Oidipuskompleksi lapsen kehitysvaiheena - Äitiyden Ihme
 

Oidipuskompleksi lapsen kehitysvaiheena

Oidipuskompleksi on osa psykoanalyysiteoriaa, jonka on kehittänyt itävaltalainen psykologi Sigmund Freud 1900-luvun alussa.
Oidipuskompleksi lapsen kehitysvaiheena
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2021

Oidipuskompleksi on Sigmund Freudin mukaan 3-6-vuotiaiden lasten psykoseksuaalinen kehitysvaihe, jossa lapsi tuntee vetoa vastakkaista sukupuolta olevaan vanhempaansa. Hän yrittää voittaa tämän kiintymyksen ja toivoa toisen vanhempansa katoavan. Freudin mukaan oidipuskompleksi on lapsen seksuaali-identiteetin ja sukupuoli-identiteetin perusta.

Mistä oidipuskompleksi on saanut nimensä?

Oidipus on Sofoklesin kirjoittaman kreikkalaisen murhenäytelmän päähenkilön nimi. Tarina kertoo kuningas Laioksesta ja kuningatar Iokastesta. Oraakkeli ennusti, että Laioksen kohtalona on tulla poikansa murhaamaksi. Jotta Laios pystyi välttymään kuolettavalta kohtaloltaan, hän antoi poikansa yhdelle lakeijoistaan, jonka tulisi viedä poika pois ja hylätä hänet.

Lakeija ei kuitenkaan totellut kuningasta, vaan antoi poikavauvan eräälle talonpojalle, joka antoi lakeijalle poikaa vastaan Korintin kuninkaan Polyboksen. Oidipus kasvoi ajan saatossa pojasta mieheksi. Oidipus kuuli huhun, jonka mukaan hänet kasvattaneet vanhemmat eivät olleetkaan hänen oikeita vanhempiaan. Oidipus kysyi asiasta oraakkelilta, joka kertoi että hänen kohtalonaan oli tappaa oma isänsä. Välttääkseen tämän tragedian, Oidipus lähti Korintista ja jätti sen taakseen ikuisiksi ajoiksi.

Oidipuskompleksi lapsen kehitysvaiheena - Oidipuskompleksi on osa Freudin psykoanalyysiteoriaa.

Matkallaan Oidipuksen ja kuningas Laioksen tiet kohtasivat. Yksi kuninkaan sanansaattajista käski Oidipusta antamaan kuninkaalle tietä, ja kun hän ei totellut, kuninkaan miehet tappoivat yhden Oidipuksen hevosista. Silloin Oidipus nousi hevosensa selästä ja tappoi kuningas Laioksen ja tämän lakeijansa. Myöhemmin Oidipus meni naimisiin kuningatar Iokasteen kanssa, tietämättä että tämä oli hänen oikea äitinsä. Kun Oidipus sai tietää totuuden, hän leikkasi silmänsä pois ja vietti loppuelämänsä vaellellen pitkin Kreikkaa yhdessä tyttärensä Antigonen kanssa. Kuningatar Iokaste päätyi itsemurhaan.

Oidipuskompleksi lapsen kehitysvaiheena

Oidipuskompleksi ilmenee lapsella seuraavilla tavoilla:

  • Ylenmääräinen äidin ihaileminen ja rakkaus häntä kohtaan.
  • Isän kanssa kilpaileminen äidin rakkaudesta yhdistettynä vihan ja katkeruuden tunteisiin.
  • Äidin miellyttäminen ja hyväksynnän hakeminen käyttäytymällä mallikkaasti.
  • Isän saadessa huomiota äidiltä, lapsi kokee mustasukkaisuutta.
  • Huono käyttäytyminen, kiukutteleminen ja tunteenpurkaukset isää kohtaan, isän auktoriteetin haastaminen.

Joidenkin psykologien mukaan oidipuskompleksi lapsen kehitysvaiheena ilmenisi molemmilla sukupuolilla, toiset ovat tästä kuitenkin eri mieltä. Heidän mukaan tytöt käyvät läpi samanlaisen prosessin, jota nimitetään elektrakompleksiksi. Tämä ilmiö on käänteinen oidipuskompleksille, jossa tyttö kilpailee äitinsä kanssa isänsä kiintymyksestä.

“Tunteet, joita ei ilmaista, eivät kuole koskaan. Ne ovat haudattu elävänä ja nousevat myöhemmin pintaan pahempina.”

– Sigmund Freud –

Mikä oidipuskompleksin tarkoitus on?

Freudin mukaan oidipuskompleksi on luonnollinen, ohimenevä vaihe, joka palvelee seuraavanlaisia tarkoituksia:

  • Insestin laittomuuden ymmärtäminen.
  • Lapsi oppii seksuaalisuudesta.
  • Psyykeen eri agenttien, kuten yliminän, muodostuminen hyväksymällä isän auktoriteetin.
  • Lapsen oman sukupuolen hyväksyminen.

Mitä vanhempien tulisi tehdä?

Kuten aiemmin on mainittu, ei ole mitään syytä huoleen, mikäli lapsella ilmenee oidipuskompleksille ominaista käyttäytymistä. Se on täysin normaalia ja menee ohi ajan myötä. Äidille lapsen käyttäytymisen muuttuminen ei myöskään tuota minkäänlaisia ongelmia, sillä hän havaitsee lapsen käyttäytymisen tavallisina lapsen hellyydenosoituksina.

Eron saattaa kuitenkin huomata perheen isä. Jos lapsen käytös muuttuu aggressiiviseksi tai kompleksi kestää liian pitkään, saattaa olla aihetta keskustella terapeutin kanssa asiasta. Toinen varoitusmerkki on lapsen painajaiset koskien äidistä erossa olemista tai äidin katoamista. Oidispuskompleksi ratkeaa yleensä itsestään lapsen ollessa keskimäärin viisivuotias. Tällöin lapsen kokemat tunteet isäänsä kohtaan kokevat lähes täyskäännöksen: lapsi ei näe isäänsä enää uhkana, vaan isä muuttuu hänen roolimallikseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Malinowski, B., & Germani, G. (1963). Estudios de psicología primitiva: el complejo de Edipo.
  • Moguillansky, R. (2003). Narcisismo, Complejo de Edipo y Complejo Fraterno *. Psicoanálisis APdeBA.
  • Susmanscky de Miguelez, N. B. (2010). El complejo de edipo. In Estados Generales del Psicoanálisis: Segundo Encontro Mundial, Rio de Janeiro 2003.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.