Kotihoitoja yskään
 

Kotihoitoja yskään

Näistä kotihoidoista löydät tehokkaan avun lapsesi yskään.
Kotihoitoja yskään

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Koska yskä on yksi pääasiallisista flunssan oireista ja melko yleistä lapsilla, esittelemme tänään muutamia kotihoitoja yskään. Voit löytää niistä avun etsiessäsi tehokasta ratkaisua tähän hankalaan vaivaan aina kun se ilmaantuu.

Kotihoitoja lasten yskään

Muista, että jos yskä on erittäin paha, näiden kotikonstien lisäksi saatetaan tarvita lääkehoitoa.

1. Mehiläishunaja

Jos lapsesi pitää hunajasta, voit antaa sitä hänelle yhden ruokalusikallisen yskään. Se on osoittautunut tehokkaaksi hoidoksi. Muita vaihtoehtoja ovat:

  • Hunaja ja sitruuna: Sekoita keskenään saman verran hunajaa ja tuorepuristettua sitruunamehua.
  • Oregano-hunajahauduke: Lisää kaksi ruokalusikallista hunajaa puoleen kupilliseen lämmintä oreganohauduketta. Anna se yskäiselle lapsellesi juotavaksi.
  • Hauduke timjamista, hunajasta ja sitruunamehusta: Tarjoa lapselle puoli kupillista lämmintä timjamihauduketta, johon on lisätty puolikkaan sitruunan mehu ja kaksi ruokalusikallista hunajaa.
Vauva syö lusikasta.
  • Hunajalla maustettu suklaajuoma: Kaada kattilaan kupillinen vettä, lisää ruokalusikallinen tummaa suklaata ja odota muutama minuutti sen kiehumista. Ota juoma pois liedeltä, anna jäähtyä ja siivilöi. Lisää sitten kaksi ruokalusikallista hunajaa ja tarjoa juoma lapsellesi lämpimänä.
  • Hunaja-sipuli-sitruunasiirappi: Hienonna yksi iso sipuli ja muussaa se hyvin, jotta siitä irtoaa kunnolla mehua. Siivilöi neste ja lisää vastaava määrä hunajaa ja sitruunamehua. Anna ruokalusikallinen tätä siirappia yskäiselle lapselle.

2. Lämpimät liinat

Lämmitä liina silitysraudalla ja laita yskivän lapsesi rintaan. Kun se jäähtyy, vaihda se lämpimään.

3. Höyryhengitys

Laita vettä kattilaan liedelle. Kun vesi alkaa kiehua, lisää muutama annos mentolia ja ota kattila pois liedeltä. Tuo lapsesi lähemmäs hengittämään siitä haihtuvaa höyryä, kun tuoksua on vielä jäljellä.

Jos laitat liinan lapsesi pään ylle tehostaaksesi höyryhengitystä, laita pyyhe myös oman pääsi päälle. Vesihöyry voi nimittäin olla polttavaa, ja vain tällä tavoin voit tarkistaa sen kuumuuden. Älä tee tätä koskaan hellan ollessa päällä.

4. Mentolia jalkapohjiin

Levitä mentolia lapsen jalkapohjiin ja peitä jalat sukilla ja kengillä, jotta lapsi ei koskettele niitä. Sitkeä yskä lievittyy heti.

Hiljattain tehdyt tutkimukset ovat myös osoittaneet, että mentolin hierominen lapsen rintaan ja kaulaan ennen nukkumaanmenoa voi olla hyödyllistä. Mentolia, kamferia ja eukalyptusta sisältävien yhdisteiden käyttö vähentää ja lievittää yöllistä yskää. Se lievittää myös nenän tukkoisuutta ja parantaa unen laatua.

“Hunajaa voidaan sekoittaa sitruunamehuun tai timjami- tai oreganohaudukkeeseen kotihoitojen valmistamiseksi yskään.”

5. Kotihoitoja yskään: sipuli

Pilko sipuli, laita palaset lapsen sukkaan ja solmi sukan pää kiinni. Ripusta sukka yön ajaksi sängynpäätyyn, jotta lapsi voi hengittää sen hajua ja saada lievitystä yskäänsä. Respiratory Medicine Case Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sipuli on hyödyllinen kotikonsti yskään, erityisesti jos se johtuu mikro-organismien aiheuttamasta infektiosta.

Suosittelemme pientä sukkaa, jotta sipulipalasten poistaminen on hankalaa, jos lapsi sattumalta pääsee sukkaan käsiksi.

