Kuinka auttaa lasta voittamaan ensimmäisen sydänsurunsa?
 

Näin autat lasta voittamaan ensimmäisen sydänsurunsa

Nuoren ensimmäinen sydänsuru voi olla tuskallinen. Jos haluat tietää, kuinka voit auttaa häntä pääsemään siitä yli, älä jätä lukematta tätä artikkelia.
Näin autat lasta voittamaan ensimmäisen sydänsurunsa
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2023

Nuoruus merkitsee monelle teini-ikäiselle seurustelun alkamista ja tämän myötä myös ensimmäisiä sydänsuruja. Sydämen särkyminen tuntuu nuoresta maailmanlopulta. Hän itkee, on surullinen, eikä halua mennä edes kouluun. On tärkeää, että olet hänen seuranaan tuolla hetkellä ja autat häntä voittamaan ensimmäisen sydänsurunsa antaen tukea ja välttäen moitteita.

On syytä ottaa huomioon, että teinit kokevat rakkauden ja myös eron hyvin intensiivisesti. Ero sattuu, ja he uskovat etteivät he koskaan pääse siitä yli; heiltä puuttuu aikuisen kokemus siitä, että kaikesta selviää lopulta. Nuoret tarvitsevatkin vanhempiensa apua päästäkseen erosta yli ja selvitäkseen surusta, jonka syövereissä he ovat. Annamme siksi tässä artikkelissa vinkkejä, joiden avulla voit auttaa lastasi voittamaan ensimmäisen sydänsurunsa.

Lapsen ensirakkaus ja ensimmäinen sydänsuru

Pojat ja tytöt seurustelevat ensimmäistä kertaa yleensä nuoruusiässä; tässä vaiheessa ilmenevät fyysiset ja hormonaaliset muutokset saavat heidät tuntemaan kiinnostusta tällaisiin asioihin. On selvää, että nuorten ensimmäiset suhteet voivat syntyä myös aikaisemmin tai myöhemmin riippuen kasvatuksesta, persoonasta, henkilökohtaisista piirteistä jne.

Monet suhteet nuoruudessa ovat pelkkää flirttailua tai kestävät vain lyhyen aikaa, kun taas toiset voivat olla intensiivisempiä ja syvempiä, ja nuoret ovat todella rakastuneita. Olipa kyseessä pitkä tai lyhyt seurustelusuhde, se saattoi merkitä lapsellesi paljon, ja ero saa hänet siksi tuntemaan suurta surua ja yleistä välinpitämättömyyttä.

Vinkkejä, jotka auttavat lasta voittamaan ensimmäisen sydänsurunsa

Seurustelun päättymiseen liittyy suruprosessi, joka voi olla enemmän tai vähemmän voimakas, mutta se on käytävä läpi erosta yli pääsemiseksi. On normaalia, että nuori voi sen aikana huonosti sekä tuntee haikeutta, surua ja jopa vihamielisyyttä. Siksi jaamme muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa lastasi selviytymään erosta.

Äiti puhuu teini-ikäisen tyttärensä kanssa sydänsuruista.

Puhu lapselle ja kuuntele häntä

Jos lapsi tulee eron jälkeen kertomaan sinulle, mitä on tapahtunut ja miltä hänestä tuntuu, sinun tulee kuunnella häntä tarkkaavaisesti. Älä anna minkään muun viedä huomiotasi tuolla hetkellä, kuten kännykän, ruoanlaiton, puheluiden jne. Jos lapsi tulee luoksesi kertoakseen sinulle ongelmastaan, se johtuu siitä että hän luottaa sinuun. Jos et kiinnitä häneen huomiota, hän menettää tuon luottamuksen eikä käänny puoleesi enää uudestaan.

Ole varovainen tämän suhteen. Sinun on tärkeää opetella kuuntelemaan lastasi aktiivisesti kaikissa asioissa kommunikaation vahvistamiseksi.

Asettaudu hänen asemaansa

Älä sano esimerkiksi “ei se nyt noin vakavaa ole”, “seurustelitte vain vähän aikaa” jne. Kyseessä on lapsesi ensimmäinen sydänsuru ja se on hänelle tuskallista. Asettaudu hänen asemaansa ja ymmärrä, miltä hänestä tuntuu sekä miltä sinusta itsestäsi tuntui, kun olit hänen ikäisensä ja koit ensimmäisen sydänsurusi.

Tue lasta, älä painosta

Lapsesi tarvitsee kyseisellä hetkellä eniten tukeasi ja ymmärrystäsi. Anna hänelle tukesi ja hänen niin pyytäessään myös neuvoja, älä tyrkytä niitä väkisin äläkä painosta häntä kertomaan sinulle tapahtuneesta. Jos hän kokee niin tarvitsevansa ja haluavansa, hän kertoo sinulle kyllä, joten älä painosta häntä.

