Pityriasis versicolor vauvoilla ja lapsilla
 

Pityriasis versicolor vauvoilla ja lapsilla

Pityriasis versicolor on hyvänlaatuinen, tarttumaton ja melko yleinen ihotauti.
Pityriasis versicolor vauvoilla ja lapsilla
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 05 kesäkuuta, 2023

Pityriasis versicolor eli savipuoli on tauti, jota tavataan usein lääkärin vastaanotolla. Sille on ominaista iholla elävän sienen synnyttämät läiskät eri puolilla vartaloa. Vaikka se ei ole tarttuva tauti, se on hoidettava nopeasti komplikaatioiden välttämiseksi. Tässä artikkelissa kerromme, millainen pityriasis versicolor on vauvoilla ja lapsilla.

Pityriasis versicolor eli savipuoli

Tämä tinea versicolorinakin tunnettu tauti on yleinen , hyvänlaatuinen ja pinnallinen ihon sieni-infektio. Sitä aiheuttavat sienet kuuluvat ihon normaaliin mikrobikasvustoon. Niitä ovat muun muassa ovat Malassezia furfur, Malassezia globosa ja Malassezia sympodialis. Vaikka kyseistä ihottumaa voi esiintyä kaikkialla maailmassa, se puhkeaa suuremmalla todennäköisyydellä kosteassa tai lämpimässä ilmastossa.

Muun muassa seuraavat tilanteet voivat altistaa pityriasis versicolorille:

  • Geneettinen alttius
  • Tietyt ympäristöolosuhteet, kuten lämpö ja kosteus
  • Immuunipuutokset
  • Rasvainen iho
  • Raskaus
  • Rasvaisten voiteiden jatkuva käyttö
Vastasyntynyt vauva pinnasängyssä.
Ihottuma-alue ei rusketu. Siksi iholla näkyy muuta ihoa vaaleampia läiskiä.

Pityriasis versicolor vauvoilla ja lapsilla: kliiniset oireet

Pityriasis versicolorin kliinisiä piirteitä ovat aavistuksen hilseilevät, muuta ihoa vaaleammat tai tummemmat läiskät, jotka sijaitsevat yleisimmin kaulalla, ylävartalossa ja olkavarsissa. Toisin sanoen ihottumaa esiintyy suuremmalla todennäköisyydellä eniten talia erittävillä ihoalueilla, kuten kasvoissa, päänahassa, selässä ja niskassa. Tämä näkyy iholla lukuisina tarkkarajaisina läiskinä.

Iholeesiot voivat olla seuraavanlaisia:

  • Muuta ihoa vaaleampia
  • Muuta ihoa tummempia
  • Punoittavia
  • Yhtenäisiä
  • Hajanaisia

Leesiot ovat yleensä oireettomia tai kutisevat hieman. Kutina voi kuitenkin olla voimakasta lämpimissä, kosteissa olosuhteissa, ja se saattaa olla ainoa hoitoa tarvitseva oire.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Lapsen psoriaasi ja oireiden helpottaminen luonnollisin keinoin

Erotusdiagnoosit

Pityriasis versicolorin kliiniset oireet ovat imeväisillä ja pikkulapsilla usein samankaltaisia kuin monien muiden sairauksien oireet ja merkit. Siksi se saatetaan helposti sekoittaa seuraaviin vaivoihin:

  • Tinea corporis eli vartalon silsa
  • Pityriasis rosea eli punatäplähilseily
  • Seborrooinen dermatiitti eli tali-ihottuma
  • Pityriasis alba eli valkohilse
  • Vitiligo eli valkopälvi
  • Nummulaarinen ekseema
  • Psoriaasi

Pityriasis versicolor voi vaikuttaa kaikkiin väestökerrostumiin yhtä lailla ja sitä esiintyy ympäri maailmaa. Ihotautilääkärit voivat tehdä tarkan diagnoosin pelkästään iholeesioita silmäilemällä.

