Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?
 

Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?

Raskauden aikainen kasvojen turvotus voi olla harmiton vaiva, mutta myös vakavamman terveysongelman oire.
Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2021

Jalkojen, käsien ja kasvojen turvotus raskauden aikana on hyvin yleistä. Kasvojen alueella esiintyvä turvotus on yleensä harmiton vaiva, mutta se voi olla myös pre-eklampsian oire, minkä vuoksi siihen on tärkeää kiinnittää huomiota.

Mistä raskauden aikainen kasvojen turvotus johtuu?

Naisen keho muuttuu raskauden aikana monin tavoin aina raskausarpien syntymisestä hiusten laadun muuttumiseen. Lähes jokainen odottava äiti kärsii jossain vaiheessa raskautta myös turvotuksesta, joka johtuu hormonaalisista muutoksista ja verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntymisestä. Tämän lisäksi kasvava kohtu painaa verisuonia, mikä hidastuttaa alaraajojen verenkiertoa ja nesteenpoistoa kudoksista, mikä voi aiheuttaa turvotusta etenkin nilkoissa, jaloissa, sormissa ja kasvoissa.

Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?

Juo tarpeeksi vettä

Riittävä veden juominen on tärkeää elimistön toiminnan ja terveyden kannalta. Kun elimistö ei saa riittävästi nestettä, se pyrkii säilyttämään sen vähäisen nestemäärän, joka sillä jo on. Tämän vuoksi veden juominen ehkäisee turvotusta.

Vähennä suolan saantia

Suola yhdistettynä liian vähäiseen vedenjuontiin aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön, joten yksi tehokas tapa lievittää kasvojen turvotusta raskauden aikana on rajoittaa suolan saantia. American Pregnancy Associationin suositusten mukaan
raskauden aikana kannattaa välttää pitkälle prosessoituja ruokia ja suolan lisäämistä valmiiseen ruokaan.

Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?

Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Raskauden aikana on tärkeää noudattaa terveellistä, monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää kaikki odottavan äidin ja sikiön tarvitsemat ravintoaineet. Ruokavalion tulee koostua laadukkaista hiilihydraateista, proteiinista ja rasvoista, kun taas liiallista suolan, sokerin ja huonojen rasvojen saantia kannattaa välttää.

Kalium auttaa kehoa tasapainottamaan nesteen määrää, joten sen liian vähäinen nauttiminen voi pahentaa kasvojen turvotusta raskauden aikana . Muun muassa pinaatti, banaani, bataatti, kurpitsa ja avokado sisältävät runsaasti kaliumia. Kofeiinin nauttiminen kohtuullisissa määrin on sallittua myös raskauden aikana, mutta sen liiallinen käyttö voi olla haitallista sikiölle. Tämän lisäksi kofeiinilla on nestettä poistavia ominaisuuksia, ja se voi suurissa määrissä nautittuna järkyttää elimistön nestetasapainoa ja aiheuttaa myös kasvojen turvotusta.

Liiku säännöllisesti

Liikunta pitää ihmisen aktiivisena ja parantaa verenkiertoa. Säännöllinen liikunta tekee hyvää läpi elämän, myös raskauden aikana. Odottavan äidin kannattaa kuitenkin aina keskustella lääkärin kanssa siitä, miten rankkaa liikuntaa ja millaisia lajeja hänen on turvallista harrastaa.

Kokeile lymfahierontaa

Kasvojen lymfahieronta on rentouttava hieronta, jonka tavoitteena on edistää imunestekiertoa ja siten vähentää turvotusta. Se on turvallinen hoitomuoto myös raskauden aikana, kunhan raskaus etenee normaalisti.

Kuinka välttää kasvojen turvotus raskauden aikana?

Mikä on pre-eklampsia?

Aiemmin raskausmyrkytyksenä tunnettu pre-eklampsia on istukkaan liittyvä häiriö, johon liittyy odottavan äidin korkea verenpaine ja virtsan korkea proteiinipitoisuus. Pre-eklampsian syntymekanismi on edelleen epäselvä, eikä siihen ole olemassa parantavaa hoitoa. Ainoastaan synnytys parantaa vaivan.

Verenpaineen nousun ja virtsaan erittyvän proteiinin lisäksi pre-eklampsiaan liittyy seuraavanlaisia oireita:

  • Turvotus
  • Päänsärky
  • Näköhäiriöt ja jopa näön menetys
  • Ylävatsakipu
  • Hengenahdistus
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Äkillinen painonnousu
  • Kouristukset

Vaikeassa pre-eklampsiaraskaudessa lapsi syntyy yleensä ennenaikaisena ja pienipainoisena.

Kasvojen turvotus raskauden aikana ei siis yleensä ole vaarallista ja väistyy itsestään synnytyksen jälkeen. Aina turvotusta ei voida estää, mutta odottava äiti voi yrittää ehkäistä sitä yllä esitettyjen vinkkien avulla. Koska turvotus voi olla myös merkki vakavasta terveysongelmasta, kuten pre-eklampsiasta, on siihen syytä kiinnittää huomiota. Turvotus ilman verenpaineen nousua ei viittaa pre-eklampsiaan, ja suuressa osassa tapauksia turvotus johtuukin normaaleista raskauden aikaisista muutoksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.