Nilkkojen turvotus raskauden aikana: syyt ja hoito
 

Nilkkojen turvotus raskauden aikana: syyt ja hoito

Nilkkojen turvotus on yleistä raskauden aikana. Tässä artikkelissa kerromme, mistä se johtuu ja mitä sen lievittämiseksi voi tehdä.
Nilkkojen turvotus raskauden aikana: syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2022

Nilkkojen turvotus on yleistä raskauden aikana, ja siihen liittyy usein myös turvotusta muualla jaloissa. Vaikka se on näkyvintä iltaisin, sitä ilmenee koko päivän ajan.

Oire pahenee raskauden edetessä, eikä siitä yleensä ole haittaa äidille tai vauvalle. Joskus alaraajojen turvotus voi kuitenkin olla merkki raskauskomplikaatiosta.

Mistä nilkkojen turvotus raskauden aikana johtuu?

Nilkkojen turvotus raskauden aikana on merkki siitä, että naisen kehoon kertyy tavallista enemmän nestettä, mitä voidaan raskausaikana odottaakin.

Pregnancy, Birth & Baby -lehden julkaisun mukaan veren määrä lisääntyy raskausaikana vauvan tarpeiden turvaamiseksi. Raskaushormonit puolestaan laajentavat äidin verisuonia, mikä altistaa nesteen kertymiselle kudoksiin.

Ylimääräisellä nesteellä on taipumusta kertyä kehon alaosaan, etenkin helteellä tai seistessä pitkiä aikoja.

Toinen syy nilkkojen ja jalkojen turvotukseen on se, että kohtu painaa vatsan suuria verisuonia, kuten alaonttolaskimoa. Tämä aiheuttaa suurempaa vastusta sydämeen palaavan veren virtaukseen ja edistää nesteen kertymistä alaraajoihin, kuten jalkateriin.

Nilkkojen turvotus on yleistä raskauden aikana.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Naisen kehon muutokset synnytyksen jälkeen

Pre-eklampsia, vaarallinen syy nilkkojen turvotukseen

Pre-eklampsia (aiemmin “raskausmyrkytys”) on raskausajan komplikaatio, jolle on ominaista muun muassa odottavan äidin verenpaineen nousu. Vaikka pre-eklampsian ensimmäiset oireet eivät ole selkeitä, tila voi olla vakava sekä äidille että vauvalle.

Yksi pre-eklampsian ensimmäisistä oireista on äkillinen nilkkojen tai jalkaterien turpoaminen. Tämän vuoksi turvotuksen ilmaantuminen on syy ottaa yhteys lääkäriin mahdollisimman pian.

Tilan edetessä alkaa ilmetä muita oireita, joihin tulisi puuttua välittömästi:

 • Kova päänsärky
 • Käsien, jalkojen tai kasvojen turvotuksen äkillinen paheneminen
 • Näköongelmat (ajoittaiset välähdykset näkökentässä tai näön sumeneminen)
 • Terävä kipu kylkiluiden alapuolella

Vaikka yllä olevat oireet viittaavat voimakkaasti pre-eklampsiaan, äkillinen jalkojen tai nilkkojen turpoaminen voi johtua myös muista syistä. Jos se esimerkiksi ilmaantuu äkillisesti ja vain toiselle puolelle kehoa, se voi olla merkki syvästä laskimotukoksesta.

Keinoja nilkkojen turvotuksen vähentämiseen raskauden aikana

Jalkojen turvotusta voi esiintyä missä raskauden vaiheessa tahansa, mutta useimmiten sitä esiintyy viidennen kuukauden jälkeen, erityisesti raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Yleensä turvotus lisääntyy vähitellen, joten sen ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi voidaan ryhtyä tiettyihin toimenpiteisiin:

 • Vältä seisomista pitkiä aikoja.
 • Lepää jalat koholla (muutama senttimetri sydämen tason yläpuolella).
 • Valitse mukavat jalkineet, joissa ei ole jalkapöytää liiaksi puristavia remmejä.
 • Juo runsaasti vettä. Vastoin yleistä luuloa, riittävä nesteensaanti auttaa poistamaan ylimääräistä vettä kehosta.
 • Käy säännöllisesti kävelyllä tai harrasta liikuntaa.

