Viivästyneen ja ennenaikaisen synnytyksen syyt
Tarkkaa synnytysajankohtaa on vaikea määrittää, mutta käytettävissä olevista tiedoista voidaan yleensä tehdä likimääräinen arvio. Yleensä asiantuntijat arvioivat lasketun ajan viimeisten kuukautisten päivämäärän mukaan, mutta on normaalia, että tarkka syntymäaika vaihtelee. Tiedätkö, mitkä ovat viivästyneen ja ennenaikaisen synnytyksen syyt? Kerromme niistä tässä artikkelissa.
Ensiodottajilla on yleensä suurempi alttius tällaisiin heittoihin. Synnytys voi aikaistua tai viivästyä eri tekijöistä johtuen, mutta ensimmäistä kertaa äidiksi tulevilla sitä tapahtuu useammin.
Viivästynyt ja ennenaikainen synnytys
Vaikka synnytyksen viivästyminen tai aikaistuminen on enimmäkseen normaalia, on olemassa myös haitallisia olosuhteita, joilla voi olla vaikutusta synnytysajankohtaan. Yleensä on kuitenkin tavallista, että raskaana oleva nainen joutuu odottamaan vauvan saapumista toivottua pidempään tai saa yllättyä pienokaisen varhaisesta syntymästä. Syynä on se, että luontoäidin suunnitelmia on vaikea ennustaa.
Normaali raskaus voi siis päättyä useita viikkoja odotettua aiemmin, mutta toisinaan odotus voi tuntua myös loputtoman pitkältä. Tälle on kuitenkin selitys, jonka ei välttämättä tarvitse olla aihe huoleen ja joka voi vaikuttaa myös tulevaan raskauteen.
Synnytyksen viivästymiseen tai aikaistumiseen vaikuttavat tekijät voivat toisaalta olla hyvin erilaisia ja jopa odottamattomia. On myös joitain yleisiä uskomuksia, joilla tilannetta yritetään selittää; esimerkiksi se, että tyttöjen syntyminen kestää hieman kauemmin tai että kuun vaiheet vaikuttavat synnytykseen.
Tässä artikkelissa kerromme viivästyneen ja ennenaikaisen synnytyksen suurimmat syyt.
Viivästyneen synnytyksen syyt
Synnytyksen viivästyminen voi aiheuttaa paljon huolta ja epämukavuutta äideille ja vaikuttaa näin koko perheeseen. Pitkittynyt odotusaika ei ole epätavallista, vaan itse asiassa aivan normaalia. Se voi kuitenkin heikentää odottavien äitien elämänlaatua, jotka ovat jo alkaneet kärsiä raskauden hellittämättömistä oireista, kuten väsymyksestä ja selkäkivusta.
Syitä raskauden pitkittymiseen on monia, mutta yleensä synnytys viivästyy seuraavista syistä:
- Perinnöllisyyteen liittyvät tekijät. Synnytyksen viivästyminen on yleistä äideillä, joiden omilla äideillä tai sisarilla on myös ollut pitkittynyt raskaus. Tämä johtuu kehon rakenteellisista ominaisuuksista, jotka voivat olla perheenjäsenillä samanlaisia.
- Kimmoisuuden puute odottavan äidin kehon tärkeimmissä kudoksissa.
- Väärin arvioitu laskettu aika. Näissä tapauksissa laskettua aikaa ei ole arvioitu oikein, joten synnytyksen ajankohta vaihtelee.
- Tietyt tartuntataudit, jotka vaikuttavat sikiökalvoihin ja erityisesti istukkaan.
- Voimakas stressi tai yllättävät tapahtumat.
- Taipumus pitkittyneisiin kuukautiskiertoihin.
Ennenaikaisen synnytyksen syyt
Vauvan varhainen syntymä voi johtua eri syistä, joita ei pystytä tarkoin määrittämään. Varhaisesta tai ennenaikaisesta synnytyksestä on kyse silloin, kun se tapahtuu ennen 37. raskausviikon täyttymistä. Tämä tila on melko yleinen, sillä miljoonat vauvat ympäri maailmaa syntyvät ennenaikaisesti.
Ennenaikaisen synnytyksen tärkeimpiä syitä ovat:
- Sitä tapahtuu yleensä useammin alle 20-vuotiailla naisilla.
- Stressi tietyissä tilanteissa tai pysyvä stressitila.
- Epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakanpoltto ja alkoholin juominen.
- Istukan irtoaminen tai repeäminen väkivaltaisista syistä tai sikiökalvojen tulehtumisen vuoksi. Tämä prosessi on kehon reaktio sikiön suojelemiseksi infektioilta.
- Lapsiveden normaalin määrän huomattava nousu.
- Kohdun kyvyttömyys laajentua kunnolla kohtuontelossa olevien epämuodostumien vuoksi.
- Ennenaikainen synnytys on yleistä ja luonnollista kaksosraskauksissa ja etenkin monisikiöraskauksissa, koska kohdussa ei ole riittävästi tilaa sikiöiden ylläpitämiseksi pitkään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brachetti, E., Ruperti, E., Irigoyen, S., & Brito, F. (2020). Efectos del Estrés Materno Intenso y Prolongado Durante el Embarazo y su Repercusión Sobre el Neurodesarrollo del Feto. Revista Ecuatoriana de Neurología, 29(2), 23-28. http://revecuatneurol.com/wp-content/uploads/2020/11/2631-2581-rneuro-26-02-00023.pdf
- Huertas Tacchino, E. (2018). Parto pretérmino: causas y medidas de prevención. Revista peruana de Ginecología y obstetricia, 64(3), 399-404. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000300013
- World Health Organization (2015) Recomendaciones de la OMS para la conducción del trabajo de parto https://www.who.int/topics/maternal_health/directrices_OMS_parto_es.pdf