Jauhemainen rintamaito auttaa äitejä ja lapsia - Äitiyden Ihme
 

Jauhemainen rintamaito auttaa äitejä ja lapsia

Jauhemainen rintamaito auttaa äitejä ja lapsia

Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2018

Äidinmaito on luonnontuote, joka sattuu olemaan yksi tärkeimmistä ihmiselämän mahdollistavista aineista.  Rintamaito tarjoaa parhaan luonnollisen sekoituksen ravintoaineita, joita vauva tarvitsee elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana. Joissakin tapauksissa imettäminen ei kuitenkaan onnistu tai äiti ei ole halukas imettämään. Tällöin jauhemainen rintamaito olisi loistava vaihtoehto – ja kohta sitä on saatavilla!

Rintamaitoa arvostetaan sen terveyshyötyjen vuoksi, jotka ulottuvat pitkälle aikuisuuteen asti. Maailman terveysjärjestön mukaan imetys vähentää imeväisikäisten kuolleisuutta ja suojaa monilta taudeilta, kuten ripulilta, keuhkokuumeelta ja astmalta. Täysimetys ensimmäisten elinkuukausien aikana antaa lapselle energiaa kasvaa vahvaksi ja terveeksi.

On kuitenkin olemassa äitejä, jotka eivät pysty imettämään lastaan, joko lainkaan tai tarpeeksi kattamaan vauvan ravintotarpeet. Syynä voivat olla esimerkiksi ongelmat ravitsemuksen kanssa tai tietyt sairaudet. Osa äideistä valitsee itse olla imettämättä. Jos äiti ei pysty tai halua imettää, kuinka vastasyntyneen riittävä ravinnonsaanti varmistetaan vahingoittamatta lapsen ruoansulatusjärjestelmää?

Tällaisista syistä on perustettu äidinmaitopankkeja. Ne äidit, joiden kehot tuottavat maitoa yli oman vauvan tarpeiden, voivat lahjoittaa rintamaitoaan näille maitopankeille. Eräät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että maidon pastörointi tuhoaa osan maidon tärkeistä proteiineista ja rasvoista. Nämä ravintoaineet ovat tärkeä osa vastasyntyneen ruokavaliota, eikä niitä tulisi altistaa pastöroinnin vaatimille kuumille lämpötiloille, jotka tuhoavat ravinteet.

Jauhemainen äidinmaito

Jauhemainen rintamaito on uskomaton keksintö

Edistyneen teknologian ansiosta ryhmä tutkijoita Guadalajaran yliopistossa Meksikossa on tehnyt läpimurron. Yhdessä kaupungin sairaalan kanssa, tutkijat ovat onnistuneet kehittämään yllättävän ja uudenlaisen ruoka-aineen vauvoille, nimittäin jauhemaisen rintamaidon. Tulokset ovat lupaavia ja ilolla vastaanotettuja, sillä arvokkaan äidinmaidon varastointi ja säilytys auttaisi monia äitejä ja vauvoja.

Asiantuntijat poistivat rintamaidosta ylimääräisen veden käyttäen korkeita lämpötiloja. Tällä tavoin he pystyivät poistamaan maidosta nesteen ja muuttamaan sen jauhemaiseen muotoon ilman pastörointia. Tämän keksinnön myötä maitoa ei tarvitsisi säilyttää pakastimessa, mikä voi heikentää maidon ravintoarvoja.

Nestemäisen maidon muuttuminen jauheeksi tapahtuu haihduttamalla neste korkeassa lämpötilassa pisara pisaralta. Tätä metodia, jossa neste pirskoittuu pienemmiksi ja hienommiksi pisaroiksi, kutsutaan pirskottamiseksi. Tässä tapauksessa pisarat haihtuvat yksitellen ja vähitellen neste muuttuu jauhemaiseksi aineeksi.

Tämä tekniikka säilyttää lähes kaikki äidinmaidon ravintoaineet, menettäen ainoastaan 10% ravintoarvostaan. Näin ollen jauhemainen rintamaito on melkein yhtä terveellistä kuin tuore, nestemäinen rintamaito.

Jauhemainen äidinmaito

Jauhemainen rintamaito pelastaa ihmishenkiä

Yksi tämän läpimurron hyödyllisistä seurauksista on se, että jauhemaista rintamaitoa voidaan varastoida ja kuljettaa eristäytyneemmillekin alueille ja niiden asukkaille. Jauhetta voidaan säilöä kuuden kuukauden ajan ilman, että sen laatu kärsii. Tämä innovaatio hyödyttää tuhansia rintamaitoa tarvitsevia lapsia.

Kuten tiedämme, äidinmaitopankeilla on tärkeä sosiaalinen funktio. Niiden ongelma on kuitenkin maidon säilöminen ja kuljettaminen turvallisesti. Sen sijaan jauhemainen rintamaito tarjoaa lukuisia etuja tämän asian suhteen. Koska sitä on turvallista kuljettaa erilaisissa olosuhteissa, sitä on helpompi jakaa myös kaukaisille ja eristäytyneille alueille. 

Seuraava haaste on luoda ensimmäinen rintamaitojauhepankki, josta olisi hyötyä suurelle määrälle lapsia. Ne auttaisivat erityisesti perheitä, jotka asuvat kaukana terveyskeskuksista ja suurista kaupungeista. Ensimmäisen rintamaitojauhepankin perustamista suunnitellaan Meksikoon, mutta pian niitä löytyy toivottavasti joka puolelta maailmaa.

Asiaa tutkivat asiantuntijat sanovat, että rintamaitojauhepankki on patenttia vaille valmis konsepti. Patentin saatuaan, asiantuntijat voivat hankkia käyttöönsä tarvittavan teknologian. Tämä innovaatio tulee ruokkimaan monia ravitsemusongelmista kärsiviä lapsia sairaaloissa sekä niiden ulkopuolella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gupta V., Rebekah G., Sudhakar Y., Santhanam S., et al., A randomized controlled trial comparing the effect of fortification of human milk with an infant formula powder versus unfortified human milk on the growth of preterm very low birth weight infants. J Matern Fetal Neonatal Med, 2018. 28: 1-171.
  • Rigo J., Hascoet JM., Billeaud C., PIcaud JC., et al., Growth and nutritional biomarkers of preterm infants fed a new powdered human milk fortifier: a randomized trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (4): 83-93.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.