Onko normaalia, että odottava äiti nukkuu paljon? - Äitiyden Ihme
 

Onko normaalia, että odottava äiti nukkuu paljon?

Nainen väsyy yleensä raskaana ollessaan tavallista helpommin ja näin myös nukkuu normaalia enemmän.
Onko normaalia, että odottava äiti nukkuu paljon?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2020

Raskauskuukaudet ovat aikaa, jolloin uni ja lepo kannattaa ottaa tavallista vakavammin. Raskaus voi olla naisen keholle stressaava kokemus – tämä pitää paikkansa etenkin ensimmäisen ja kolmannen raskauskolmanneksen osalta. Runsas lepo onkin erinomainen tapa vähentää emotionaalista stressiä ja fyysistä epämukavuutta. On täysin normaalia ja ymmärrettävää, että odottava äiti nukkuu paljon.

Yleisesti ottaen raskaana olevan naisen tulisi nukkua vähintään 8 tuntia yössä. On tärkeää opetella noudattamaan säännöllisiä nukkuma-aikoja, sillä tämä ehkäisee raskauden aikasta uupumusta ja tiettyjä muita raskauteen liittyviä ongelmia.

Raskauden aikainen uupumus

Innostus lapsen saapumisesta yhdistettynä äitiyden mukanaan tuomiin pelottaviin asioihin voi olla stressaavaa. Tämä voi saada odottavan äidin tuntemaan olonsa normaalia väsyneemmäksi, mutta myös vaikuttaa unen laatuun.

Uupumus on usein ensimmäisiä raskauden mukanaan tuomia oireita, ja odottava äiti tarvii usein raskauden vaiheesta riippuen tavallista enemmän lepoa. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana nainen voi haluta nukkua normaalia enemmän. Tämä johtuu lisääntyneestä keltarauhashormonin erityksestä. Keltarauhashormoni, eli progesteroni, muokkaa estrogeenin myötävaikutuksella kohtua sikiön kasvulle sopivaksi.

Raskauden toinen kolmannes on onneksi usein ensimmäistä helpompi, ja tässä vaiheessa odottava äiti saa yleensä nukuttua paremmin. Kevyen liikunnan harrastaminen vaikuttaa yleensä suotuisasti nukkumiseen ja unen laatuun, kunhan kuntoilu ei tapahdu juuri ennen nukkumaanmenoa.

Raskauden edetessä viimeiselle kolmannekselle, odottava äiti alkaa jälleen tuntea itsensä väsyneeksi. Kasvava lapsi kuormittaa naisen kehoa ja aiheuttaa tälle stressiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.