Kannattaako intiimialueen karvat poistaa? - Äitiyden Ihme
 

Kannattaako intiimialueen karvat poistaa?

Toiset ihmiset pitävät häpykarvoitusta viehättävänä, kun taas toiset haluavat päästä eroon osasta tai kaikesta karvoituksesta. On kuitenkin muistettava, että ihmisen kehon karvoitukselle on syynsä, ja terveyden tulisi aina olla estetiikkaa tärkeämpi tekijä.
Kannattaako intiimialueen karvat poistaa?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 11 toukokuuta, 2019

Ihokarvojen poisto osittain tai kokonaan on yhä suositumpaa niin naisten kuin miestenkin keskuudessa. Monet ajelevat tai muuten poistavat ihokarvoja esimerkiksi kasvoista, kainaloista, käsivarsista, sääristä ja intiimialueelta. Tämän päiväisessä artikkelissamme keskitymme kysymykseen siitä, kannattaako intiimialueen karvat poistaa, ja mitä ongelmia karvojen poistamisesta voi seurata.

Ihokarvojen poisto on viime aikoina herättänyt etenkin naisten keskuudessa keskustelua siitä, miksi koemme karvojen poiston tärkeäksi, ja onko tämä todella jotain, mitä meidän tarvitsee tehdä. Karvojen poistaminen tai poistamatta jättäminen on tietysti jokaisen henkilökohtainen päätös, johon kenelläkään muulla ei ole sananvaltaa. Moni pitää sileää ja karvatonta ihoa kauniina ja miellyttävänä koskea.

Karvojen ajelu kuitenkin todistetusti lisää haavoja ja ihotulehduksia, ja terveyden pitäisikin mennä aina ulkonäön tai muodin seuraamisen edelle.

Mahdollisia intiimialueen karvoituksen poistamisen seurauksia

Ennen intiimialueen karvoituksen poistamista on hyvä tutustua ihokarvojen poiston mahdollisiin negatiivisiin vaikutuksiin. Alla esittelemämme komplikaatiot pätevät niin naisiin kuin miehiinkin.

Ihon ärtyminen tai polttelu

Karvojen poiston jälkeen iho tuntuu ja näyttää pehmeältä. Totuus kuitenkin on, että olipa käytössä sitten höylä tai vaha, iho kärsii karvojen poistosta.

Ihokarvojen poistaminen voi ärsyttää intiimialueen herkkää ihoa ja aiheuttaa iholle polttelevan tunteen. Häpykarvoituksen poistamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä väärät metodit voivat aiheuttaa ikäviä terveysongelmia.

Viiltohaavat, bakteerit ja sisään kasvaneet karvat

Höylän huolimaton käyttö voi aiheuttaa haavoja, jotka pahimmassa tapauksessa tulehtuvat. Tämä johtuu siitä, että kostea ja lämmin intiimialue on erinomainen kasvualusta bakteereille.

Jos ihoa ei kuorita ennen karvojen ajelua ja kosteuteta toimenpiteen jälkeen, kuollut ihosolukko saattaa estää karvaa kasvamasta takaisin normaalia reittiään. Sen sijaan, että karva kasvaisi normaalisti ihon pinnalle, se jää kasvamaan ihon alle, aiheuttaen epämukavan paukaman.

Kannattaako häpykarvojen poistaminen?

Kipu ja kutina

Intiimialueen karvojen poistoon on tarjolla monenlaisia metodeja. Valittiinpa niistä mikä tahansa, karvat tulevat kasvamaan takaisin – ja tämä aiheuttaa kutinaa ja epämukavaa oloa. Moni ei malta olla raapimatta kutisevaa ihoaan, mikä rikkoo ihon ja voi pahimmillaan aiheuttaa tulehduksen.

Kohonnut sairastumisen riski

Häpykarvoitus ei tietenkään estä sukupuolitautien tarttumista, mutta tutkimusten mukaan karvanpoiston laajuus ja toistotahti näkyvät sairastumisriskin suuruudessa. Erään tutkimuksen mukaan säännöllinen intiimialueen karvoituksen poistaminen nostaa sukupuolitautiriskiä, erityisesti tartunnoissa, jotka liittyvät suoraan limakalvokontaktiin, kuten on esimerkiksi herpeksen ja visvasyylän tapauksessa.

Toisaalta satiaiset viihtyvät parhaiten luonnonmukaisessa häpykarvoituksessa, ja samaisen tutkimuksen mukaan vain harvoin intiimialueen karvoitusta siistivien satiaisriski oli kaksinkertainen muihin verrattuna.

Karvojen ajelu lisää todistetusti haavoja ja ihotulehduksia, ja terveyden pitäisikin mennä aina ulkonäön tai muodin seuraamisen edelle.

Sairaudet ja ihokarvojen poisto

Jos henkilö sairastaa esimerkiksi diabetesta tai psoriasista, kannattaa ihokarvojen poistosta keskustella terveysalan ammattilaisen kanssa. