitti

Bronkioliitti on pienten keuhkoputkien, eli ilmatiehyiden, tulehdustauti alle 1-vuotiailla lapsilla. Tavallisin lapsen bronkioliitin aiheuttaja on RS-virus. Taudin oireet ovat hyvin samankaltaisia flunssan oireiden kanssa.

Bronkioliitti alkaa yleensä ylähengitystieinfektiona, mutta pahentuu muutaman päivän kuluessa. Jos vauva kärsii flunssan kaltaisista oireista, jotka pahenevat päivien kuluessa, on hänet tärkeä viedä lääkäriin. Bronkioliitin pääasiallisia oireita ovat rintakipu, limainen yskä, väsymys, kuume, hengitysvaikeudet ja hengityksen vinkuminen.

Suomessa bronkioliitti on yleisin alle vuoden ikäisten lasten sairaalahoitoon johtava sairaus.

Alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat

Näin vähennät vauvan sairastumisen riskiä

Positiivista on se, että kaikki listaamamme alle 1-vuotiaiden tavalliset terveysongelmat ovat hoidettavissa. Ihanteellisessa tilanteessa kaikilta taudeilta vältytään, eikä hoitovaiheeseen koskaan jouduta. Valitettavasti tällaiseen tilanteeseen harvemmin päästään, mutta lapsen sairastumista voidaan pyrkiä ehkäisemään yksinkertaisten tekojen avula.

Alle vuoden vanha vauva tulee pitää erossa virusten tai bakteerien sairastuttamista henkilöistä. Ensimmäisen elinkuukauden aikana vierailijoiden määrää kannattaa rajoittaa.

On tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta sekä kotona että muualla, ja kaikkien tulisi pestä kätensä ennen lapsen koskettamista. Tämän lisäksi tulee noudattaa suositeltuja rokoteaikatauluja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.