4 harjoitusta, joilla vauvan saa kääntymään kohdussa pää alaspäin
Monen odottavan äidin on saatava vauvansa kääntymään kohdussa pää alaspäin raskauden lopussa, sillä muutoin vaarana on perätilasynnytys tai keisarileikkaus. Tämä voidaan toteuttaa tietyillä toimenpiteillä, joista erottuvat edukseen erilaiset harjoitukset. Vaikka aiheesta kiertää paljon väärää tietoa, vauvan kääntyminen kohdussa on paljon tärkeämpää kuin ehkä uskotkaan.
Kun painotamme vauvan kääntymisen tärkeyttä, tarkoitamme sitä, että vauva ei ole oikeassa asennossa äidin kohdussa. Raskauden viimeiseen kolmannekseen mennessä sikiön tulisi asettua pää kohti synnytyskanavaa, jotta synnytys tapahtuisi normaalisti.
Tässä on neljä harjoitusta, joilla vauvan saa kääntymään kohdussa pää alaspäin.
4 harjoitusta, joilla vauvan saa kääntymään kohdussa pää alaspäin
Voit hyödyntää seuraavia harjoituksia saadaksesi vauvasi kääntymään kohdussa pää alaspäin eli asettumaan oikeaan asentoon synnytystä varten. Jotkut näistä harjoituksista saattavat olla sinulle tuttuja pilateksesta tai joogasta.
On erittäin tärkeää, että saat lääkäriltäsi luvan näiden harjoitusten tekemiseen sekä neuvoja raskaana olevien naisten kuntoiluun erikoistuneelta asiantuntijalta. Joudut muokkaamaan harjoituksia itsellesi sopivaksi pitääksesi huolta omasta ja vauvasi terveydestä.
1. Käy kontalleen
Konttausasento voi auttaa vauvaa kääntymään kohdussa pää alaspäin. Suorita liike niin, että käyt lattialle polvien ja kämmenien varaan.
Laske tässä asennossa pää alas käsivarsien väliin ja anna käsivarsien pysyä mahdollisimman lähellä lattiaa. Nosta samalla hieman pakaroita ja pidä asento noin 10 minuuttia.
Tämä on yksi niistä liikkeistä, joita suositellaan vauvan kääntämiseksi kohdussa. Se kannattaa kuitenkin tehdä vasta viimeisinä viikkoina ennen synnytystä.
2. Kissa-asento
Kissa-asento on tunnettu joogaliike. Se on myös hyvä harjoitus vauvan kääntämiseksi kohdussa.
Käy kontallesi aivan kuten edellisessä harjoituksessa. Voit antaa käsivarsien levätä lattiaa vasten tai pitää ne pystyasennossa, kumpi vain tuntuu mukavammalta.
Vie seuraavaksi pää käsivarsien väliin, vedä lantiota sisäänpäin ja taivuta selkääsi kaarelle sisäänhengityksen aikana, aivan kuin “vihainen kissa”. Pysy tässä asennossa muutama sekunti ja pidätä hengitystäsi. Palaa sitten lähtöasentoon ja päästä hitaasti ilma keuhkoistasi.
3. Lantionnosto tuen kanssa ja ilman tukea
Lantionnosto on yksi harjoitus, joka auttaa vauvaa kääntymään kohdussa pää alaspäin. Tämä asento vaikuttaa kuitenkin myös verenkiertoon, joten sitä kannattaa tehdä vain lyhyen aikaa.
Harjoitus voidaan tehdä kahdella tavalla:
- Ilman tukea, keho mukavalla ja tasaisella alustalla. Makaa selälläsi jalat koukussa, jalkapohjat, selkä ja käsivarret lattiaa vasten. Nosta sitten lantio ylös hallitulla ja sulavalla liikkeellä niin korkealle kuin pystyt ja varmista, että se on samassa linjassa selän ja pään kanssa. Pidä asento muutama sekunti.
- Pilates- tai jumppapallon avulla. Makaa selälläsi pallon päällä, koukista jalkoja ja aseta jalkapohjat lattiaa vasten. Pidä käsivarsillasi pallosta kiinni. Nosta lantiota tässä asennossa painaen samalla jalkoja lattiaan. Jos kykenet, nouse varpaidesi varaan niin että olet enemmän koholla. Pyri pitämään asento muutaman sekunnin ajan ja huilaa.
4. Lantion kiertoliikkeet
Lantion kiertoliikkeet ovat yksi helpoimmista harjoituksista, joilla vauvan saa kääntymään kohdussa pää alaspäin.
Istu pilatespallon päällä jämäkästi: selkä suorana, jalkapohjat lattiaa vasten ja kädet reisien päällä. Ala liikuttaa lantiotasi ympäri hitaasti yhteen ja sitten toiseen suuntaan. Pyri pitämään liike hallittuna ja sulavana.
Ole varovainen tehdessäsi harjoituksia, joilla vauvan saa kääntymään kohdussa pää alaspäin!
Yllä mainitut harjoitukset voivat auttaa vauvaa kääntymään kohdussa pää alaspäin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä toimi kaikkien kohdalla. Tästä huolimatta niitä voi aina kokeilla, kunhan siihen on gynekologin lupa.
Älä tee liikkeitä väkisin, jotta et vahingoita itseäsi tai vauvaasi. Lisäksi harjoitukset on tehtävä raskausajan kuntoiluun erikoistuneen ammattilaisen valvonnassa.
Voit myös hyödyntää musiikkia tai jutella vauvallesi. Tällainen yhteys usein edistää pienokaisen hyvinvointia kohdussa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Moldenhauer, J. (2020). Posición y presentación anómalas del feto. MD, Children’s Hospital of Philadelphia. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/salud-femenina/complicaciones-del-parto/posici%C3%B3n-y-presentaci%C3%B3n-an%C3%B3malas-del-feto
- Cluver C, Gyte GML, Sinclair M, Dowswell T, Hofmeyr G. Interventions for helping to turn term breech babies to head first presentation when using external cephalic version. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 2. Art. No.: CD000184. DOI: 10.1002/14651858.CD000184.pub4. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD000184/PREG_formas-para-ayudar-rotar-al-feto-de-presentacion-podalica-cefalica-al-final-del-embarazo