Pityriasis versicolor vauvoilla ja lapsilla: hoito

Lapsella on suuri tumma läiskä alaselässä.
Pityriasis versicolorin hoidossa aerosolit tai vaahtoavat liuokset shampoon muodossa ovat parempia kuin voiteet, koska niitä on helppo levittää ja niissä on vähemmän öljyä.

Pityriasis versicolor diagnosoidaan yleensä kliinisten löydösten pohjalta. Se vaatii pitkäkestoista ylläpitohoitoa korkean uusiutumistiheyden vuoksi. Hoito onnistuu yleensä hyvin paikallisilla ja/tai systeemisillä lääkkeillä.

Paikallislääkkeet

Paikallislääkkeitä pidetään pityriasis versicolorin ensilinjan hoitona. Niitä on kahdenlaisia:

  • Epäspesifiset mikrobilääkkeet: Seleenisulfidi, rikki plus salisyylihappo ja sinkkipyritioni. Nämä poistavat kuollutta kudosta ja ehkäisevät leviämistä.
  • Spesifiset sienilääkkeet: Näillä on sientä tappavia tai sienen kasvua estäviä vaikutuksia. Sienilääkkeitä ovat imidatsolit (ketokonatsoli, klotrimatsoli, ekonatsoli ja isokonatsoli), siklopiroksiolamiini ja allyyliamiini (terbinafiini).

Ketokonatsoli on pityriasis versicolorin hoidossa yleisimmin käytetty paikallislääke. Paikallishoito kestää yleensä 1–4 viikkoa.

Suun kautta otettavat lääkkeet

Suun kautta otettavia lääkkeitä pidetään toisen linjan hoitomuotona. Niitä käytetään silloin, kun kliiniset oireet ovat yleistyneitä, itsepintaisia, toistuvia tai vaikeita.

Suun kautta otettavia lääkkeitä ovat itrakonatsoli ja flukonatsoli, joita suositellaan oraalisen ketokonatsolin sijaan. Journal of Family Practice -lehden julkaisujen mukaan oraalisen ketokonatsolin käyttö on kielletty sen aiheuttamien maksahaittojen vuoksi. Suun kautta otettava terbinafiini on myös yksi yleisesti määrätty lääke, mutta se ei ole kovin tehokas hoitomuoto.

Yleinen ja hyvänlaatuinen tauti

Pityriasis versicolor on hyvänlaatuinen, tarttumaton tauti, sillä se johtuu ihon normaaliin mikrobikasvustoon kuuluvasta kommensaalisesta sienestä. Vaikka paikalliset ja suun kautta otettavat sienilääkkeet ovat tehokkaita, taudin uusiutuminen on melko yleistä ja voi vaikuttaa haitallisesti lapsen elämänlaatuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Diongue K, Kébé O, Faye MD, Samb D, Diallo MA, Ndiaye M, Seck MC, Badiane AS, Ranque S, Ndiaye D. MALDI-TOF MS identification of Malassezia species isolated from patients with pityriasis versicolor at the seafarers’ medical service in Dakar, Senegal. J Mycol Med. 2018 Dec;28(4):590-593. doi: 10.1016/j.mycmed.2018.09.007. Epub 2018 Oct 16. PMID: 30340859.
  • Rosen T. Mycological Considerations in the Topical Treatment of Superficial Fungal Infections. J Drugs Dermatol. 2016 Feb;15(2 Suppl):s49-55. PMID: 26885799.
  • Gupta AK, Kogan N, Batra R. Pityriasis versicolor: a review of pharmacological treatment options. Expert Opin Pharmacother. 2005 Feb;6(2):165-78. doi: 10.1517/14656566.6.2.165. PMID: 15757415.
  • Savin R. Diagnosis and treatment of tinea versicolor. J Fam Pract. 1996 Aug;43(2):127-32. PMID: 8708621.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.