Onko koronavirus vaarallinen lapsille?

21 toukokuu, 2020
Koronavirus aiheuttaa tällä hetkellä huolta ympäri maailmaa. Tänään jaamme mielenkiintoista tietoja kyseisestä viruksesta ja vastaamme kysymykseen siitä, onko koronavirus vaarallinen lapsille.

Koronaviruspandemia puhuttaa tällä hetkellä ympäri maailmaa viruksen nopeasta leviämisestä ja sen aiheuttamasta COVID-19-taudista johtuen. Monen vanhemman suurimpana huolenaiheena on ymmärrettävästi se, onko koronavirus vaarallinen lapsille.

Tässä artikkelissa jaamme mielenkiintoisia tietoja kyseisestä viruksesta ja sen merkityksestä ja vakavuudesta lapsille. Lisäksi kerromme mahdollisista varotoimenpiteistä, jotka vanhemmat voivat ottaa käyttöön.

Mikä on koronavirus?

Koronavirukset ovat ryhmä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Vuoden 2019 joulukuussa Kiinan Wuhanin maakunnassa alkoi epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus, SARS-CoV2. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19, ja sen oireita ovat hengitystieinfektio ja keuhkokuume. Pienellä osalla tartunnan saaneista on vakava infektio.

Vaikka tartunnan saaneita on maailmassa suuri määrä, kuolleisuus on toistaiseksi ollut matala. Se on vaihdellut maittain 1-6 % välillä, ja varmistettuihin koronavirusinfektioihin on maailmanlaajuisesti kuollut noin 3,5 % sairastuneista.

Lue myös: Tehoavatko antibiootit viruksia vastaan?

Mitkä ovat koronavirustartunnan oireet?

Koronavirustartunnan oireet muistuttavat alkuvaiheessa tyypillisen hengitysteiden virusinfektion oireita. Tavallisimpia oireita ovat:

  • Väsymys
  • Lihaskivut
  • Yskä
  • Hengitystieoireet
  • Hengitysvaikeudet
  • Kuume ja vilunväristykset
  • Päänsärky
  • Kurkkukipu
  • Yleinen epämukavuus

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2-12 päivää ja keskimäärin 4-5 päivää. Virusta kantava henkilö voi olla oireeton tai vähäoireinen tai harvinaisemmissa tapauksissa sairastua vakavasti. Vakavimmat oireet vaihtelevat keuhkokuumeesta vakavaan keuhkojen toimintakyvyn alenemiseen.

Useat vakavammista oireista kärsivät ovat sairastaneet ennalta jotain perussairautta, kuten diabetesta tai sydän- tai keuhkosairautta. Monet heistä ovat olleet valmiiksi sairaalahoidossa.

Onko koronavirus vaarallinen lapsille?

Tämänhetkisen tiedon mukaan lapset eivät sairastu koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin aikuisia helpommin. Vaikka lastenkin tiedetään sairastuneen tautiin, suurin osa tartunnoista on raportoitu aikuisilla. Tähän mennessä lasten oireet ovat olleet lievempiä kuin aikuisten oireet, ja lapsilla on havaittu vähemmän vakavia komplikaatioita. Suurimmassa osassa tapauksia lapset ovat selvinneet lievillä hengitystieoireilla.

Sairauden ollessa hoitotasapainossa, astman tai diabeteksen kaltaista perussairautta sairastavia lapsia ei pidetä riskiryhmään kuuluvina. Sen sijaan riskiryhmään kuuluvat lapset, joilla on immunosuppressiivinen lääkitys, vastustuskykyä heikentävä sairaus tai jokin vaikea perussairaus, kuten krooninen keuhkosairaus tai maksan tai munuaisen vajaatoiminta.

Koronavirustartunnan ehkäisy ja hoito

Koronaviruksen aiheuttaman tautiin ei ole vielä olemassa lääkehoitoa tai rokotetta, vaan lääketieteen ammattilaiset keskittyvät oireiden hoitoon. Tautia hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai sairaalassa.

Tehokkain tapa suojautua koronavirustartunnalta on hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen. Käsiä tulee pestä vähintään 20 sekunnin ajan vedellä ja saippualla etenkin ulkoa sisään tultaessa, wc-käynnin jälkeen, ennen ruokailua sekä niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen. Kasvojen koskettelua likaisin käsin tulee välttää.

Tämän lisäksi tulee välttää suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta hengitystieinfektiosta kärsivään henkilöön. Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa suositellaan pitämään vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin. Yskiessä tai aivastaessa suu ja nenä tulee suojata mielellään kertakäyttönenäliinalla, hätätapauksessa hihan yläosalla.

Lue myös: Näin lievität lapsen yskää 7 vinkin avulla

Loppupäätelmä

Vaikka koko maailma onkin varpaillaan koronaviruksen vuoksi, asiantuntijat kehottavat ihmisiä pysymään rauhallisina. Kysymykseen onko koronavirus vaarallinen lapsille, vastaus on yleensä ei. Virus ei vaikuta olevan erityisen aggressiivinen lasten keskuudessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö lapsia ei pitäisi pyrkiä suojelemaan tartunnalta kaikin keinoin.