Onko melatoniinin ottaminen unettomuuteen turvallista raskausaikana?
 

Onko melatoniinin ottaminen unettomuuteen turvallista raskausaikana?

Melatoniinin käyttöä ei suositella raskausajan unettomuuden hoitoon, ennen kuin sen turvallisuudesta on enemmän tutkimusnäyttöä.
Onko melatoniinin ottaminen unettomuuteen turvallista raskausaikana?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko raskaana ja sinulla on vaikeuksia nukahtaa? Olet varmastikin harkinnut melatoniinin ottamista unettomuuteen, sillä tämä lääke on noussut merkittävään asemaan unihäiriöiden hoidossa, etenkin kun ongelmaan halutaan puuttua “luonnollisemmalla” tavalla turvautumatta rauhoittaviin lääkkeisiin. Mutta onko melatoniinin ottaminen turvallista raskausaikana? Tässä artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen.

Mitä melatoniini on ja mikä sen tehtävä on?

Melatoniini on hormoni, jota elimistömme erittää luontaisesti hyvän yöunen aikaansaamiseksi. Sitä tuottaa pääasiassa käpyrauhanen, yksi aivorakenteistamme, kun silmät havaitsevat hämärtyvän ympäristön. Raskausaikana melatoniinia tuottavat myös munasarjat ja istukka.

Tämän kemikaalin pääasiallinen tehtävä on siis säädellä kehon uni-valverytmiä ja pitää biologinen kello tahdissa. Tästä syystä me lepäämme pimeän tullen ja pysymme aktiivisina valoisaan aikaan.

Melatoniini tunnetaan unihormonina, mutta sen toiminta ei rajoitu tähän. Se on myös voimakas antioksidantti ja tulehdusta ehkäisevä kemikaali, ja se vahvistaa immuunijärjestelmää sekä parantaa mielialaa.

Raskausaikana tätä hormonia erittyy suurempina määrinä, etenkin viikolla 24. Jotkut tutkimukset vahvistavat, että tämä ilmiö edistää sikiön muodostumista, kasvua ja kehitystä. Sen uskotaan myös ehkäisevän joitakin raskausajan komplikaatioita, kuten pre-eklampsiaa, istukkavaurioita ja ennenaikaista synnytystä.

Melatoniini säätelee uni-valverytmiä.
Vuorokausirytmi syntyy valoärsykkeistä, joita aivot vastaanottavat silmien kautta. Tästä syystä meillä on tapana nukkua yöt ja pysyä aktiivisina päivisin.

Onko melatoniinin ottaminen unettomuuteen turvallista raskausaikana?

Raskausaikana unirytmissä tapahtuu tiettyjä muutoksia. On arvioitu, että noin 80 % raskaana olevista naisista kärsii unihäiriöistä, joko unettomuudesta, kevyestä unesta tai toistuvista heräämisistä eri syistä.

Yleisimpiä raskausajan unettomuuden syitä ovat hormonaaliset muutokset, kehon kivut ja säryt, tihentynyt virtsaamistarve ja ahdistus ennen vauvan saapumista.

Osa odottavista äideistä turvauu luonnollisiin yrttivalmisteisiin nukkuakseen paremmin. Raskausaikana ei kuitenkaan kannata valita valmisteita kevyin perustein, sillä ne voivat välillisesti vaikuttaa vauvan hyvinvointiin.

On hyvä huomioida, että melatoniinia tuotetaan myös synteettisesti ja siitä tehtyjä lääkevalmisteita markkinoidaan unihäiriöiden ja vuorokausirytmin ongelmien hoitoon.

Mutta onko melatoniinin ottaminen turvallista raskausaikana? Ei, sen käyttöä ei suositella tässä vaiheessa, koska ei ole olemassa riittävästi tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittaisivat sen turvallisuuden.

Mitä tiede sanoo siitä?

Vuonna 2021 julkaistussa systemaattisessa katsauksessa, jossa analysoitiin 15:tä tutkimusta melatoniinin käytöstä raskauden ja imetyksen aikana, viitataan siihen, että se on luultavasti turvallinen lääke, mutta turvallisuuden osoittamiseksi ei toistaiseksi ole riittävästi todisteita.

Cochrane Collaboration taas tuli siihen johtopäätökseen, että tietyissä tilanteissa raskausaikana otettu melatoniini voi mahdollisesti suojata sikiön aivoja. Edellisen katsauksen tavoin vastaavat tutkijat suosittelevat kuitenkin lisätutkimuksia tämän vahvistamiseksi.

Vaikka melatoniinilisät ovatkin siis luultavasti turvallisia raskauden aikana, niitä tulisi välttää, kunnes niiden turvallisuus on varmistettu tutkimuksissa.

Tärkeintä on keskustella asiantuntijan kanssa ennen tämän tai minkään muunkaan unentuloa edistävän valmisteen käyttöä. Lisäksi ensin tulisi kokeilla muita keinoja, jotka stimuloivat luontaista melatoniinituotantoa.

Miten luontaista melatoniinituotantoa voidaan stimuloida?

Kunnon yöunet ovat välttämätön asia äidin ja vauvan hyvinvoinnille, sillä ne ehkäisevät raskausajan komplikaatioita ja edistävät sikiön kunnollista kehitystä.

Siksi luontaista melatoniinituotantoa kannattaa stimuloida noudattamalla hyvän unihygienian ohjenuoria:

  • Pyri menemään nukkumaan aina samaan aikaan, jotta elimistö muodostaa säännöllisen uni-heräämissyklin ja suosii luonnollista unentuloa.
  • Tee makuuhuoneesta otollinen nukkumaympäristö. Pidä huone pimeänä ja viileänä ja vältä häiritseviä ääniä.
  • Ota lämmin kylpy ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa kehoa rentoutumaan ja edistää melatoniinihormonin tuotantoa.
  • Älä syö illalla runsaasti ja vältä prosessoituja elintarvikkeita. Paitsi että tämä tekee olosta raskaan, se altistaa myös närästykselle, joka on yleinen vaiva raskauden aikana.
  • Juo silloin tällöin turvallisia haudukkeita, jotka edistävät rentoutumista ja unentuloa, kuten lehmuksenkukka- tai lehtisalaattihauduke. Aina tietysti lääkärin luvalla.
  • Syö tryptofaani- ja melatoniinipitoisia ruokia, kuten maitotuotteita, pähkinöitä, banaania, avokadoa, tomaattia, kaurapuuroa ja inkivääriä.
  • Vältä visuaalista stimulaatiota. Voit tehdä tämän välttämällä sinistä valoa (sitä säteilee esimerkiksi matkapuhelimista, televisioista tai tietokoneista) 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä piristeitä, kuten kahvia ja suklaata, iltapäivän jälkeen, erityisesti illalla.
Haudukkeet voivat edistää unentuloa.
Haudukkeita tulee välttää iltapäivän jälkeen, koska monet niistä sisältävät aivoja stimuloivia aineita, jotka voivat häiritä unta.

Yhteenveto melatoniinin käytöstä raskausaikana

Melatoniinin käyttö unettomuuden hoidossa raskausaikana ei ole turvallisin vaihtoehto tutkimusnäytön puutteen vuoksi. Jos nukahtamisongelmat haittaavat arkeasi, sinun tulee kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.