Synnytykseen valmistautuminen - Äitiyden ihme
 

Synnytykseen valmistautuminen

Synnytykseen valmistautuminen

Viimeisin päivitys: 12 huhtikuuta, 2020

On tavallista, että odottava äiti alkaa tuntea entistä enemmän jännitystä, ahdistusta ja jopa pelkoa lasketun ajan lähestyessä. Tämä ei riipu siitä, miten tarkasti hän on seurannut hoitajien ja lääkäreiden ohjeita tai miten valmistautunut hän on lapsen saapumiseen. Kaikki nämä tunteet ovat täysin normaaleja, ja paras tapa niiden hillitsemiseen on synnytykseen valmistautuminen, joka auttaa osaltaan naista jännittämisen sijasta valmistautumaan tulevaan tyyneydellä ja ilolla.

Miten synnytys normaalisti etenee?

Raskaana olevalle naiselle on tärkeää tietää, mitä synnytyksen aikana tulee tapahtumaan. Se, että tietää, miten synnytys etenee ja että kaikki etenee normaalisti, lisää turvallisuuden tunnetta ja auttaa pysymään rauhallisena.

Raskauden viimeisessä vaiheessa äidin keho valmistautuu synnytykseen. Synnytystä ennakoivat oireet alkavat yleensä muutamia viikkoja ennen synnytystä. Selkävaivat voivat pahentua, painon tunne lantiossa lisääntyä ja käveleminen voi käydä vaikeaksi. Valkovuoto on yleensä runsaampaa ja virtsaamisen tarve lisääntyy. Muita synnytyksen lähestymisestä kertovia merkkejä ovat muun muassa limatulpan irtoaminen, lapsiveden meneminen ja supistusten alkaminen.

Synnytys jaetaan avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisten poistumiseen. Avautumisvaihe alkaa säännöllisten kohdunsuuta avaavien supistusten alkaessa ja päättyy kohdunsuun avauduttua täysin auki. Tämän vaiheen aikana kohdunkaula pehmenee ja häviää ja vauvan tarjoutuva osa laskeutuu äidin lantion pohjalle.

Synnytykseen valmistautuminen

Ponnistusvaihe alkaa kohdunsuun avauduttua täyteen mittaansaSikiön painaessa peräsuolta ja välilihaa synnyttäjälle tulee tarve ponnistaa. Lapsi syntyy äidin ponnistaessa supistuksen aikana, samalla, kun avustaja tukee välilihaa repeämien estämiseksi. Ponnistusvaihe kestää tavallisesti muutamasta minuutista pariin tuntiin, ensisynnyttäjillä jopa pidempään.

Lapsen synnyttyä napanuora katkaistaan ja lapsi nostetaan äidin rinnalle ihokontaktiin. Samalla kohtu supistelee nopeasti, mikä johtaa istukan irtoamiseen. Istukka poistetaan vatsan päältä painaen ja samalla kevyesti napanuorasta vetäen. Jos istukka ei näillä keinoin irtoa, se joudutaan irrottamaan käsin nukutuksessa.

Synnytykseen valmistautuminen

Synnytykseen valmistautuminen sisältää niin fyysisiä kuin henkisiä asioita, sillä sekä keho että mieli tulevat olemaan erityisen ja ainutlaatuisen paineen alla.

Ulkomaailmasta vetäytyminen ja rauhoittuminen

Kun laskettuun aikaan on jäljellä noin neljä viikkoa, kannattaa keskittyä rentoutumiseen. Moni odottava äiti haluaa tässä vaiheessa siirtyä pois väkijoukkojen ja melun täyttämistä paikoista ja jopa töistä, mikäli tilanne sen sallii.

Jos mahdollista, kannattaa nauttia muutamista rauhan ja hiljaisuuden päivistä ennen synnytystä. Odottava äiti voi pukeutua mukaviin ja väljiin vaatteisiin, syödä hyvin ja käyttää mahdollisimman paljon aikaa rentoutumiseen ja nukkumiseen. Tätä keho tarvitsee vapautuakseen mahdollisista jännitystiloista. Myös meditaatio ja erilaiset mietiskelytekniikat voivat auttaa viemään huomion pois huolista ja tasapainottavat niin kehoa kuin mieltä.

Pesänrakennusvietin syttyminen

Lasketun päivän lähestyessä raskaana oleville naisille syntyy usein luontainen tarve aloittaa asioiden valmistelu lapsen saapumista varten. Tätä vaistoa voidaan kutsua esimerkiksi pesänrakennusvietiksi. Tarve saada asiat järjestykseen kasvaa synnytyksen ensimmäisen vaiheen aikana, mikä liittyy myös muilla lajeilla tavattuihin biologisiin kuvioihin.

Fyysiset harjoitukset

Osaksi synnytykseen valmistautumista kannattaa lisätä muutamia fyysisiä harjoituksia. Lantionpohjan lihasten harjoittamisesta on hyötyä, sillä se lisää lihasten kimmoisuutta. Harjoitteluksi riittää lantionpohjan lihasten supistaminen ja rentouttaminen samalla tavoin kuin pidättäisi ja päästäisi virtsaa.

Myös esimerkiksi raskausjooga auttaa valmistamaan kehoa synnytykseen samalla, kun se luo hyvät lähtökohdat synnytyksestä palautumiselle.

Synnytykseen valmistautuminen

Sairaalalaukun pakkaaminen

Hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa kannattaa pakata laukku, joka sisältää kaikki olennaiset tarvikkeet synnytyssairaalaan mukaan otettavaksi. Vauvalle kannattaa hankkia vastasyntyneen vaippoja, kosteuspyyhkeitä ja vauvaöljyä. Lisäksi mukaan voi pakata pari puuvillaista kietaisubodya, myssyn ja sukat. Viltin ja töppösten pakkaamisestakaan ei ole haittaa.

Synnytykseen liittyvien huolten taakse jättäminen

Tämän onnistumiseksi suosittelemme keskustelemaan synnytyslääkärin, kätilön tai neuvolan hoitajan kanssa. On tärkeää, että synnytystä edeltävinä päivinä nainen voi kysyä kaikki mieltään askarruttavat kysymyksensä ja hälventää näin epäilyksensä tulevaa synnytystä kohtaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.