Lasten ei ole hyvä istua W-asennossa
 

Miksi lasten ei ole hyvä istua W-asennossa?

Lasten ei ole hyvä istua W-asennossa, koska se voi aiheuttaa ongelmia psykomotorisessa kehityksessä.
Miksi lasten ei ole hyvä istua W-asennossa?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tiedätkö, mikä W-asento on? Istuvatko lapsesi niin usein? Sinun on syytä tietää, että tämä tapa voi aiheuttaa heille rakenteellisia ongelmia, minkä vuoksi lasten ei ole hyvä istua W-asennossa.

Yleensä lapsilla on tapana puuhailla lattialla kaikenlaista ja jopa istua siellä heille mukavimmassa asennossa. Tässä kohtaa erottuu W-asento, melko erikoinen istumistapa, jossa lapsen jalat leviävät sivuille. Tämä asento ei itse asiassa koske vain pieniä lapsia, sillä moni aikuinenkin istuu niin vielä vanhetessaan.

Vaikka se onkin lapsista mukava asento, siihen liittyy joitakin riskejä. Jatka lukemista saadaksesi selville, mitä ne ovat.

Lasten ei ole hyvä istua W-asennossa

Vaikka se onkin mukava asento, lasten ei kannata istua niin. Kuten edellä mainittiin, W-asento voi aiheuttaa fyysisiä ongelmia, joista on hyvä olla tietoinen.

Viivyttää asennonhallinnan kehittymistä

Yksi tärkeimmistä syistä W-asennossa istumiseen on se, että lapset saavat pidettyä sen avulla tasapainonsa helpommin.

W-asennossa sekä lapsen lantio että ylävartalo pysyvät staattisina, mikä lisää vakautta. Asennonhallintaan liittyviä rakenteita ei kuitenkaan tällöin stimuloida riittävästi ja niiden kehitys on käytännössä katsoen olematonta.

Periaatteessa ylävartalon lihakset pysyvät liikkumattomina, eikä asento stimuloi lonkan reaktiota, taivutusta tai kiertoa.

Lasten ei ole hyvä istua W-asennossa.

Luuston ja lihasten ongelmat

W-asento ei ainoastaan vähennä lapsen liikkuvuutta, vaan se voi vaikuttaa haitallisesti myös lihas-, luu- ja nivelrakenteisiin. Varsinkin jos asennossa istutaan pitkiä aikoja.

W-asennossa lonkat pakotetaan kiertymään sisäänpäin ja polvet ulospäin. Siksi lonkan sijoiltaanmenon riski kasvaa merkittävästi, erityisesti jos lapsella on ollut lonkan dysplasiaa.

Toinen vakava ongelma W-asennossa istuvilla lapsilla on akillesjänteen, pohkeiden ja jalkaterän yhdistävän nivelsiteen, lyheneminen.

Lihasten osalta ylävartalon lihasryhmien, loitontajien, takareiden lihasten ja lonkan ojentajien heikkous alkaa korostua yhä enemmän.

Ongelmat hienomotoriikassa

Uskomatonta kyllä, kyvyttömyys liikuttaa ylävartaloa, erityisesti kiertoliikkeellä, vaikeuttaa hallitsevan käden kehittymistä. Pitämällä ylävartalon staattisena lapset pitelevät esineitä lähimpänä olevalla kädellä, joko vasemmalla tai oikealla.

Yllä olevan seuraukset eivät näy pelkästään karkeamotorisessa kehityksessä, vaan myös hienomotorisissa taidoissa. Lapsilla voi olla suurempia vaikeuksia suorittaa tiettyjä tehtäviä, kuten värittää, kirjoittaa tai soittaa jotakin soitinta.

W-asento vaikuttaa perusliikemalleihin

Lasten ei ole hyvä istua W-asennossa, koska se vaikuttaa perusliikemalleihin, kuten kahdella jalalla kävelyyn. Tämä ongelma johtuu asennon suuresta vaikutuksesta lihasten ja luuston kehitykseen.

Myös tietyt liikkeet, kuten juoksu ja hyppiminen, kärsivät ajan myötä. Kuvittele lapsesi liikkumassa, kun hänellä on huonosti kehittyneet tai alikehittyneet fyysiset rakenteet.

Miten lasten tulisi istua?

W-asennossa istuminen vaikuttaa lasten motoriseen kehitykseen, ja tästä syystä heidän ei tulisi antaa omaksua tätä asentoa. Suosittelemme kuitenkin olemaan rauhallinen ja tahdikas, sillä lapset helposti turhautuvat, kun heitä korjataan. Vältä mielellään moittimista tai äkillistä korjaamista. Pyri näyttämään heille muita asentoja, joissa he voivat istua mukavasti.

Opeta lapsesi istumaan jalat ristissä tai suorina edessä. Tärkeää on, että heidän valitsemansa asento mahdollistaa ylävartalon liikuttamisen sekä ehkäisee luuston ja lihasten ylikuormitusta.

Suosittelemme myös välttämään pitkäaikaista istumista, sillä jatkuva liike hyödyttää suuresti lasten psykomotorista kehitystä.

W-asennon sijaan lasten kannattaa istua jalat ristissä tai suorina edessä.

Tarvitaanko lääkärin apua?

Äidin ohjauksen pitäisi riittää korjaamaan lasten istuma-asento. Tietysti myös muiden perheenjäsenten, kuten isän, isovanhempien ja muiden huoltajien, on osallistuttava tähän tehtävään aktiivisesti.

Jos lasten fyysisessä kehityksessä kuitenkin havaitaan ongelmia, kannattavinta on hakeutua lääkäriin. Lääketieteellistä apua voi saada jopa ortopedian tai vastaavien alojen asiantuntijalta.

Lapsi arvioidaan ja diagnosoidaan ongelman tai sairauden perusteella ja jokainen hoidetaan yksilöllisesti. Parasta on tietysti välttää joutumasta tähän pisteeseen alun alkaenkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.