Miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen
 

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen

Ilmastonmuutos lisää korkean verenpaineen, aliravitsemuksen ja muiden raskauskomplikaatioiden riskiä.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Ilmastonmuutos on yksi tämän päivän suurimpia uhkia väestön terveydelle. Tämä koskee erityisesti haavoittuvia väestöryhmiä, kuten raskaana olevia naisia, joiden kohdalla sen vaikutukset kasvattavat komplikaatioiden riskiä ja vaarantavat sekä äidin että vauvan hyvinvoinnin. Alla kerromme, miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen.

Raskausaikana naisen keho käy läpi rajuja muutoksia varjellakseen vauvan terveyttä. Tämä lisää odottavan äidin herkkyyttä ympäristötekijöille, jotka voivat suoraan tai epäsuoraan vaikuttaa hänen terveyteensä.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen

Viime vuosina on kuultu puhuttavan paljon siitä, miten ilmastonmuutos voi aiheuttaa haitallisia seurauksia väestölle. Yhdistyneet kansakunnat (YK) määrittelee ilmastonmuutoksen seuraavasti:

“Suoraan tai epäsuoraan ihmisen toiminnasta johtuva ilmaston muuttuminen, joka muuttaa maapallon ilmakehän koostumusta vertailukelpoisten ajanjaksojen aikana havaitun ilmaston luonnollisen vaihtelun lisäksi.”

Erilaiset luonnonilmiöt, kuten metsäpalot, rajut helleaallot, hirmumyrskyt, tulvat ja kuivuus, johtuvat tästä ympäristöongelmasta ja vaikuttavat ilman, veden ja ruoan laatuun.

Erityisesti raskaana olevat naiset, jotka ovat alttiita hormonaalisille muutoksille, ovat haavoittuvia kaikelle ympäristössään. Tämän seurauksena he kärsivät suuremmalla todennäköisyydellä infektioista, hypertermiasta, nestevajeesta, verenpainetaudista tai diabeteksesta.

Katsotaanpa tarkemmin, miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen.

Ruumiinlämmön nousu

Raskaana oleva nainen kärsii kuumuudesta.
Raskauden aikana naisen ruumiinlämpö nousee luonnostaan. Kun tämä nousu on voimakkaampi ilmastonmuutoksen seurauksena, se voi aiheuttaa nestevajeen tai munuaisten vajaatoiminnan kaltaisia ongelmia.

Raskauden aikana estrogeenien ja progesteronin toiminta kiihdyttää verenkiertoa ja laajentaa verisuonia. Nämä vaikutukset aiheuttavat fysiologista ruumiinlämmön nousua ja vaikuttavat naisen kehon lämmönsäätelyyn.

Ilmastonmuutoksesta johtuvat helleaallot ja ympäristön lämpötilan nousu kuitenkin korostavat tätä vaikutusta. Tämä lisää kehon ylikuumenemisen riskiä raskaana olevilla naisilla, mikä voi johtaa kuivumiseen ja pitkälle edenneissä tapauksissa munuaisten vajaatoimintaan.

Äidin hypertermia lisää myös sikiön poikkeavuuksien, kuten anatomisten epämuodostumien, kasvuhäiriöiden ja keskosuuden riskiä.

The Lancet -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jonka otsikkona on “Korkeiden ympäristön lämpötilojen vaikutus synnytyksen ajoitukseen ja raskauden pituuteen”, havaittiin, että kova helle lisää ennenaikaisia synnytyksiä raskauden ollessa kuudesta päivästä kahteen viikkoon lyhyempi.

Hengityshäiriöt

Myös ilmansaasteet vaikuttavat haitallisesti raskauteen. Odottavan äidin sydämen ja keuhkojen terveydessä tapahtuvat muutokset sekä istukkavauriot ovat seurausta fossiilisten polttoaineiden palamisesta, autoista ja metsäpaloista syntyneistä hiukkasista. Tämän toteaa Kansainvälinen gynekologien ja synnytyslääkäreiden liitto FIGO artikkelissaan “Ilmastonmuutos, naisten terveys ja synnytyslääkäreiden ja gynekologien johtava rooli”.

“Tämä vaikutus äidin keuhkoihin, sydämeen ja istukkaan edistää varmastikin verenpainetaudin kehittymistä ja siten riskiä sairastua pre-eklampsiaan ja eklampsiaan”.

Sikiön hapensaannin väheneminen ja näiden epäpuhtauksien kulkeutuminen istukan läpi puolestaan lisää keskenmenoja, ennenaikaisia synnytyksiä sekä vauvojen alhaista syntymäpainoa ja kognitiivisen kapasiteetin muutoksia.

Ravitsemuksen vaarantuminen

Hirmumyrskyt, sateet, tulvat tai kuivuus vaikuttavat ruoan tuotantoon ja laatuun. Tämä johtaa ravintoainepuutoksiin raskaana olevilla naisilla sekä pilaantuneen ruoan kulutuksesta johtuviin sekundaarisiin infektioihin ja ripuliin.

Näiden raskauden aikana ilmenevien ongelmien mahdollisia seurauksia ovat:

Raskaana oleva nainen väsynyt.
Raskaana olevat naiset ovat yleensä alttiimpia stressille hormonaalisten muutosten vuoksi, mutta stressi voi lisääntyä helleaaltojen, hirmumyrskyjen, tulvien ja muiden sään ääri-ilmiöiden seurauksena.

Stressi

Raskaana olevat naiset ovat alttiimpia stressille tilansa aiheuttamasta hormoniryöpystä johtuen. Stressi lisääntyy selvästi äärimmäisten sääilmiöiden, kuten helleaaltojen, hirmumyrskyjen ja tulvien, aikana. Nämä olosuhteet voivat aiheuttaa trauman jälkeistä stressiä ja muita ongelmia, kuten masennusta.

Tarttuvat taudit

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat luonnonkatastrofit voivat pahentaa ja levittää ruokaan, veteen ja hyönteisiin liittyviä tartuntatauteja, kuten denguekuumetta, zikaa tai skistosomiaasia.

Raskaana olevat naiset ovat riskiryhmää, sillä immuunijärjestelmä on raskauden ajan vaimentunut sikiön hylkimisen välttämiseksi.

Voidaanko näitä raskauteen kohdistuvia vaikutuksia välttää?

Monissa tapauksissa ilmastonmuutoksen vaikutuksia raskaana oleviin naisiin on vaikea välttää. Oikea-aikainen lääkärinhoito ja säännölliset neuvolakäynnit voivat kuitenkin lieventää näitä vaikutuksia.

Äitiysneuvolassa käyminen mahdollistaa ongelman aiheuttamien seurausten varhaisen diagnosoinnin ja hoidon. Tällä tavoin äitiin ja sikiöön kohdistuvia haittavaikutuksia saadaan vähennettyä.

Viime vuosina eräät terveysjärjestöt, kuten Amerikan synnytyslääkäreiden liitto (ACOG), ovat tiedostaneet tarpeen etsiä kiireellisesti laajamittaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja sen ihmisterveyteen kohdistamien vaikutusten hillitsemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.