3 hauskaa aktiviteettia, jotka opettavat lapselle kasveista - Äitiyden Ihme
 

3 hauskaa aktiviteettia, jotka opettavat lapselle kasveista

3 hauskaa aktiviteettia, jotka opettavat lapselle kasveista
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapselle aletaan opettaa luonnontieteitä jo ensimmäisellä luokalla, ja oppitunneilla hän omaksuu perustietoa ympäristöstä ja elävistä olennoista. Muiden aiheiden ohessa lapsi oppii myös kasveista ja niiden ominaispiirteistä, tarpeista ja tehtävistä. Lapsi saattaa pitää opetusta pitkäveteisenä, joten hänelle kannattaa tarjota kasvioppia myös hauskojen harjoitusten muodossa. Tässä artikkelissa esittelemmekin muutamia hauskoja aktiviteetteja, jotka opettavat lapselle kasveista.

“Katso luontoa tarkasti, niin tulet ymmärtämään kaiken paljon paemmin.”

– Albert Einstein

Miksi lapsen on hyvä oppia luonnosta käytännön kautta?

On ristiriitaista, että luonnontieteitä opiskeltaisiin ainoastaan teoreettisesti. On elintärkeää olla kosketuksissa luonnon kanssa, jotta sitä pystyy ymmärtämään paremmin. Siksi lapsen on tärkeää oppia myös käytännön kautta eli kokeilemalla, tutkimalla, tunnustelemalla sekä havainnoimalla hänen ympäristöään.

Lapsi on vastuussa omasta oppimisestaan, ja hän omaksuu tietoa merkityksellisellä tavalla. Käytännön kautta oppiminen kannustaa lasta lisäksi uteliaisuuteen ja kiinnostuneisuuteen maailmaa kohtaan , jossa hän elää. Lapsi pystyy ymmärtämään ja vahvistamaan helpommin luonnontieteiden peruskonsepteja. Se on tärkeää tulevaisuuden uusille sukupolville, joiden pitää valmistautua pitämään huolta planeetastamme vastuullisella tavalla.

3 hauskaa aktiviteettia, jotka opettavat lapselle kasveista

Seuraavaksi esittelemme joitakin aktiviteetteja, jotka opettavat tietoa kasveista perheen pienimmille. Näin kasvioppi tulee lapselle tutuksi ja hän oppii kunnioittamaan luontoa.

3 hauskaa aktiviteettia, jotka opettavat lapselle kasveista

1. Opettavaiset videot

Videoiden hyödyntäminen tekee oppimisesta hauskaa ja viihdyttävää. Kun informaatiota tarjotaan visuaalisessa muodossa, lapsi ymmärtää sen paremmin sekä se myös säilyy muistissa paremmin. Nykypäivänä internetistä on mahdollista löytää monenlaisia videoita, jotka käsittelevät kasveja ja niiden ominaispiirteitä. Suosittelemme esimerkiksi katsomaan opettavaisia videoita Smile and Learn -alustan tarjoamina. Nämä opettavaiset videot sisältävät houkuttelevaa kuvitusta, kuten myös selkeitä ja yksinkertaisia selityksiä kasvien osista ja niiden funktioista.

2. Kuivista lehdeistä tehdyt askartelut

Toinen aktiviteetti, jota suosittelemme on kuivista lehdistä tai kukan terälehdistä tehdyt askartelut. Askartelua varten lapsen tulee kerätä luonnosta kuivia lehtiä ja kukkien terälehtiä, jotka ovat tippuneet maahan. Näitä hyödyntämällä lapsi voi tehdä niistä monenlaisia askarteluja. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset kollaasit, koristelut, maalaukset ja valokuvakehykset. Mitä tahansa, mitä mieleesi vain juolahtaakaan! Tällä tavoin lapsi voi kehittää luovuuttaan kokemalla luonnon tuoksuja ja tekstuureja.

3. Kasvisten kasvattaminen pumpulissa

Siemenen istuttaminen pumpuliin saa lapsen ymmärtämään paremmin germinaatio- eli itämisprosessia. Samalla lapsi oppii myös huolehtimaan kasveista. Aseta märkä pumpulin pala lasiin tai muoviastiaan ja laita sen päälle jokin palkokasvi, esimerkiksi linssi, valkopapu tai kikherne. Laita palkokasvin päälle lisää märkää pumpulia. Lapsi saa nähdä, kuinka kasvi kasvaa päivä päivältä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.