Mikä on istukkaretentio ja miten sitä hoidetaan? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on istukkaretentio ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on istukkaretentio ja miten sitä hoidetaan?

Viimeisin päivitys: 09 lokakuuta, 2019

Synnytys ei pääty lapsen maailmaan saattamiseen, vaan istukan syntymiseen. Yleensä tämä synnytyksen viimeinen vaihe on helppo ja tapahtuu hyvin nopeasti lapsen syntymän jälkeen. Joissakin tapauksissa istukka kuitenkin jää synnytyksen jälkeen kohtuun osittain tai kokonaan, ja tämä ilmiö tunnetaan nimellä istukkaretentio.

Mitä istukkaretentio tarkoittaa?

Joskus voi olla niin, että istukka ei poistu kohdusta luonnolliseen tapaan synnytyksen viimeisessä vaiheessa. Jos istukka ei poistu synnytyksen jälkeisinä tunteina, voi ilmetä istukkaretention riski.

Istukkaretentiota voi ilmetä myös silloin, jos istukka on poistunut kohdusta vain osittain. Näin voi käydä varsinkin alatiesynnytyksen yhteydessä, mutta on mahdollista myös sektiosynnytyksessä.

Osittain syntynyt istukka todetaan analysoimalla istukkaa: onko siinä repeämiä vai onko se täydellinen, kokonainen istukka. Harvemmissa tapauksissa istukkaretentiota ei havaita heti, vaan se ilmenee myöhemmin.

Mikä istukkaretention aiheuttaa?

Tietyt tekijät voivat vaikuttaa istukkaretention syntymiseen. Tällaisia syyllisiä ovat esimerkiksi:

  • Istukka sijoittui kohdussa olevan arven kohdalle.
  • Synnytys on ennenaikainen.
  • Synnytys on jouduttu käynnistämään.
  • Istukka on lobulaarinen tai siinä on havaittavissa muita poikkeavuuksia.

Vaikka naisella ilmenisikin edellä mainittuja riskitekijöitä, ei se tarkoita sitä, että ilmenisi komplikaatioita istukan syntymisen kanssa. Lääkäri tulee ohjeistamaan tilanteen mukaan. Äidin on kuitenkin tärkeää olla valppaana synntyksen kolmannessa vaiheessa eli jälkeisvaiheessa.

Mikä on istukkaretentio?

Istukkaretention merkit ja oireet

Jotta voidaan selvittää, onko istukka syntynyt normaalisti, voidaan kiinnittää huomiota seuraaviin merkkeihin.

  • Runsas verenvuoto jälkeisvaiheen jälkeen.
  • Outo ja pahanhajuinen emätinvuoto.
  • Kuume.
  • Kohdun krampit.
  • Poistuneen istukan repaleisuus.
  • Myöhäinen maidontuotanto.

Monet naiset tuskastelevat synnytyksen jälkeen maidontuotannon vähäisyydestä ja imetyksen onnistumisen viivästymisestä. Jos kyseessä on istukkaretentio, on havaittavissa huomattavaa viivästymistä maidonnousemisessa, mikä on vahva merkki tästä vaivasta.

Istukkaretention hoito

Jos jälkeisvaihe on sujunut luonnollisesti, mutta istukka ei ole poistunut, lääkäri todennäköisesti antaa äidille synteettistä oksitosiiniaSe auttaa stimuloimaan kohtua ja vauhdittamaan kohdun supistelua, minkä tuloksena istukka poistuu kohdusta. Jos oksitosiini ei auta, lääkäri kokeilee toista lääkettä.

Jos äiti on jo kotiutettu ja on vaara tulehdukselle, lääkäri tapaa äidin uudelleen. Tällöin kohtuun jäänyt istukka tai sen osat poistetaan poliklinikalla. Äiti saa kotiin lähtiessään mukaansa suun kautta otettavat antibiootit estämään tulehduksen syntymistä tai hoitamaan tulehdusoireita.

Mikä on istukkaretentio?

Koska kaikki synnytykset ovat erilaisia, on hyvin vaikeaa varautua kaikkiin harvinaisiinkin komplikaatioihin. Jos nainen on aikaisemmin kärsinyt istukkaretentiosta, on suuri riski, että niin käy uudestaankin. Tämän takia lääkärin tuleekin kiinnittää erityistä huomiota jälkeisvaiheeseen.

Jos kyseessä on matalan riskin raskaus, myös komplikaatioiden ilmeneminen on epätodennäköisempää. Äidin ja vastasyntyneen tulee olla lähekkäin ihokontaktissa, mikä myöskin alentaa istukkaretention ilmenemisen todennäköisyyttä.

Tarpeetonta synntyksen käynnistämistä tulisi välttää, sillä liiallinen synteettisen oksitosiinin määrä voi aiheuttaa kohdun heikkoutta. Näin tapahtuu, jos kohtu supistelee runsaasti, mutta ei ole optimaalisessa kunnossa. Tämän takia on tärkeää keskustella asiasta kätilön tai lääkärin kanssa. Luottamus ja usko asiantuntijoihin takaavat sen, että odottamattomia komplikaatioita tapahtuu pienemmällä todennäköisyydellä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.