Nuorena äitinä olemisen edut ja neuvoja - Äitiyden Ihme
 

Nuorena äitinä olemisen edut ja neuvoja

Nuorena äitinä olemiseen liittyy paljon haasteita, mutta siinä on myös positiiviset puolensa. Tänään käsittelemme tarkemmin äitiyttä nuorella iällä, joten jos tämä aihe kiinnostaa, jatka lukemista!
Nuorena äitinä olemisen edut ja neuvoja
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2022

Useimmat naiset harkitsevat ainakin jossain vaiheessa elämäänsä lasten hankkimista. Vaikka ikä lasten saamiseen vaihteleekin, tänä päivänä on hankala löytää nuoria äitejä. Näin on, vaikka ennen nuorena äitinä oleminen oli normi.

Nykypäivän yhteiskunnassa naisten asema on muuttunut radikaalisti. Modernin naisen tulisi tasapainotella työn, perheen ja sosiaalisen elämän ylläpitämiseksi samanaikaisesti.

Nuorena äitinä olemisen edut

Oli raskaus sitten suunniteltu tai yllätys, lasta odottavalla nuorella naisella herää useita epäilyksiä ja kysymyksiä. Näin käy myös siinä vaiheessa, kun lapsi saapuu maailmaan, ja on toki täysin normaalia murehtia edessä olevista lukuisista haasteista.

Nuorena äitinä kokemattomuus lisää epävarmuuden tunnetta. Ota kuitenkin huomioon, että nuorena äitinä sinulla on myös lukuisia etuja:

  • Enemmän aikaa ja energiaa. Lapsen saaminen tarkoittaa, ettet tule saamaan yhtä paljon unta kuin ennen ja että elämänrytmisi menee uusiksi lapsen loppumattoman energian vuoksi.
  • Parempi kyky sopeutua muutoksiin. Äitiyden tuomien haasteiden kohtaaminen tulee olemaan muuntautumiskykysi ansiosta helpompaa.
  • Alhaisempi riski raskauden aikaisiin komplikaatioihin. Ideaalinen ikä naiselle tulla raskaaksi on arviolta 20–25-vuotiaana. Tästä eteenpäin raskaaksi tulemiseen sekä raskauden aikaisiin ongelmiin liittyvät riskit lisääntyvät.

Mitä voit odottaa raskaudelta nuorena äitinä?

Raskauden mukanaan tuoman onnellisuuden tunteen lisäksi kaikkiin raskauksiin liittyy myös haasteita. Nuorena äitinä tämän uuden elämänvaiheen kohtaaminen voi tuntua erityisen haastavalta.

Riippuen tietysti paljon myös nuoren äidin elämäntyylistä, nämä raskauteen liittyvät haasteet eivät ole samat kaikilla äideillä, joskin ne ovat samankaltaisia. Tänään katsomme nuorten äitien tilannetta kahdesta eri näkökulmasta: teiniäitien ja alle 25-vuotiaiden äitien kannalta.

Teiniäidit

Useimmat teiniraskaudet johtuvat huolimattomuudesta ehkäisyn suhteen tai muista vahingoista.

Suurin haaste teini-ikäiselle äidille on tasapainottelu lapsen kasvatuksen sekä opintojen suorittamisen välillä. Vaikka saatkin varmasti apua niin perheenjäseniltä kuin ystäviltäsikin, voivat äitiyden mukanaan tuomat haasteet tuntua ylivoimaisilta.

Nuorten äitien tulee yleensä luopua huolettomasta, nuoren aikuisen vapaasta elämäntyylistä. On myös todennäköistä, että heidän sosiaalinen elämänsä kuihtuu kasaan, sillä aikaa ystäville ei jää paljoa vauvan ja koulukirjojen välissä. Juhlat on nyt juhlittu, ja jopa nukkumisesta on tullut luksusta. Maailmaan tutustuminen vähän kerrallaan ei ole enää vaihtoehto teiniäidille, vaan tämän tulee tehdä se kertaheitolla.

Yksi teiniäidin suurimmista henkilökohtaisista muutoksista ja osa sisäistä kamppailua, jonka tämä joutuu kohtaamaan vauvan myötä, onkin aikuistuminen hyvin lyhyessä ajassa. Hänen tulee paitsi löytää keinoja ottaa oma elämänsä hallintaan, mikä jo itsessään on haastavaa teini-ikäiselle, myös kantaa vastuu maailmaan tulleesta uudesta pienestä ihmisestä.

Alle 25-vuotiaat äidit

Tässä iässä lapsen saaminen on jo useammin ollut oma valinta (verrattuna teiniäiteihin). Tämän ikäiset ovat jo enemmän asettuneet aloilleen, ja äiti on osannut jo ennakoida ja jollakin tavalla asennoitua tai valmistautua uusiin tuleviin haasteisiin, joita vauva tuo mukanaan.

On tietysti myös tapauksia, joissa raskaus ei ole ollut suunniteltu. Tällöin nuori äiti voi kokea hämmennystä kohdatessaan kaikki nämä elämän uudet haasteet. Työn, koulun ja lapsesta huolehtimisen välillä tasapainotellessa nuorten äitien tulee muokata odotuksiaan elämästä uudelleen.

Tämän ikäiset nuoret aikuiset tahtovat yleensä tutkia maailmaa ja saada uusia kokemuksia. Vauvan saapuminen kuitenkin väistämättä muuttaa tuon kuvitelman elämästä. Seikkailujen puuttumista se ei kuitenkaan tarkoita, sillä lapsen kasvattaminen on sekä vaativa että jännittävä haaste!

Äidiksi tuleminen nuorena tuo mukanaan haasteita.

Neuvoja nuorille äideille

Äitiys palkitsee lukemattomin tavoin.

Tässä artikkelissa olemme keskittyneet tarkemmin äitiyden tuomiin haasteisiin, joita myös nuori äiti joutuu kohtaamaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokaisella tarinalla on kaksi puolta. Äitiys on aina haastavaa, ja etenkin silloin, jos tulet äidiksi nuorella iällä. Sillä on kuitenkin myös korvaamattomia palkintoja annettavanaan.

Siksi meidän ei tule unohtaa, että ainoa oikeasti tärkeä asia tuolla hetkellä on vauva. Ja vauvan tarve saada osakseen äidin rakastavaa huolenpitoa, opastusta sekä vilpitöntä rakkautta.

Ota tämä elämänvaihe vastaan optimistisesti ja nauti lapsesi tuomasta suunnattomasta ilosta. Oli raskautesi sitten suunniteltu tai ei, vauvasi tulee muuttamaan koko elämäsi, ja hänen kanssaan voit elää elämäsi ihmeellisimmät seikkailut yhdessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.