Karvanpoisto raskauden aikana
 

Karvanpoisto raskauden aikana

Erilaisia karvanpoistomenetelmiä on paljon, mutta äidin ja vauvan terveyden vuoksi tiettyjä menetelmiä tulee raskauden aikana välttää.
Karvanpoisto raskauden aikana
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 04 huhtikuuta, 2023

Karvanpoisto raskauden aikana on yksi naisia mietityttävistä asioista johtuen hormonaalisten muutosten aiheuttamasta karvankasvun lisääntymisestä. Näiden muutosten lisäksi iho on herkempi ja verenkierrossa tapahtuu tiettyjä muutoksia.

Karvanpoisto raskauden aikana

Raskauden aikana veren hormonipitoisuudet (progesteroni ja estrogeeni) nousevat ja aiheuttavat karvankasvun lisääntymistä. Jopa kasvojen karvoitus voi lisääntyä mieshormonien (androgeenien) vuoksi. Karvanpoistomenetelmää valittaessa tulee ottaa huomioon niiden käytön esteet tehokkaan lopputuloksen takaamiseksi.

Karvanpoistovoiteet

Karvanpoistovoiteet ovat hyvä vaihtoehto raskaana oleville naisille minkä tahansa kehonosan karvojen poistoon. Nämä tuotteet eivät imeydy ihoon, joten ne eivät aiheuta haittoja. Ne vaikuttavat karvoissa olevaan keratiiniin ja aiheuttavat näin karvanlähtöä.

Tämä menetelmä poistaakin karvat nopeasti ja kivuttomasti, sillä se ei irrota karvaa tupestaan. Tietyt varotoimet tulee kuitenkin tehdä ihoärsytyksen ja kirvelyn välttämiseksi. Karvanpoistovoiteita ei siksi suositella käyttämään herkällä tai allergisille reaktioille alttiilla iholla.

Nainen ajelee jalkakarvojaan kylpyammeessa.
Karvanpoistohöylät leikkaavat karvat läheltä ihon pintaa vaikuttamatta karvatuppiin. Iho kannattaa kosteuttaa ennen höyläystä ihoärsytyksen ja -tulehduksen välttämiseksi.

Karvanpoistohöylät

Höylääminen on yksi nopeimmista karvanpoistomenetelmistä. Lisäksi karvanpoistohöylät ovat edullisia ja kertakäyttöisiä. Yksi tämän menetelmän haittapuolista on kuitenkin suuri ihoärsytyksen, -haavojen ja -naarmujen riski raskaana olevilla naisilla.

Karvanpoistohöyliin ei liity käytön esteitä, niitä voidaan kuljettaa mukana ja ne ovat edullisia. Menetelmä on lisäksi kivuton ja nopea.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Kannattaako intiimialueen karvat poistaa?

Sähköiset karvanpoistolaitteet

Sähköiset karvanpoistolaitteet voivat olla johdottomia, johdollisia, ladattavia tai paristokäyttöisiä. Yksi niiden haittapuolista voikin olla se, että akun täyttä tai osittaista latausta on joskus odotettava.

Tämä on kuitenkin yksi parhaista menetelmistä karvanpoistoon raskauden aikana, sillä se ei vaurioita ihon pintaa eikä aiheuta ärsytystä raskaana olevan naisen herkällä iholla. Karvanajolaitetta on helppo kuljettaa mukana minne tahansa, aivan kuten höyliäkin.

Kuuma- tai kylmävahaus

Vahaukselle ei ole mitään estettä raskauden aikana. On kuitenkin parempi käyttää kylmävahaa kuumavahan sijaan, sillä se ei viileytensä vuoksi laajenna verisuonia ja pahenna verenkierto-ongelmia.

Kylmävahaliuskoja löytyy tuoksuttomina, väriaineettomina ja hypoallergeenisina. Ne sopivat hyvin allergisiin reaktioihin taipuvaiselle iholle.

Kuumavahaa ei sen sijaan suositella raskaana olevien naisten herkälle iholle ja vielä vähemmän käytettäväksi jaloissa raskauden viimeisinä kuukausina. Raskauden viimeisellä kolmanneksella suonikohjujen riski kasvaa, ja kuumavaha edistää niiden syntyä.

Nainen on karvanpoistossa.
Karvanpoistoa laserilla ei suositella raskauden aikana kuin poikkeustapauksissa. Kaikenlaisia muitakin laserilla tehtäviä kauneushoitoja kannattaa lykätä, kunnes imetys on ohi.

Onko karvanpoisto laserilla turvallista raskauden aikana?

Pysyvää karvanpoistoa laserilla tai elektrolyysiä ei yleensä suositella raskauden aikana, sillä niiden turvallisuudesta ei ole näyttöä. Tästä syystä laseria ei kannatakaan käyttää raskauden aikana kuin vain ehdottoman välttämättömissä tapauksissa.

Journal of the American Academy of Dermatology -lehdessä julkaistuissa tutkimuksissa tultiin kuitenkin siihen lopputulokseen, että se on turvallinen menetelmä muille kuin raskaana oleville tai imettäville naisille. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Ihonhoito karvanpoiston jälkeen raskauden aikana

Valitusta menetelmästä riippumatta karvanpoiston jälkeen tulee noudattaa tiettyjä hoitotoimenpiteitä ihon pitämiseksi terveenä. Iholle tulisi mieluiten levittää A-vitamiinia, E-vitamiinia, allantoiinia tai ureaa sisältävää kosteusvoidetta, ja lisäksi vahauksen jälkeisinä ja sitä edeltävinä päivinä tulisi välttää altistusta ultraviolettisäteille sekä klooria tai kaliumnitraattia sisältävää vettä. Lisäksi on hyvä välttää tiukkoja vaatteita yhden päivän ajan hankauksen ja ärsytyksen välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olsen EA. Methods of hair removal. J Am Acad Dermatol. 1999 Feb;40(2 Pt 1):143-55; quiz 156-7. doi: 10.1016/s0190-9622(99)70181-7. PMID: 10025738.
  • McBurney EI. Side effects and complications of laser therapy. Dermatol Clin. 2002 Jan;20(1):165-76. doi: 10.1016/s0733-8635(03)00054-8. PMID: 11859590.
  • Lanigan SW. Incidence of side effects after laser hair removal. J Am Acad Dermatol. 2003 Nov;49(5):882-6. doi: 10.1016/s0190-9622(03)02106-6. PMID: 14576669.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.