Poika saa yskänlääkettä.

6. Eukalyptushöyry

Keitä eukalyptuksen oksia. Kun vesi alkaa kiehua, ota kattila pois liedeltä ja tuo lapsesi haistelemaan höyryä. Ole varovainen kuuman veden kanssa.

7. Anna lapsellesi vettä juotavaksi

Tarjoa lapselle vettä. Jos lasta ei haittaa, lisää veteen muutama tippa sitruunaa.

8. Vältä antihistamiineja, jos yskä johtuu vilustumisesta

Jos lapsellasi on allergian aiheuttama kuiva yskä, voit lääkitä häntä hänelle tutulla ja sopivalla antihistamiinilla.

Jos yskä taas on seurausta vilustumisesta tai flunssasta, vältä tällaisia lääkkeitä ja valitse sen sijaan jokin kotikonsti. Antihistamiinit voivat tehdä flunssasta johtuvasta limasta paksumpaa, mikä voi pitkällä aikavälillä pitkittää flunssaa tai flunssaviruksen leviämistä.

9. Kotihoitoja yskään: inkivääri

Inkiväärijuurta on käytetty luonnonlääketieteessä jo useita vuosia. Sillä on viruksia tuhoavia, tulehduksen vastaisia, antioksidanttisia ja antifibroottisia ominaisuuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikki nämä ominaisuudet voivat olla hyödyksi COVID-19:n hoidossa.

Inkiväärin ominaisuuksia hyödyntääksesi valmista hauduketta juuresta. Laita 20 tai 40 grammaa paloiteltua inkivääriä kupilliseen kuumaa vettä. Anna jäähtyä ja tarjoa lapsellesi. Voit halutessasi lisätä teelusikallisen hunajaa juoman makeuttamiseksi ja vaikutuksen tehostamiseksi.

10. Rohtosalkoruusun juuri

Rohtosalkoruusu eli Althaea officinalis on kasvi, jota käytetään laajalti yskänlääkkeissä. Useat tutkimukset osoittavat tämän kasvin tehon kuivan yskän hoidossa monoterapiana. Sen tehokkuutta selittävät mekanismit ovat hyvin erilaisia, mutta sen uskotaan sisältävän kasviliimaa, joka suojaa kurkkua lievittäen kutinaa ja epämukavuutta.

Kasvin ominaisuuksia voi hyödyntää valmistamalla siitä teetä. Tämä on yksi tehokkaimmista kotihoidoista yskään. Hanki vain kuivattua yrttiä tai valmiita teepusseja, lisää ne kupilliseen kuumaa vettä ja anna yskäiselle lapselle. Juoman voi nauttia kuumana tai kylmänä, ja siihen voi lisätä vielä ruokalusikallisen hunajaa.

11. Kotihoitoja yskään: timjami

Yksi ruoanlaitossa ja useiden sairauksien hoidossa käytetty kasvi on timjami. Useiden digitaalisten aineistojen systemaattinen katsaus osoitti timjamin tehon yskän voimakkuuden ja yskimiskertojen vähentämisessä. Tämän vaikutuksen saattaa selittää yrtin suuri antioksidanttipitoisuus.

Etsi siis mieluiten timjamia sisältävää yskänlääkettä, jotta voit hyödyntää sen ominaisuuksia. Voit myös valmistaa teetä laittamalla 2 rkl timjamia kupilliseen kuumaa vettä. Muista siivilöidä juoma ennen kuin tarjoat sen lapsellesi.

Yskän ehkäiseminen

Meidän ei tulisi keskittyä ainoastaan lapsen parantamiseen, kun hänellä on yskä. Kuten aina, ennaltaehkäisy on tässäkin avainasemassa, vaikka lapsi olisi jo sairas.

Olipa yskän syy mikä tahansa, pidä lapsesi lämpimänä, varsinkin jos on sateista tai kylmää. Älä anna hänen leikkiä vesilammikoissa. Vie hänet kylpyhuoneeseen ja suihkuta haalealla vedellä, jotta hänen yskänsä lievittyy. Vältä myös karkkia ja kehota häntä pelaamaan passiivisia pelejä, jotta hän ei hermostuisi ja alkaisi yskiä.

Yskään on monenlaisia kotihoitoja. Parasta on se, että vaihtoehtoja on joka makuun, sillä jokainen lapsi ja keho on erilainen. Kokeile heti, mikä niistä sopii juuri teille!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.