38. raskausviikko: oireet, kehitys ja suositukset
 

38. raskausviikko: oireet, vauvan kehitys ja suositukset

38. raskausviikolla vauva voi syntyä hetkenä minä hyvänsä, joten on tärkeää varautua kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.
38. raskausviikko: oireet, vauvan kehitys ja suositukset
Diego Pereira

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Diego Pereira.

Viimeisin päivitys: 15 marraskuuta, 2022

Olet jo loppusuoralla! 38. raskausviikolla vauvasi pitäisi olla erinomaisessa kunnossa, kunhan olet käynyt säännöllisesti lääkärintarkastuksissa. Täältä löydät mielenkiintoisia faktoja näistä päivistä, etenkin jos olet äiti ensimmäistä kertaa. Lue alta, mitä 38. raskausviikko tuo tullessaan.

Millainen vauvani on 38. raskausviikolla?

Raskaana oleva nainen pitelee stetoskooppia vatsallaan.

Edellisestä viikosta lähtien vauvasi on ollut täysiaikainen. Tämä tarkoittaa sitä, että normaaleissa olosuhteissa sen pitäisi olla valmis syntymään hetkenä minä hyvänsä. Olet varmasti innoissasi! Suosittelemmekin nauttimaan tästä hetkestä mahdollisimman paljon.

Vaikka vauvasi pituuskasvu ja painon kehitys hidastuvat vähitellen, se on todennäköisesti jo päälle 3-kiloinen ja 48-51 cm pitkä. Sen pitäisi nyt olla lopullisessa asennossaan synnytystä varten.

Jos vauva on pää alaspäin, tämä on normaalia. Jos se on perätilassa (takapuoli alaspäin) tai poikittain, synnytyslääkäri suunnittelee todennäköisesti keisarileikkauksen.

Tässä vaiheessa vauvan kaikkien aistien pitäisi olla jo kunnolla kehittyneet. Myös luuston, verenkiertojärjestelmän, hermoston ja ruoansulatusjärjestelmän pitäisi toimia hyvin.

Keuhkot sen sijaan kypsyvät vielä. Ne muodostavat surfaktanttia, ainetta, joka pitää alveolit erillään, kun vauva alkaa hengittää ympäristön ilmaa. Tämä kehittymättömyys on fysiologista eikä vaikeuta hengissä selviytymistä, jos vauva syntyy nyt.

On myös tärkeää mainita, että lapsenkinan ja lanugon irtoaminen jatkuu edelleen. Osa niistä jää todennäköisesti vauvaan ja häviää vasta ensimmäisinä päivinä kohdun ulkopuolella.

Miltä olo tuntuu raskausviikolla 38?

38. raskausviikolla saatat potea seuraavia oireita:

Olet saattanut jo kokea näitä oireita edellisten viikkojen aikana. Voit lievittää niitä noudattamalla lääkärisi määräämää hoitoa. Älä koskaan lääkitse itse itseäsi.

Vinkkejä ja suosituksia 38. raskausviikolle

On normaalia tuntea ahdistusta tässä vaiheessa, onhan synnytys yhä lähempänä. Katsotaanpa tarkemmin, tulisiko lääkärissä käydä tässä vaiheessa, sekä muutamia suosituksia, joista on sinulle varmasti apua.

Pitääkö lääkärissä käydä tässä vaiheessa?

On tavallista, että lääkäri sopii käyntejä raskauden viimeisille viikoille. Tämä tehdään raskauden tarkkailemiseksi, sillä edelleen voi ilmetä komplikaatioita, jotka voidaan välttää asianmukaisella seurannalla.

Tätä varten tarvitaan kaikki asiaankuuluvat tutkimukset: verikokeet, virtsa-analyysit ja serologiset tutkimukset tartuntatautien varalta. On hyvin todennäköistä, että niitä on tehty jo 1 tai 2 viikon ajan.

