Mistä nopea synnytys johtuu?
Suurimmalla osalla naisista synnytyksen jokaiseen vaiheeseen liittyy enemmän tai vähemmän odottamista. Joidenkin naisten kohdalla nopea synnytys kuitenkin tuo vauvan maailmaan odotettua aikaisemmin ja nopeammin.
Luonto pelaa omilla säännöillään, ja jokainen raskaus on erilainen ja niin on myös jokainen synnytys. Synnytysprosessi jaetaan avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisten poistumiseen. Jokainen näistä kolmesta vaiheista voi viedä aikaa enemmän tai vähemmän, mutta keskimäärin synnytys kestää 6-18 tuntia.
Nopeassa synnytyksessä kaikki nämä vaiheet mahtuvat noin viiden tunnin sisään. Vaikka nopea synnytys onkin täysin normaali ilmiö, ja monet naiset pitävät sitä jopa ihanteellisena tapana tuoda lapsi maailmaan, sillä voi olla joitakin haittapuolia. Tässä artikkelissa kerromme, mistä nopeassa synnytyksessä on kyse, ja mitä komplikaatioita se voi aiheuttaa.
Nopean synnytyksen merkit
Jotta nopea synnytys voi tapahtua, tulee naisen kohdun olla tarpeeksi tehokas tuottamaan voimakkaita supistuksia. Myös lapsi on yleensä pienempi kuin tavallisen pituisessa synnytyksessä – mikä tarkoittaa sitä, että kaikissa raskauksissa nopea synnytys ei edes ole mahdollinen.
“Jokainen supistus tuo minut lähemmäksi vauvaani.”
– Tuntematon
Tietyt merkit kertovat siitä, eteneekö synnytys nopeasti vai ei. Synnytys voi esimerkiksi alkaa nopeasti, mutta ei kuitenkaan pääty nopeasti. Nopean synnytyksen merkkejä ovat:
- Voimakkaat supistukset alusta alkaen. Supistusten välinen aika on hyvin lyhyt, jopa niin lyhyt, että äidillä ei jää aikaa kerätä voimia supistusten välillä.
- Jatkuva kipu, joka tuntuu yhdeltä pitkältä supistukselta, eikä se laannu.
- Paineen tunne ja ponnistamisen tarve varoittamatta. Tämä johtuu siitä, että vauva on tulossa maailmaan. Tämä tunne muistuttaa suolen liikkeiden aiheuttamaa tunnetta.
- Nämä oireet eivät välttämättä ole yhteneväisiä kohdunsuun avautumisen tai sen kypsyyden kanssa.
Nopea synnytys ja siihen liittyvät komplikaatiot
Asiantuntijat uskovat, että nainen, joka on jo kertaalleen synnyttänyt nopeasti, synnyttää todennäköisesti uudelleen nopeasti. Tämä on yksi tärkeimmistä nopean synnytyksen aiheuttavista tekijöistä. Kuten jo mainitsimme, toinen tekijä, joka nopeuttaa synnytystä, on tehokas kohtu, joka aiheuttaa voimakkaita supistuksia.
Sitä, tapahtuuko synnytys nopeasti vai ei, ei voida etukäteen ennustaa. Nopean synnytyksen suurimpia haittapuolia on sen aiheuttama henkinen stressi. Synnyttämässä oleva nainen voi tuntea menettävänsä kontrollin, etenkin, jos kyseessä on ensimmäinen synnytys. Myös hoitohenkilökunnalle nopea synnytys voi aiheuttaa haasteita.
Kuten jo aiemmin mainitsimme, synnytyksen jokainen vaihe vie oman aikansa. Yleisesti ottaen synnytys etenee vaiheittain, mikä auttaa kätilöä valmistautumaan mahdollisiin komplikaatioihin. Tässä mielessä nopea synnytys voi aiheuttaa haasteita sekä äidille että hoitohenkilökunnalle.
Yksi ongelma liittyy synnytyksen ajankohtaan ja tapahtumapaikkaan. Tuleva äiti saattaa jopa havahtua siihen, että hän ei välttämättä ehdi sairaalaan ennen lapsen syntymää, koska synnytys etenee niin nopeasti.
Pahimmassa tapauksessa nainen voi joutua synnyttämään siinä paikassa, jossa parhaillaan on, ilman kätilön tai lääkityksen apua. Myös seuraavanlaisia komplikaatioita voi ilmetä nopeassa synnytyksessä:
- Korkeampi riski synnytyskanavan tai kohdunkaulan repeämille.
- Synnyttäminen paikassa, joka ei ole steriili.
- Riippuen siitä, missä synnytys tapahtuu, vauva voi altistua bakteereille ja tulehduksille.
- Mahdollinen emättimen tai kohdun runsas verenvuoto.
- Vauvan putoaminen.
- Vauvan perinataalinen hapenpuute.
- Vauva hengittää lapsivettä.
- Vauvan mahdollinen kraniaalinen trauma eli päähän kohdistuva vamma.
- Synnytyksen jälkeinen palautuminen voi olla hidasta johtuen nopeasta synnytyksestä.