Millainen on sikiön sydämensyke äidin kohdussa?
 

Millainen on sikiön sydämensyke äidin kohdussa?

Sikiön sydämensykettä tarkkaillaan Doppler-ultraäänellä. Jos siinä on jotain poikkeavaa, keskenmenon tai muiden komplikaatioiden riski kasvaa.
Millainen on sikiön sydämensyke äidin kohdussa?
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2023

Yksi ensimmäisistä parametreista, jota asiantuntija arvioi vahvistaessaan raskauden ultraäänellä, on sikiön sydämensyke äidin kohdussa. Sen kuuleminen on äidille tunteikas hetki, sillä se tekee vauvan odottamisesta todellisempaa.

Sikiön sydämensyke voidaan kuulla vasta kuudennen raskausviikon jälkeen, yleensä ensimmäisessä ultraäänessä. Mutta millainen se on? Onko syke nopea vai hidas? Muuttuuko se raskauden edetessä? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Sikiön sydämensyke

Sykkeellä tarkoitetaan sitä, kuinka monta kertaa sydän supistuu minuutin aikana. Sikiön sydämensyke on havaittavissa raskauden ensimmäisinä viikkoina ultraäänellä tai Doppler-monitorilla.

Ensin lääkäri arvioi, onko sikiöllä kuultavissa sykettä, ja tarkistaa näin sikiön elinvoiman. Lisäksi hän arvioi, kuinka monta kertaa sydän lyö minuutissa. Normaaleina pidetyt arvot sikiövaiheessa ovat 120–160 lyöntiä minuutissa.

Lääkäri kuuntelee sikiön sydämensykettä.
Doppler-laitetta käytetään verenvirtauksen ja sykkeen tarkkailuun. Normaalit arvot sikiövaiheessa ovat 120-160 lyöntiä minuutissa.

Sydämensykkeen ongelmat

Normaalien parametrien ulkopuolella oleva syke on merkki siitä, että raskaudessa on ongelmia. Se voi liittyä vauvan hapenpuutteeseen tai muihin ongelmiin, kuten sydämen epämuodostumiin.

Tämän arvion perusteella asiantuntija määrittää, onko olemassa keskenmenon vaaraa. Pitkälle edenneissä raskauksissa saatetaan arvioida synnytyksen käynnistämisen tai sektion tarve sikiöiän perusteella.

On hyvä pitää mielessä, että toisen raskauskolmanneksen aikana sikiön sydämen sähköiset johtoradat alkavat kehittyä ja kypsyä, mikä voi aiheuttaa sykkeessä hetkellisen muutoksen. Tämä on fysiologista ja hälyttävää, mutta jos lääkäri havaitsee ongelmia, tilannetta tarkkaillaan.

Sikiön hidas sydämensyke

Joskus ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana havaitaan, että sikiön syke on tavanomaista hitaampi. Vaikka tätä pidetään normaalina (etenkin ensimmäisinä viikkoina), joissakin tutkimuksissa se on yhdistetty kohonneeseen keskenmenon riskiin.

Chilessä vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että keskenmenon riski kuudennella ja seitsemännellä raskausviikolla kasvaa 19-kertaiseksi, kun alkion syke on alle 90 lyöntiä minuutissa. Kun syke on 90-100 lyöntiä minuutissa, keskenmenon riski on seitsemänkertainen.

Tämän vahvistaa myös Cornellin yliopiston teettämä tutkimus, joka julkaistiin Fertility and Sterility -lehdessä. Tässä tapauksessa pääteltiin, että alkion sydämensykkeen lasku ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, äidin iästä riippumatta, voi auttaa ennustamaan raskauden kulkua ensimmäisen kolmanneksen aikana koeputkihedelmöityksen jälkeen.

On erittäin tärkeää käydä lääkärissä, jotta ammattilainen voi arvioida, onnistuuko raskaus vai onko sen esteenä muita ongelmia, kuten kromosomipoikkeavuuksia tai sikiön epämuodostumia.

Lääkäri osoittaa näyttöä sikiön ultraäänen aikana.
On ehdottoman tärkeää käydä raskausajan seurantatutkimuksissa, varsinkin jos vauvan syke on normaalia alhaisempi.

Sikiön sydämensykkeen kehitys äidin kohdussa

Jotta ymmärtäisit, onko sikiön syke normaali vai onko kyseessä sikiön rytmihäiriö, sinun on tärkeää tietää, millaista sikiön sykkeen kehitys on raskauden aikana.

Sydän lyö ensimmäisiä kertoja viidennen ja kuudennen raskausviikon välillä. Tässä vaiheessa syke on hidas ja sitä pidetään normaalina, kun se on noin 80 lyöntiä minuutissa.

Tästä eteenpäin syke alkaa nousta. On arvioitu, että se nousee noin kolmella lyönnillä per minuutti päivittäin, kunnes se saavuttaa keskimäärin 175 lyöntiä minuutissa noin yhdeksännellä viikolla. Kun nämä lukemat on saavutettu, syke yleensä laskee hieman ja vakiintuu 120–160 lyöntiin minuutissa. Tällaisena se pysyy koko raskauden ajan.

Voidaanko vauvan sydäntä arvioida äidin kohdussa?

Vauvan sydämen anatomiaa ja fysiologiaa voidaan arvioida jo kohdussa. Tämän mahdollistavat raskausajan ultraäänet, joilla voidaan arvioida muun muassa sikiön sydämen terveyttä ja sykettä.

Toisen raskauskolmanneksen aikana voidaan määrätä morfologiseen ultraääneen, jossa vauvan elimiä tutkitaan perusteellisesti. Siinä tarkastellaan huolellisesti sikiön sydämen rakenteita, kuten kammioita, läppiä ja verisuonia.

Tällaisella ultraäänellä arvioidaan myös mahdollisia ongelmia sydämen mekaanisessa toiminnassa tai sähköimpulssien johtumisessa. Morfologisella ultraäänellä voidaan diagnosoida myös synnynnäiset sydänsairaudet, jotka voivat aiheuttaa vauvalle ongelmia syntymän jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.