Vaarallisia haudukkeita, joita tulee välttää raskausaikana
 

Vaarallisia haudukkeita, joita tulee välttää raskausaikana

Lue täältä, mitä vaarallisia haudukkeita raskausaikana tulee välttää, jotta sikiön terveys ei vaarannu.
Vaarallisia haudukkeita, joita tulee välttää raskausaikana
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 07 helmikuuta, 2023

Raskausaikana on erittäin tärkeää välttää tiettyjä haudukkeita ja yrttejä, joiden sisällyttäminen ruokavalioon saattaisi aiheuttaa keskenmenon. Tässä artikkelissa esittelemme vaarallisia haudukkeita, joita tulee välttää raskausaikana.

Useimmat seuraavista juomista ovat normaaleissa olosuhteissa terveydelle hyväksi. Mutta vaikka niiden sisällyttäminen terveen aikuisen ruokavalioon on hyödyllistä, raskaana olevien tai raskautta suunnittelevien naisten tulee välttää niitä.

Vaarallisia haudukkeita raskausaikana

1. Puolanminttu

Puolanmintusta valmistettua hauduketta käytetään yleensä rentoutumiseen tai edistämään hyvää oloa. Se ei kuitenkaan sovellu juotavaksi raskauden ja imetyksen aikana, sillä tietyt sen sisältämät yhdisteet voivat olla myrkyllisiä sikiölle ja aiheuttaa keskenmenon. Puolanminttuhauduke voi vahingoittaa kehittyvän lapsen maksaa, munuaisia ja aivoja.

Vatsakivuista kärsivä nainen juo hauduketta.
Lakritsitee voi nostaa verenpainetta ja aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen. Puolanmintulla taas voi olla keskenmenolle altistavia vaikutuksia.

2. Lakritsi

Lakritsitee kykenee nostamaan verenpainetta. Tähän fysiologiseen parametriin vaikuttaminen raskausaikana voi olla vaarallista sikiölle ja edistää ennenaikaista synnytystä. Se voi toisaalta myös vähentää rintamaidon tuotantoa, joten sen sisällyttäminen ruokavalioon ei kannata myöskään imetysaikana.

3. Anis

Anis, salvia ja raparperi voivat aiheuttaa supistuksia kohdussa, mikä voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai jopa keskenmenoon. Näiden haudukkeiden nauttiminen raskausaikana aiheuttaakin yleensä verenvuotoa. Niitä pidetään erittäin vaarallisina ja kehotetaan siksi välttämään.

4. Kurkumahauduke

Kurkuma on yksi hyödyllisimmistä mausteista ruokavaliossa. Sillä on todistetusti tulehduksenvastaisia vaikutuksia, eli se auttaa monien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Sen käyttöä raskauden aikana kehotetaan kuitenkin voimakkaasti välttämään.

Kurkumahaudukkeen runsas nauttiminen voi aiheuttaa keskenmenoon johtavia tai neurotoksisia vaikutuksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä voisi juoda missään yhteydessä. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkuman vaikuttava aine voi pieninä määrinä olla hyödyllistä myös raskauden aikana. Sen nauttiminen haudukkeena ei kuitenkaan ole turvallista. Kysy asiasta joka tapauksessa lääkäriltäsi.

Raskaana oleva nainen juo teetä.
Tavallista teetä voidaan juoda kohtuudella raskausaikana. Se voi kuitenkin aiheuttaa sivuvaikutuksia, jos sen saantia ei rajoiteta enintään kahteen kupilliseen päivässä.

5. Tee

Tee on yksi maailman eniten juoduista yrttihaudukkeista. Vaikka sen nauttiminen ei ole ehdottoman kiellettyä raskausaikana, sen määrää kannattaa rajoittaa. Ensinnäkin on syytä huomata, että se sisältää kofeiinia, alkaloidia, jonka on osoitettu aiheuttavan tiettyjä sivuvaikutuksia raskauden aikana.

Toisaalta teen liiallinen juonti voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai keskenmenoon. Se voi myös haitata raudan ja foolihapon imeytymistä, jotka ovat välttämättömiä ravintoaineita sikiön oikeanlaiselle kehitykselle. Teetä kannattaa siis välttää, vaikka sitä voidaankin juoda turvallisesti korkeintaan kaksi kupillista päivässä.

Varo vaarallisia haudukkeita raskauden aikana

On olemassa useita haudukkeita, jotka ovat vaarallisia raskausaikana. Ne voivat aiheuttaa keskenmenon tai ongelmia sikiön asianmukaisessa kehityksessä.

On hyvä muistaa, että raskausaikana on erittäin tärkeää noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ruokien ja juomien kanssa. Sen lisäksi, että ruokavalioon tulisi sisällyttää tiettyjä lisäravinteita, kuten foolihappoa, raskaana olevien naisten tulisi myös välttää joitakin riskialttiita elintarvikkeita.

Toisaalta on myös suositeltavaa edistää terveellisiä elämäntapoja. Esimerkiksi liikkuminen on erittäin hyväksi raskausajan rajoituksista huolimatta. Samoin on tärkeää saada vähintään seitsemän tuntia laadukasta unta joka yö. Tämä edellyttää samassa aikataulussa pysymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.