Miksi Seikkailija Dora on niin suosittu lasten keskuudessa? - Äitiyden ihme
 

Miksi Seikkailija Dora on niin suosittu lasten keskuudessa?

Miksi Seikkailija Dora on niin suosittu lasten keskuudessa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2020

Seikkailija Dora on yhdysvaltalainen esikouluikäisille lapsille suunnattu animaatiosarja, jonka ensimmäinen jakso julkaistiin vuonna 1999. Sarja on käännetty 25 kielelle ja sitä lähetetään noin 125 maassa. Sarjan valtava menestys johtuu tavasta, jolla jaksoissa yhdistetään viihdettä, opetusta ja arvoja. Yksi mielenkiintoisista aspekteista on se, että myös yleisö pääsee osallistumaan ohjelmaan, mikä paitsi kiinnittää lasten huomion, myös auttaa heitä oppimaan aktiivisesti uusia asioita.

Mistä Seikkailija Dora kertoo?

Sarjan päähenkilö on 7-vuotias Dora-tyttö, joka seikkailee Nuuti-nimisen apinaystävänsä kanssa. Jokaisessa jaksossa Doran on löydettävä jotain kadottamaansa. Toisinaan hän auttaa Nuutia suorittamaan tietyn tehtävän. Dora pyytää aina kotona ohjelmaa katselevia lapsia auttamaan häntä hänen pyrkimyksissään ja kohtaamiensa ongelmien ratkaisemisessa. Hänen apunaan ovat myös puhuva reppu ja Kartta, joilla on tärkeä osa seikkailuissa.

Sarja jäljittelee muodoltaan interaktiivista videopeliä. Kaikki pyörii konkreettisten tehtävien ympärillä, joiden suorittamisessa katsojat auttavat. Tehtäviin liittyy vaaraa, mysteereitä ja kaikkia niitä ainesosia, joita tarvitaan siihen, että lapsi uppoutuu täysin katselukokemukseen.

Jokainen Seikkailija Dora -jakso kestää noin 23 minuuttia. Sarjaa tehtiin kahdeksan kauden ja yli 150 jakson ajan.

Miksi Seikkailija Dora on niin suosittu lasten keskuudessa?

Miksi Seikkailija Dora on niin suosittu lasten keskuudessa?

Seikkailija Doran suosiota pienten lasten keskuudessa selittää moni asia. Sen lisäksi, että ohjelma on viihdyttävä, se myös opettaa lapsille monia asioita.

  • Se opettaa lapsia osallistumaan. Ohjelmassa lasta pyydetään huutamaan ääneen ja auttamaan asioiden löytämisessä. Tämä auttaa lasta ymmärtämään, että hänen roolinsa maailmassa tulisi olla dynaaminen, ei passiivinen.
  • Se tutustuttaa lapsen eri kieliin. Suomessa sarja opettaa lapselle huumorin varjolla englannin kieltä. Sarjan alkuperämaassa Yhdysvalloissa sarjassa viljeltiin englannin lisäksi runsaasti espanjaa.
  • Se opettaa lapselle ympäristöstä. Luonto ja eläimet ovat vahvasti läsnä kaikissa jaksoissa. Tämä auttaa laajentamaan kaupungeissa asuvien lasten tietoisuutta ja ymmärrystä.
  • Musiikki ja erilaiset kappaleet ovat jatkuvasti läsnä läpi sarjan. Nämä elementit auttavat vahvistamaan kuuntelukykyä ja muistia – tietysti samalla erinomaisen tunnelman luoden.

Sarjassa esitettävät arvot

Miksi Seikkailija Dora on niin suosittu lasten keskuudessa?

Myös ohjelman hahmojen tapa olla vuorovaikutuksessa keskenään on opettavainen. Sarjan roisto on Velmu-kettu, joka toistuvasti hämää ja harhauttaa Doraa varastaakseen tältä asioita. Velmu toimii esimerkkinä siitä, kuinka toisten kanssa ei tule olla vuorovaikutuksessa, ja lapset ymmärtävät tämän. Kun kettu yrittää varastaa jotain Doralta, tyttö pyytää katsojia huutamaan ketulle, ettei tämä saa varastaa. Näin lapset ovat aktiivinen osa hyvien arvojen seuraamisessa ja toteuttamisessa.

Seikkailija Dorassa myös ystävyyssuhteilla on suuri merkitys. Dora ja hänen Nuuti-ystävänsä ovat erinomainen erimerkki keskinäisestä tuesta ja välittämisestä. Ohjelmassa painotetaan yhteistyön merkitystä, ja hahmot osoittavat, että toisia tulee kohdella kunnioittavasti ja auttavaisesti.

Yksi sarjan tärkeistä elementeistä on se, että Dora oppii matkoillaan erilaisista kulttuureista. Matkustaessaan itselleen vieraaseen paikkaan tai tavatessaan uusia ihmisiä, hän käyttäytyy aina kunnioittavasti ja uteliaasti. Tämä auttaa pieniä katsojia omaksumaan monikulttuurisen näkökulman ja ymmärretään, että erilaisuus ei ole syy konflikteille, vaan erilaiset ihmiset ennemminkin täydentävät toisiaan.

Artikkelin pääkuvan lähde: ChameleonsEye / Shutterstock.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.