Vauvan kuumeen alentaminen - 9 vinkkiä kokeiltavaksi - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kuumeen alentaminen - 9 vinkkiä kokeiltavaksi

Vauvan kuumeen alentaminen - 9 vinkkiä kokeiltavaksi

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos vauvasi kärsii kuumeesta, älä epäröi yrittää alentaa lapsen ruumiinlämpötilaa. Kuume on lapsen kehon luonnollinen tapa vastata sairauteen – se on puolustusmekanismi, joka yrittää rajoittaa taudinaiheuttajien leviämistä. Korkea kuume voi kuitenkin olla vaarallista varsinkin pienillä lapsilla. Tässä artikkelissa kerromme, miten vauvan kuumeen alentaminen onnistuu yhdeksän eri keinon avulla – jatka siis lukemista!

Ennen kuin jatkamme, haluamme tähdentää, että kuume voi olla joko vaaraton tai vaarallinen, riippuen sen alkuperästä ja syystä. Vie lapsesi lääkäriin, jos kuume ylittää 38 astetta. Lääketieteen ammattilainen osaa neuvoa, mikä on paras tapa hoitaa lasta.

Lääkäri diagnosoi kuumeen aiheuttajan ja kirjoittaa tarvittaessa reseptin lapsen tarvitsemille lääkkeille. On tärkeää kirjoittaa muistiin lääkkeen antoajat ja annoskoot sekä muut hoitoon liittyvät ohjeet.

Älä koskaan sivuuta lääkärin antamia hoito-ohjeita tai määrättyjä lääkkeitä. Sairasta lasta ei myöskään saa koskaan hoitaa kotikonstein sillä verukkeella, että “näin kuumetta hoidettiin ennen” tai “näin äiti hoiti minua lapsena ollessani sairas”.

Tässä artikkelissa suosittelemamme kikat ja muut internetistä löytyvät vinkit toimivat ainoastaan lääkärin määräämää lääkehoitoa täydentävinä apukeinoina tai joissain tapauksissa vaihtoehtoisina hoitotapoina. Haluamme kuitenkin selventää, että seuraavia vinkkejä ei ole tarkoitus käyttää lääkärin määräämän hoidon korvikkeena.

Seuraavaksi jaamme tehokkaimpia vinkkejä, joiden avulla vauvan kuumeen alentaminen on mahdollista. Muista noudattaa lääkärin antamia ohjeita ja ota vinkit käyttöön täydentävänä hoitona.

Vauvan kuumeen alentaminen – 9 vinkkiä

Vauvan kuumeen alentaminen onnistuu lääkärin antamien ohjeiden sekä muutamien kikkojen avulla

1. Vähennä peittojen määrää

Kun huomaat lapsen kuumeen nousevan, älä peittele häntä liian lämpimillä peitoilla. Vaikka lapsi haluaisikin olla paksun peiton alla, se ei ole hyvä ajatus. Älä myöskään pue vauvalle liikaa vaatteita, sillä ne estävät kuumetta laskemasta.

2. Vilvoita vedellä

Kylvetä vauvaa haaleassa vedessä ja kastele hänen otsansa. Anna lapsen leikkiä hetken aikaa kylvyssä, jotta hänen kehonsa viilenee. Huomaat pian, kuinka kylpy auttaa laskemaan pienokaisen kuumetta.

3. Kylmähauteet

Käytä kylmiä hauteita, esimerkiksi märkiä viileitä pyyhkeitä. Vesi ei kuitenkaan saa olla liian kylmää. Laita yksi kylmähaude lapsen otsalle ja toinen niskan taakse. Vaihda hetken päästä uusiin kylmiin hauteisiin ja jatka tätä niin kauan kuin on tarpeen.

4. Pidä huolta nesteytyksestä

Varmista, että lapsi saa runsaasti nesteitä. Voit juottaa hänelle vettä, äidinmaitoa ja luonnollisia mehuja. Parhaat mehut syntyvät vesimelonista, appelsiinista, mandariinista ja ananaksesta. Älä anna lapselle maitotuotteita, jos lapsi kärsii myös yskästä.

5. Aloe vera on hyväksi

Auta alentamaan vauvan kuumetta tarjoamalla vauvalle runsaasti nesteitä

Hanki aloe vera ja kuori se niin, että geelimäinen osa tulee näkyviin. Aseta aloe veran lehti vauvan otsalle geeli ihoa vasten ja anna vaikuttaa jonkin aikaa.

Poista lehti otsalta muutaman minuutin kuluttua ja raaputa lehdestä kuumeen kuivattama geeli. Kun kuivuneen geelin alta paljastuu tuoretta geeliä, aseta jälleen lehti otsalle viilentämään lapsen oloa. Ennen lehden laittamista vauvan otsalle, varmista, että kaikki lehden terävät osat on poistettu.

6. Anna lapsen hikoilla kuume pois

Laita lapsi liikkumaan – ja nyt ei puhuta salille menemisestä, vatsalihasten tekemisestä tai muusta vastaavasta. Jos lapsi on kuumeesta huolimatta hyvävointinen, voitte esimerkiksi jahdata palloa yhdessä. Voit myös laittaa musiikkia soimaan ja tanssia tai hyppiä lapsen lempikappaleen tahdissa. Vauvan kuumeen alentaminen voi siis olla hauskaakin puuhaa!

Yllätyt huomatessasi, kuinka fyysinen aktiivisuus auttaa vauvaasi hikoilemaan kuumeen pois. 

7. Omenaviinietikka

Sekoita 5 osaa vettä ja yksi osa omenaviinietikkaa. Kasta seokseen kaksi pyyhettä ja aseta niistä toinen lapsen otsalle ja toinen niskan taakse. Kun pyyhkeet ovat lämmenneet, vaihda ne uusiin, viileisiin pyyhkeisiin.

8. Teeaika

Valmista lapselle teeuute timjamista ja kamomillasta. Keitä vettä kattilassa ja lisää kiehuvaan veteen näitä lääkinnällisiä kasveja. Voit käyttää kasvien murskattuja lehtiä tai vartta.

Keitä seosta jonkin aikaa. Ota kattila sen jälkeen pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Siivilöi vesi. Ennen kuin annat lapselle noin puoli kuppia teeuutetta, lisää siihen lusikallinen hunajaa ja 10 tippaa sitruunan mehua. 

Jos lapsesi on alle 2-vuotias, keskustele lääkärin kanssa ennen tämän teeuutteen tarjoilemista. Haluat varmistua siitä, että lapsen ruuansulatus pystyy sulattamaan uutteen sisältämät ainesosat.

9. Ihokontakti

Pidä vauvaa sylissäsi lapsen paljas iho omaa rintaasi vasten. On ihmeellistä, mutta totta, että ihokontakti auttaa säätelemään vauvan lämpötilaa. Voit tehdä näin myös vauvan ollessa kantoliinassa. Lapsesi on onnellinen saadessaan erityistä läheisyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.