Nilkkojen turvotusta lievittävät harjoitukset

Yksi tehokas konsti nilkkojen turvotuksen lievittämiseen on niiden liikuttaminen, joko seisten tai istuma-asennossa. Kaikenlainen liike parantaa verenkiertoa, vähentää paikallista turvotusta ja ehkäisee lihaskramppeja.

Tässä on muutama helppo tapa:

 • Taivuta ja ojenna jalkaterää ylös ja alas useita toistoja aivan kuin painaisit auton poljinta ja vapauttaisit sen.
 • Piirrä jalkaterällä kuvitteellisia ympyröitä, mielellään jalat paikallaan koholla. Tee tätä ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen.

Vältä lisäksi sellaisia vaatteita, jotka ovat liian tiukkoja vatsan, jalkojen tai nilkkojen kohdalta, sillä ne estävät kunnollista verenkiertoa ja pahentavat nesteturvotusta.

Ruokavalio

Nilkkojen turvotuksen lievittämiseksi on tarpeen noudattaa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Näin varmistetaan lisäksi se, että vauva saa riittävästi ravintoaineita kasvaakseen kunnolla.

Muutamia tärkeimpiä vinkkejä ruokavaliota koskien ovat seuraavat:

 • Vähennä suolan käyttöä.
 • Vältä makkaroita ja muita hyvin pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.
 • Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä.
 • Vältä mausteista ruokaa.

Riittävä lepo

Raskausaikana kannattaa nukkua vasemmalla kyljellä.

Raskausaikana kannattaa nukkua vasemmalla kyljellä niin pitkään kuin se onnistuu. Tämä asento auttaa pitämään auki alaonttolaskimon, jonka tehtävänä on tuoda verta kehosta takaisin sydämeen.

Makuulla ollessa kannattaa myös nostaa jalat koholle, sillä tämä saa kertyneen nesteen liikkeelle.

Lymfahieronta

Yksi asiantuntijoiden eniten suosittelemista hoitovaihtoehdoista on imunestekierron aktivointi. Tämä voidaan tehdä hieronnassa tai myös äitiysfysioterapiassa.

Kompressiosukat ovat myös varteenotettava vaihtoehto käytettäväksi päivällä, sillä ne on suunniteltu pitämään jalkojen verenkierto mahdollisimman vilkkaana.

Nilkkojen turvotus raskauden aikana ja sen paheneminen

Yhteenvetona voidaan todeta, että useimmilla naisilla on turvotusta nilkoissa ja jaloissa jossain vaiheessa raskautta, mikä on normaalia.

Joskus turvotukseen liittyy kuitenkin muita oireita ja merkkejä, jotka voivat kertoa jostakin vakavammasta. Tästä syystä tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin, kun turvotusta ilmenee tai se pahenee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rana S, Lemoine E, Granger JP, Karumanchi SA. Preeclampsia: Pathophysiology, Challenges, and Perspectives. Circ Res. 2019 Mar 29;124(7):1094-1112. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313276. Erratum in: Circ Res. 2020 Jan 3;126(1):e8. PMID: 30920918.
 • Swelling during  pregnancy. [Internet] Disponible en: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/swelling-during-pregnancy
 • Cooper DB, Yang L. Pregnancy And Exercise. 2021 Apr 26. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 28613571.
 • Allegra C, Antignani PL, Will K, Allaert F. Acceptance, compliance and effects of compression stockings on venous functional symptoms and quality of life of Italian pregnant women. Int Angiol. 2014 Aug;33(4):357-64. PMID: 25056167.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.