EMDR-terapia lapsilla: mitä se on ja mitä hyötyä siitä on?
 

Lasten EMDR-terapia: mitä se on ja mitä hyötyä siitä on?

Lasten EMDR-terapia on nopea ja tehokas apu traumojen ja ahdistavien kokemusten käsittelemiseksi. Lue siitä lisää täältä.
Lasten EMDR-terapia: mitä se on ja mitä hyötyä siitä on?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2023

Vaikka lapsuus nähdään usein onnellisena ja mutkattomana elämänvaiheena, todellisuudessa lapsetkin kohtaavat joskus vastoinkäymisiä. Itse asiassa he ovat paljon haavoittuvampia kuin aikuiset, ja näennäisen merkityksettömät tilanteet voivat olla heille jopa traumaattisia. On olemassa useita psykologisia interventioita, jotka auttavat lapsia käsittelemään vaikeita hetkiä ja tunteita. Yksi suosituimmista on epäilemättä EMDR-terapia.

EMDR-terapiaa on tutkittu paljon, ja siitä on vuosikymmenten kokemus. Sillä on saatu erittäin myönteisiä tuloksia masennuksen, ahdistuneisuuden, syömishäiriöiden ja surun hoidossa, mutta erityisen tehokas se on trauman ja siihen liittyvien häiriöiden hoidossa. Se on tekniikka, jota voidaan käyttää turvallisesti myös lapsilla ja nuorilla. Siksi haluamme kertoa siitä tänään lisää.

Mitä EMDR-terapia on?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) -terapian eli silmänliiketerapian kehitti amerikkalainen psykologi Francine Shapiro vuonna 1987. Alun perin sen tarkoituksena oli auttaa ihmisiä pääsemään yli traumoista ja ahdistavista kokemuksista, mutta nykyään sen on osoitettu tehoavan myös erinäisiin sairauksiin.

EMDR-terapiaa ymmärtääksesi sinun on tiedettävä, että ihmisaivoilla on valmiudet kohdata vastoinkäymisiä käsittelemällä ja integroimalla negatiiviset kokemukset ja oppimalla niistä. Mutta kun ne ylittävät henkilön voimavarat, kyseinen tapahtuma tai muisto torjutaan ja se aiheuttaa voimakasta pahaa oloa, joka voi pitkittyä ajan myötä, jos siihen ei puututa.

EMDR-terapia auttaa suorittamaan tämän estyneen prosessin kaksipuolisen aivostimulaation kautta. Eli siinä pyritään aktivoimaan molemmat aivopuoliskot eri tekniikoiden avulla:

  • Silmien liike: Tämä on yleisimmin käytetty tekniikka, josta EMDR-terapia saa nimensäkin. Siinä henkilöä kehotetaan seuraamaan silmillään esinettä, joka liikkuu puolelta toiselle rytmisesti.
  • Kuulostimulaatio: Äänillä tai värinällä stimuloidaan vuorotellen kumpaakin aivopuoliskoa.
  • Tuntostimulaatio: Yksi vaihtoehto on naputtelu, jossa tehdään pieniä, rytmisiä ja vuorottelevia naputuksia polviin, hartioihin tai muihin kehon alueisiin.
Lapsi terapiaistunnossa näyttämässä maalauksiaan.
Pelaaminen, piirtäminen, pukuleikit ja tarinankerronta helpottavat itseilmaisua ja edistävät myös trauman käsittelyä lapsella.

EMDR-terapian tavoitteet

Tämän prosessin kautta saavutetaan EMDR-terapian kaksi päätavoitetta:

  1. Poisherkistäminen: Henkilö altistetaan mentaalisesti traumaattiselle muistolle, ja kun hän lakkaa välttelemästä sitä, hän tottuu siihen, mikä johtaa negatiivisten oireiden vähenemiseen.
  2. Uudelleenkäsittely: Kun ahdistava muisto palautetaan mieleen ja käytetään kaksipuolista stimulaatiota, muisto assosioituu muihin, ei-epämiellyttäviin muistoihin tai kokemuksiin. Näin kesken jäänyt käsittely ja integrointi saatetaan loppuun.

Miten EMDR-terapia toimii lapsilla ja nuorilla?

EMDR-terapiaa voidaan käyttää lapsilla esikielellisestä vaiheesta teini-ikään asti. Se vaatii kuitenkin tiettyä muokkausta ja ennen kaikkea paljon luovuutta terapeutilta.

Ammattilaisella tulee olla EMDR-koulutuksen lisäksi kokemusta lasten parissa työskentelystä, ja hänen on tunnettava lasten eri kehitysvaiheet. Menettely on mukautettava lapsen kykyihin ja elämänvaiheeseen.

EMDR-terapiaa sovellettaessa on tärkeää käyttää erilaisia resursseja, jotka auttavat lasta ilmaisemaan tuntemuksiaan ja tarpeitaan. Näissä tapauksissa hänen voi nimittäin olla vaikeaa sanoittaa tunteitaan.

Teini terapiassa.
Jotta terapia onnistuisi lasten ja nuorten kohdalla, on erittäin tärkeää saavuttaa kiintymykseen pohjautuva hyvä suhde terapeutin kanssa, ja lapsen perheen tulee osallistua ja auttaa.

EMDR-terapian hyödyt lapsilla

EMDR-terapialla saadaan yleensä erittäin hyviä tuloksia lasten kohdalla. Jopa parempia kuin aikuisilla, sillä lapsilla tunnelukko ei ole yhtä syvälle juurtunut. Kun terapiaprosessi päättyy, paha olo on hävinnyt. Vaikka lapsi muistaisikin epämukavan kokemuksen, hän ei enää tunne siitä ahdistusta eikä se kahlitse häntä nykyhetkessä.

EMDR-terapia tarjoaa myös lukuisia hyötyjä muihin tehokkaisiin interventioihin, kuten kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, verrattuna. Tärkeimmät niistä ovat seuraavat:

  • Altistuminen traumaattisille muistoille on lyhytaikaisempaa kuin muissa interventioissa. Lisäksi se voidaan tehdä lapsilla epäsuoralla ja symbolisella tavalla. Terapeutti käyttää vain hoitoon kuuluvia harjoituksia.
  • Terapeutti ei määrää harjoituksia tehtäväksi kotona, vaan työ tehdään terapiakäynnin aikana.
  • Prosessin aikana lasta autetaan hankkimaan resursseja ja työkaluja, joita voidaan jatkossa käyttää tunneperäisten ongelmien ratkaisemiseen.
  • Se on nopea, tehokas ja kokonaisvaltainen terapia, koska se vaikuttaa tunteisiin, uskomuksiin ja kehon tuntemuksiin.

Parasta terapiaa mielenterveysongelmiin

Lyhyesti sanottuna lasten EMDR-terapiassa suoritetaan traumaattiseen muistoon osallistuvien eri aivoalueiden integrointi (mantelitumake, hippokampus ja etuaivokuori). Näin hermosto pystyy käsittelemään tapahtuman asianmukaisesti, ja paha olo ja sopeutumista haittaava käytös häviävät. Kaikista näistä syistä se on yksi suosituimmista interventioista mielenterveysongelmissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahmad, A., & Sundelin-Wahlsten, V. (2008). Applying EMDR on children with PTSD. European Child & Adolescent Psychiatry17(3), 127-132.
  • Beer, R. (2018). Efficacy of EMDR therapy for children with PTSD: A review of the literature. Journal of EMDR Practice and Research12(4), 177-195.
  • Gauhar, Y. W. M. (2016). The efficacy of EMDR in the treatment of depression. Journal of EMDR Practice and Research10(2), 59-69.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.