Ehdota tekemistä, joka vie hänen ajatuksensa muualle ja auttaa häntä selviytymään tilanteesta

Älä anna hänen jäädä kotiin koko päiväksi itkemään sänkyynsä, sillä tämä vaikeuttaa erosta selviytymistä. Auta häntä löytämään sellaista tekemistä, joka saa hänen ajatuksensa muualle, kuten ulkoilu ystävien kanssa, perhen yhteiset retket jne. Kaikki mikä auttaa viemään hänen huomionsa pois tapahtuneesta.

Anna hänen itkeä tarvittaessa

Jos lastasi itkettää, anna hänen itkeä. Anna hänen käydä suru läpi. Vain näin siitä pääsee yli. Tuolla hetkellä lapsen vallitseva tunne on suru, ja hänellä on oikeus ilmaista sitä itkemällä, aivan kuten hän saa nauraa ollessaan iloinen. Anna hänelle muutama päivä aikaa uuden tilanteen hyväksymiseen ja siihen totutteluun, mutta vain muutama päivä. Sen ei ole hyvä jatkua loputtomiin.

Selitä hänelle, että nyt olisi hyvä aika ottaa etäisyyttä eksään

Toisen ihmisen unohtamiseksi ja uuden sivun kääntämiseksi elämässä tuohon henkilöön on otettava etäisyyttä. Jos lapsen entinen poika- tai tyttöystävä kuuluu kaveriporukkaan tai käy samaa lukiota, etäisyyden ottaminen on hankalampaa, mutta lapsi voi esimerkiksi lopettaa henkilön seuraamisen sosiaalisessa mediassa tai olla puhumatta hänelle. Ainakin hetkeksi, kunnes kipu on laantunut ja hän on valmis siirtymään eteenpäin.

Teini-ikäinen tyttö nojaa kaiteeseen ja näyttää järkyttyneeltä.

Keskustele lapsesi kanssa siitä, että ero ei ole kaiken loppu

Teini-ikäiset kokevat kaiken hyvin voimakkaasti, ensimmäisen rakkauden, ensimmäisen sydänsurun… Siksi he ensimmäistä eroaan läpikäydessään ajattelevat, että se on maailmanloppu, että he eivät koskaan enää löydä uutta rakkautta jne. Tässä vanhemmat tulevat apuun ja selittävät, että me kaikki olemme käyneet läpi tällaisen tilanteen ja päässeet siitä yli. Nuoren on jatkettava elämää, siihen tulee uusia ihmisiä, jotka voivat olla jonkin paremman alku.

Älä arvostele tai puhu pahaa eksästä

Lapsesi kärsimyksen näkeminen saattaa herättää sinussa syvimmän suojeluvaistosi, etkä ehkä voi olla puhumatta pahaa lapsen entisestä poika- tai tyttöystävästä. Sinun tulisi kuitenkin välttää tätä, sillä se saa lapsen vain tuntemaan olonsa huonommaksi ja katkerammaksi.

Hae tarvittaessa ammattiapua

Jos yllä olevat vinkit eivät auta ja lapsesi kärsii ja voi huonosti edelleen, on parasta viedä hänet psykologille. Tämä auttaa häntä selkiyttämään ajatuksiaan ja tarjoamaan hänelle tarvittavat työkalut tästä ja mahdollisista tulevista eroista selviytyäkseen.

Lapsen ensimmäinen sydänsuru ja siitä yli pääseminen

Nuoren ensimmäinen sydänsuru voi olla hänelle hyvin tuskallista. Vanhempien tehtävänä on tukea lasta tässä voimakkaassa tunteiden mylleryksessä, jotta hän voi päästä siitä yli. Pyrkimyksenämme tulee olla auttaa lapsiamme kohtaamaan surunsa, käymään läpi sen vaiheet ja hyväksymään menetys. Anna lapsen nähdä, että olemme kaikki käyneet läpi tämän tuskan jossain vaiheessa, mutta olemme voittaneet sen ja löytäneet uuden rakkauden.

Jos yli kuusi kuukautta on kulunut ja lapsesi tuska ja kärsimys vain jatkuvat, on tärkeää hakea apua mielenterveysalan ammattilaiselta, joka auttaa lastasi suremaan kunnolla.

“Vaikka kokemus olisi ollut miten vaikea tahansa, vaikka virhe olisi ollut kuinka kallis tahansa, alusta voi aina aloittaa.”

-Jorge Bucay-

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Estrella, R. N. (2009). El concepto del amor en adolescentes dominicanos. Caribbean Studies, 155-166.
  • Calatayud Arenes, M. P., & Serra Desfilis, E. (2002). Las relaciones de amor en los adolescentes de hoy. Las relaciones de amor en los adolescentes de hoy., 0-0.
  • Bisquert-Bover, M., Giménez-García, C., Gil-Juliá, B., Martínez-Gómez, N., & Gil-Llario, M. D. (2019). Mitos del amor romántico y autoestima en adolescentes. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology., 5(1), 507-518.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.