Muistilista vanhemmille, jotka valmistautuvat lapsen kasvattamiseen
 

Muistilista vanhemmille, jotka valmistautuvat lapsen kasvattamiseen

Muistilista vanhemmille, jotka valmistautuvat lapsen kasvattamiseen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2019

Kuten jokainen vanhempi tietää, lapsen kasvattamiseen ei ole olemassa ohjekirjaa. Tähän merkitykselliseen tehtävään voi kuitenkin valmistautua eri tavoin.

Monet vanhemmat valmistautuvat lapsen kasvattamiseen hankkimalla kaikki mahdolliset vempaimet ja kasvatusoppaat, jotka lupaavat helpottaa elämää. Yksi asia on kuitenkin yhteistä kaikille vanhemmille: he kaikki nimittäin tekevät virheitä.

Lapsen kasvattaminen on haastavaa, ja vanhempien tulee todella sitoutua tähän tehtävään. Aina se ei ole kuitenkaan helppoa. Lapsen kasvattamiseen valmistautumiseen tarvitaan oikeanlaisia välineitä, monenlaista tietoa ja erilaisia tarvikkeita. Vanhempien tulee valmistautua kasvatustehtävään myös henkisesti.

Tulevat vanhemmat voivat alkaa työstää tiettyjä asioita jo hyvissä ajoin. Vanhemmat voivat esimerkiksi harjoittaa kärsivällisyyttään ja rauhoittumistaitojaan. Kun nämä kaksi asiaa hallitsee, kaikki muu kyllä löytää omiin uomiinsa vauvan saapuessa maailmaan.

Edellä mainittuja taitoja voidaan soveltaa esimerkiksi vauvantarvikeostoksilla – pysymällä rauhallisena pystyy tekemään järkevämpiä valintoja. Kärsivällisyyttä vaaditaan, jotta löydetään oikeat tarvikkeet.

Lapsen kasvattamiseen valmistautuminen ei liity ainoastaan lastentarvikkeiden hankkimiseen, vaikkakin erilaiset tarvikkeet auttavat tässä valmistautumisprosessissa. Seuraavaksi esittelemme joitakin tapoja, joiden avulla tulevat vanhemmat voivat valmistautua lapsen kasvattamiseen.

Näin valmistaudut lapsen kasvattamiseen

Osallistu kasvatusta käsitteleviin valmennuksiin

Näin valmistaudut lapsen kasvattamiseen

Hyväksi vanhemmaksi ei voi oppia kirjoja lukemalla. Mikään kurssi ei ole tarpeeksi pitkä tai pystyisi yksityiskohtaisesti kertomaan kaikkea, jotta voisit olla täysin valmistautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joita saattaisit kohdata.

Jokainen lapsi on erilainen, niinkuin jokainen vanhempikin. Kirjat eivät voi tarjota kaikkea tietoa. Monet vanhemmat itseasiassa unohtavat, mitä he ovat oppineet raskauden aikaisissa valmennuksissa

On kuitenkin olemassa monenlaisia ohjelmia, jotka auttavat tulevia vanhempia alkuun. Sairaalat, seurakunnat sekä hyväntekeväisyysjärjestöt tarjoavat erilaisia raskauden aikaisia valmennuksia.

“Vanhemmat eivät ainoastaan tarjoa lapselle elämän, he ennen kaikkea tarjoavat lapselle rakkautta.”

– Dennis Lord

Yksi hyödyllisimmistä neuvoista, joita tällaiset valmennukset tarjoavat, ovat erilaiset menetelmät, joiden avulla käsitellään lapsen kasvatuksesta herääviä konflikteja.

Erikoistuneet ohjaajat saattavat myös pystyä auttamaan uusia vanhempia parantamaan tiettyjä persoonallisuuden piirteitään sekä hallitsemaan haitallisia tunteita.

Myös perustieto siitä, kuinka vastasyntynyttä vauvaa hoidetaan, auttaa vanhempia valmistautumaan lapsen kasvattamiseen.

Kuten kaikki tiedämme, mitä lapsiin tulee, käytännössä kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin teoriassa.

Erilaiset valmennukset voivat kuitenkin auttaa hallitsemaan tietynlaisia tilanteita perheenä, sekä ne tarjoavat perustavanlaatuista tietoa lapsen hoidosta sekä kurinpidosta.

Osta tarvittavat tarvikkeet

Muistilista vanhemmille, jotka valmistautuvat lapsen kasvattamiseen

Lasten tarvikkeita ostaessa on helppo tehdä ylilyöntejä. Kun on kyse vauvantarvikkeista, monet vanhemmat hukkuvat tavaraviidakkoon. Ensikertalaisvanhemmat saattavat mennä sekaisin, sillä erilaisia vauvantarvikkeita on tarjolla loputtomasti.

Oleellisimpia tarvikkeita ei kuitenkaan tulisi jättää hankkimatta. Yksi osa lapsen kasvattamiseen valmistautumista on hankkia valmiiksi tarvikkeita, joita lapsi todella tarvitsee. 

Ole kuitenkin tarkkana, sillä kaikki, mitä on tarjolla, eivät välttämättä ole tarpeellisia.

Kun saavut vauvan kanssa kotiin, tarvitset vauvalle puhtaita puuvillaisia vaatteita sekä vilttejä. 

Näiden määrä saattaa vaihdella, mutta ne ovat hyvin oleellisia vastasyntyneelle. Muita tarvittavia tuotteita ovat esimerkiksi:

  • Tarpeeksi vaippoja ensimmäsille viikoille. Ei ole hyvä ajatus hankkia liikaa vastasyntyneen vaippoja, sillä vauva tulee kasvamaan niistä pian pois. Vastasyntyneen vaipasta seuraava koko riittää pidemmäksi aikaa.
  • On hyvä myös pitää hoitopöydällä voidetta vaippaihottumaan, vauvatalkkia sekä kosteuspyyhkeitä vauvan puhdistusta varten.
  • Kehto tai pinnasänky. Vaikka olisitkin päättänyt nukkua vauvasi kanssa, on vauvalla hyvä olla paikka, joka on tarkoitettu vain hänelle. On tärkeää muistaa, että ei ole turvallista jättää vauvaa itsekseen vanhempien sänkyyn. Päiväsaikaan vastasyntyneen on hyvä nukkua omassa sängyssään. Se on myös turvallinen paikka laittaa vauva siksi aikaa, kun sinulla on muita askareita hoidettavana.
  • Saatat tarvita tuttipulloja. Ennen kuin ostat äidinmaidonkorviketta on hyvä puhua asiasta lääkärin kanssa.
  • Turvakaukalo autoon.

Ensiapu

Lapsen kasvattamiseen valmistautuessa on hyvä osata myös joitakin ensiaputaitoja. Vanhempien on esimerkiksi tärkeää tietää, kuinka vauvaa elvytetään.

Hanki myös vauvalle tarkoitettua lääkettä kuumeen hoitoon, sekä muihin kotona hoidettaviin vaivoihin. Ensiapulaukun olisi hyvä sisältää myös nenäsuihketta sekä vauvan kynsisakset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.