Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa? - Äitiyden Ihme
 

Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?

Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?

Viimeisin päivitys: 04 maaliskuuta, 2019

Jos haluat hymyillä ilman pienintäkään epäröintiä, kannattaa sinun panostaa terveellisiin elämäntapoihin ja suuhygieniasta huolehtimiseen. Valitettavasti kuitenkaan edes hyvät tavat eivät aina estä tahrojen syntymistä pysyviin hampaisiin. Mistä eri tyyppiset tahrat rautahampaissa johtuvat ja miten niiden muodostumista voidaan ehkäistä?

Kaikki toivovat itselleen terveitä ja kauniita valkoisia hampaita. Surullista kyllä, tahrojen ilmestyminen pysyviin hampaisiin on luonnollinen prosessi, jolle me kaikki altistumme. Se onkin yksi merkittävimmistä hammasterveyden ongelmista. Tahroja voivat aiheuttaa esimerkiksi tietyt lääkkeet, huono suuhygienia ja geenit.

On olemassa monia eri tyyppisiä hampaiden tahroja, jotka voidaan erottaa niiden värin perusteella. Kun tiedät, minkä tyyppisiä tahroja omissa hampaissasi on, voit käydä toimiin poistaaksesi ne tehokkaasti. Nykyään hampaista huolehtiminen ja valkoiset hampaat ovat trendi, ja tarjolla on monia innovatiivisia valkaisu- ja putsaushoitoja.

Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?

Hampaiden tummuminen on jatkuva uhka, joka vaikuttaa niin pysyviin hampaisiin kuin maitohampaisiinkin.

Tahran värin mukaan voidaan päätellä sen mahdollinen aiheuttaja. Yleisimmät hampaiden tahrat ovat seuraavanlaisia:

Valkoiset tahrat

Näitä aiheuttavat:

  • Reiät: Kun reiät ovat alkuvaiheessa, hampaissa on nähtävissä valkoinen alue, joka johtuu emalin demineralisoinnista. Nämä tahrat voidaan poistaa käyttämällä erityistä fluoria.
  • Fluoroosi: Sen havaitseminen on todella helppoa, koska se on pilkullista. Se johtuu liiallisesta fluorin käytöstä varhaisesta iästä alkaen. Joissakin kunnissa juomavesi sisältää paljon fluoria ja se voi vahingoittaa hampaita.

Ruskeat tahrat

Nämä johtuvat huonoista ruokailutottumuksista. Nämä ovat pinnallisia tarhoja ja ne sijaitsevat yleensä hampaiden sisäosassa.

Niitä aiheuttavat tummat juomat kuten kahvi, kola ja punaviini. Myös tupakointi voi aiheuttaa ruskeita tahroja. Nikotiini aiheuttaa muutoksia hampaan alkuperäiseen väriin.

“Tahrojen ilmestyminen pysyviin hampaisiin ja luonnollinen prosessi, jolle me kaikki altistumme.”

Harmaat tahrat

Nämä tahrat johtuvat vammasta. Kun hampaaseen vaikuttaa kaatuminen tai lyönti, jotka voivat johtua tappelusta tai onnettomuudesta, hammas muuttaa luonnollista väriään harmaan sävyiseksi, mikä johtuu pulpal-nekroosista.

Äärimmäisissä tapauksissa henkilö voi kärsiä kivusta purressaan ja hän saattaa tarvita endodontiaa kipunsa lievittämiseksi.

Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?

Mustat tarhat

Näitä voi aiheuttaa:

  • Suuvesi: Nämä tuotteet sisältävät antibakteerista ainetta, jota kutsutaan klooriheksidiiniksi. Kun sitä käytetään paljon, se voi aiheuttaa mustia pisteitä. Niiden ilmestyminen riippuu monia tekijöistä, kuten klooriheksidiinin pitoisuudesta ja sen käytön kestosta.
  • Hammaskivi: Tämä on hyvin yleistä ihmisillä, jotka kärsivät periodontiitista ja muista sen kaltaisista taudeista. Plakki muuttuu hammaskiveksi, joka kiinnittyy hampaan pintaan. Tämä voi aiheuttaa pahan hajuista hengitystä sekä emalin häviämistä hampaista.

“On olemassa hammashygienia tuotteita, joita ei pitäisi käyttää ilman kunnollista hammaslääkärin valvontaa. Välttääksesi tällaisia tahroja, konsultoi lääkäriäsi ennen kuin alat käyttämään uusia tuotteita.”

Vihreät tahrat

Nämä tahrat johtuvat huonosta hammashygieniasta. Niitä löytyy hampaiden tyvestä ja ne ovat todella yleisiä lapsilla ja teini-ikäisillä, joilla ei ole kunnollista hammashygieniaa.

Hampaiden pesemättä jättäminen voi aiheuttaa sen, että bakteereita kiinnittyy hampaisiin ja ikeniin. Pitkän ajan kuluessa tämä aiheuttaa fenatsiinia, joka puolestaan aiheuttaa veren hajoamista ikenissä.

Keltaiset tahrat

Niiden pääasiallinen syy on hammasbakteerinen plakki, joka johtuu ruuan jämien hajoamisesta hampaissa. Tämä yhdistettynä huonoon hampaiden harjaamiseen voi aiheuttaa sen, että hampaat alkavat kellertyä.

Kolme keinoa hampaiden tahrojen poistamiseen

Näiden tahrojen ilmestyminen voidaan estää käymällä usein hammaslääkärissä. Lääkärit voivat ehdottaa jotakin seuraavista hoitokeinoista:

Ammattilaisen suorittama puhdistus

Tämä on syväpuhdistus, jonka tekee ammattilainen. Puhdistuksessa voidaan poistaa tahroja, hammaskivejä ja hammasbakteerista plakkia.

Joka vuosi suositellaan vähintään kahta hampaiden puhdistusta. Tämä auttaa varmistamaan terveet ikenet ja reiättömät hampaat.

Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?

Hampaiden valkaisu

Tämä on esteettinen hoito, jossa hampaisiin laitetaan aktiivisia aineita, jotka tunkeutuvat hampaiden sisään ja auttavat poistamaan tahroja niin ulko- kuin sisäpuoleltakin.

Se on yllättävän tehokas ja voit saada hohtavat hampaat ja kirkkaamman hymyn.

Hammasrenkaat

Nämä ovat eräänlainen suoja, jota käytetään hampaissa, joissa on pysyviä tahroja. Niitä käytetään erityisesti tapauksissa, joissa tahrojen aiheuttajana ovat lääkkeet tai fluorin liiallinen käyttö.

Parasta olisi välttää näiden tahrojen ilmestyminen pysyviin hampaisiin. Älä odota kunnes niitä ilmestyy ennen kuin alat pitää hampaistasi hyvää huolta.

Pidä mielessä, että kuten monia muitakin sairauksia, myös pysyvien hampaiden tahroja voidaan välttää yksinkertaisilla jokapäiväisillä teoilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.