Äitiysneuvolan lisäksi sinun tulee käydä päivystyksessä, jos sinulla ilmenee seuraavia kliinisiä oireita:

  • Säännölliset ja kivuliaat supistukset
  • Emättimen eritteet: verta, paksua kirkasta nestettä tai hyytelömäistä vuotoa, jonka väri vaihtelee kellertävästä vihreään.
  • Kuume: ruumiinlämpö on yli 38 °C
  • Kipu tai kirvely virtsatessa
  • Ripuli
  • Et enää tunne vauvan liikkeitä

Erota harjoitussupistukset synnytyssupistuksista

Olet todennäköisesti tuntenut viime viikkoina lyhyitä, satunnaisia supistuksia vatsassasi. Näitä kutsutaan Braxton Hicks – supistuksiksi, ja ne vain valmistelevat kohtua synnytykseen.

Varsinaiset synnytyssupistukset ovat hyvin erilaisia. Ne ovat kivuliaita, säännöllisiä ja kestävät kukin 1–2 minuuttia. Ne tuntuvat alkavan vatsan yläosasta ja laskeutuvat lantioon saakka.

Jos sinulla on nämä viimeiset oireet ja limatulppa (kohdunkaulan sisällä olevan hyytelömäinen aine) on irronnut, synnytys alkaa. Sairaalaan tulisi lähteä mahdollisimman pian.

38. raskausviikko tuo mukanaan omat oireensa.

Vinkkejä ensiäideille

Jos kyseessä on ensimmäinen raskautesi, olet varmasti innoissasi. Se ei tapahdu vain sinulle, vaan myös kaikille läheisillesi, jotka ovat eläneet voimakkaasti mukana nämä viimeiset viikot.

Jotta kokemus olisi miellyttävämpi, kannattaa noudattaa seuraavia suosituksia:

  • Tarkista äitiyslaukkusi. Siitä ei ole haittakaan tässä vaiheessa.
  • Mene kävelylle. Sen lisäksi, että tämä liikuntamuoto vähentää nilkkojen ja jalkojen turvotusta, se voi auttaa vauvan päätä asettumaan lantioon. On myös tieteellistä näyttöä siitä, että se voi vähentää pre-eklampsian, raskausdiabeteksen ja liiallisen painonnousun riskiä.
  • Älä pelkää kipua synnytyksen aikana. Vaikka se on intensiivinen prosessi, nykyään voidaan antaa lääkkeitä sekä käyttää psykoprofylaksisia tekniikoita, joita opetetaan synnytysvalmennuksessa.
  • Jos olet ensisynnyttäjä, kohdunsuun avautuminen kestää useita tunteja, joten varaudu odottamaan vauvasi syntymää jonkin aikaa!
  • Kun olet synnyttänyt, aloita imetys mahdollisimman pian.

38. raskausviikko: usein kysyttyjä kysymyksiä

Alla vastaamme yleisimpiin kysymyksiin 38. raskausviikosta.

1. Koska raskaus on melkein ohi, voinko juoda alkoholia?

Alkoholia ei saa käyttää missään vaiheessa raskautta. Vaikka vauvan pitäisikin olla jo hyvin kehittynyt, alkoholi, kuten myös tupakka ja huumeet, voivat aiheuttaa terveydellisiä komplikaatioita.

2. Voinko harrastaa seksiä?

Seksuaalinen kanssakäyminen raskauden aikana ei yleensä ole kiellettyä. Kohdunkaulan liiallinen stimulaatio yhdynnän aikana voi kuitenkin edistää synnytyksen käynnistymistä. Jos olet epävarma, ota yhteyttä lääkäriisi.

3. Voiko vauvani syntyä 38. raskausviikolla?

Kyllä, on mahdollista ja normaalia, että vauvasi syntyy nyt. Älä kuitenkaan itse yritä saada synnytystä käynnistymään. Sinun ja vauvasi kehon fysiologiset signaalit määräävät sen, milloin vauva poistuu kohdusta. Synnytys 38. raskausviikolla on sinänsä odotettavissa, eikä kyseessä ole tällöin ennenaikainen synnytys.

38. raskausviikko on loistavaa aikaa pohtia

Jos olet 38. raskausviikolla, sinun kannattaa miettiä kaikkia niitä hetkiä, joita olet kokenut viimeisten 9 kuukauden aikana. Jos sinulla on ollut mahdollisuus taltioida niitä kirjoittamalla, valokuvin tai videoin, nämä muistot kannattaa jakaa läheisten kanssa ja valmistautua rauhallisesti uuteen vaiheeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.