Lievittääkö sipuli lapsen yskää?
 

Lievittääkö sipuli lapsen yskää?

Sipulin on sanottu lievittävän tehokkaasti lapsen yskää, mutta väitteelle ei ole tieteellisiä todisteita.
Lievittääkö sipuli lapsen yskää?

Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2021

On tavallista, että päiväkoti- ja alakouluikäiset lapset sairastavat useamman flunssan joka vuosi. Vaikka nuhakuume ei olekaan vakava tila, siihen liittyy usein ärsyttäviä oireita, kuten sitkeää yskää. Yskää on vuosikymmenten varrella yritetty helpottaa erilaisin, ajoittain jopa hyvin erikoisin keinoin. Esimerkiksi valkosipuli, inkivääri ja C-vitamiini ovat monelle tuttuja keinoja flunssan ja yskän hoitoon, mutta lievittääkö sipuli lapsen yskää?

Lievittääkö sipuli lapsen yskää?

Vanhan uskomuksen mukaan sipuli lievittää yskää. Joidenkin mukaan lapsen epämukavan olon helpottamiseksi riittää, että sipuli pilkotaan neljään palaan ja asetetaan kulhoon lapsen sängyn vierelle. On totta, että sipuli on luonnon tuote, joka ei vahingoita lapsen terveyttä, mutta sen flunssaa tai yskää helpottavista ominaisuuksista ei ole tieteellistä näyttöä. Tämän vuoksi asiantuntijat suosittelevat hoitamaan lapsen yskää muilla tavoin.

Tehokkaat lääkkeet lapsen yskän rauhoittamiseen

The Cochrane Database of Systematic Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hunajan nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi lievittää lapsen yöllistä yskää merkittävästi. Vaikka tätäkin väitettä tukemaan on vain vähän tieteellistä näyttöä, kyseessä on luonnollinen ja turvallinen kotihoito, jota voidaan huoletta hyödyntää sen suotuisan riski-hyötysuhteen vuoksi.

Helpottaako sipuli lapsen yskää?

Hunajasta ja sipulista voi myös valmistaa yskää lievittävän tahnan seuraavilla ohjeilla:

  1. Kuori ja silppua sipuli ja siirrä silppu kattilaan.
  2. Lisää kattilaan neljän sitruunan mehu ja neljä ruokalusikallista hunajaa.
  3. Aseta kansi kattilan päälle ja anna seoksen marinoitua yön yli.
  4. Tarjoa lapselle pari ruokalusikallista tahnaa.

Hunajaa käytettäessä on muistettava, että se ei sovi alle 1-vuotiaille lapsille. Hunaja on kuumentamattomana elävää ravintoa, ja siinä voi esiintyä Clostridium botulinum -bakteerien itiöitä, jotka voivat suolistoon päästessään sairastuttaa pienen vauvan vakavastikin. Vuoden ikäisen lapsen immuunijärjestelmä on jo niin kehittynyt, että sairastumisen riski laskee minimiin.

Yskivän lapsen hoidossa on tärkeää muistaa nesteytyksen tärkeys, sillä mitä enemmän lapsi juo, sitä juoksevampaa hengitysteiden lima on. Yskänlääkkeitä ei yleensä suositella lapsille, eikä niitä kannata käyttää ilman lääkärin määräystä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Consolini D. M. Tos en los niños. Manual MSD. Junio 2020.
  • Grabowski, N. T., & Klein, G. (2017). Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1852–1862. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1029041
  • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
  • Oduwole, O., Udoh, E. E., Oyo-Ita, A., & Meremikwu, M. M. (2018). Honey for acute cough in children. The Cochrane database of systematic reviews, 4(4), CD007094. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007094.pub5
  • Solo Josephson P. Tos. Nemour’s Children Care. Abril 2022.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.