Maitohampaiden irtoaminen - kaikki mitä tarvitsee tietää - Äitiyden Ihme
 

Maitohampaiden irtoaminen - kaikki mitä tarvitsee tietää

Maitohampaiden irtoaminen - kaikki mitä tarvitsee tietää

Viimeisin päivitys: 14 joulukuuta, 2018

Maitohampaiden irtoaminen alkaa yleensä lapsen ollessa 5-6-vuotias, mutta prosessin alkamisajankohta voi vaihdella geneettisistä tekijöistä riippuen. Vanhempien on tärkeä tuntea prosessi niin, että he tunnistavat mahdolliset hammaslääkärillä käyntiä vaativat muutokset.

Maitohampaiden irtoaminen – kaikki mitä tarvitsee tietää

Ensimmäisten hampaiden puhkeaminen alkaa noin 6. elinkuukauden tienoilla. Tämä on kuitenkin vain yleistys, sillä jokainen lapsi on erilainen ja kehittyy omaan tahtiinsa. Kaikki maitohampaat ovat puhjenneet lähes kaikissa tapauksissa kolmanteen ikävuoteen mennessä.

Tämän jälkeen lapsen suussa ei ilmene silminnähtäviä muutoksia ennen tämän täytettyä 5 tai 6 vuotta. Sisäisesti suussa tapahtuu kuitenkin moniakin asioita, kun lapsen ikenet valmistautuvat työntämään maitohampaat ulos ja korvaamaan ne pysyvillä hampailla.

Kun tämä uusiutumisprosessi on alkanut, hampaiden korvautumiseen kuluu noin 3-4 vuotta. Tosiasiassa prosessi ei pääty ennen 17-21 vuoden ikää, sillä tämä on aika, jolloin kolmannet poskihampaat, eli viidaudenhampaat, alkavat tehdä tuloaan.

Missä järjestyksessä hampaat irtoavat?

Yleinen sääntö on se, että ensimmäisenä irtoavat ensimmäisenä puhjenneet hampaat. Ensimmäiset irtoavat hampaat ovat yleensä alemmat etuhampaat, joiden jälkeen irtoavat ylemmät etuhampaat.

Maitohampaiden irtoaminen

Alemmat etuhampaat

Alemmat etuhampaat löytyvät ikenen ala- ja sisäpuolelta, ja ne nähdään yleensä ensimmäisinä.

Ne työntävät maitohampaita tieltään, kunnes ne irtoavat ja jättävät tarpeeksi tilaa lopullisille hampaille.

Ylemmät etuhampaat

Seuraavaksi kasvavat pysyvät hampaat ovat yleensä ylemmät etuhampaat. Nämä hampaat puhkeavat ikenen etupuolelta.

Ensimmäinen ja toinen poskihammas

Ensimmäinen ja toinen poskihammas kuuluvat yleensä kolmantena puhkeavien hampaiden ryhmään. Tässä tapauksessa ensimmäisen takahampaan irtoaminen tapahtuu yleensä ikävuosien 9-11 välillä.

Toisen poskihampaan irtoaminen puolestaan ajoittuu ikävuosien 10-12 välille.

Kulmahampaat

Kulmahampaiden lähtö ajoittuu tavallisesti samaan aikaan toisen poskihampaan kanssa.

Toisin sanoen tämä prosessi tapahtuu ikävuosien 10-12 välisenä aikana.

Nämä ajoitukset voivat toki vaihdella eri yksilöillä, sillä myös geneettisillä tekijöillä on asiassa osansa.

Mitä sinun tulisi tietää maitohampaiden irtoamisesta

Kuinka toimia, kun maitohampaiden irtoaminen alkaa?

Kuten olemme nähneet, maitohampaiden korvautuminen pysyvillä hampailla alkaa noin viidennen ikävuoden paikkeilla. Jotkut vanhemmat tekevät sen virheen, että he liikuttelevat hammasta väkisin nopeuttaakseen sen putoamista.

Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä hampaan irtoaminen voi kestää vielä pitkäänkin sen jälkeen, kun se alkaa heilumaan.

Tässä mielessä on tärkeää neuvoa lasta olemaan liikuttamatta tai koskematta liikkuvaan hampaaseen kielellään.

Ajatuksena tässä on antaa hampaan irrota täysin itsestään, sillä näin tämä prosessi sujuu paljon nopeammin.

Jos hammas on niin irtonainen, että se häiritsee lapsen puhumista tai syömistäon parempi mennä hammaslääkärille.

Hampaan irrottaminen tulisi jättää hammaslääkärin tehtäväksi, joka myös varmistaa, että mikään ei ole häiritsemässä pysyvän hampaan kasvua ja kehitystä.

Vanhempien on tärkeää olla mukana hampaiden irtoamisprosessissa. Tiedonhankinta on ensimmäinen askel pysyvään hampaaseen kohdistuvien mahdollisten ongelmien tai viivästysten tunnistamisessa.

Sellaisissa tapauksissa on edelleen parasta käydä hammaslääkärillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.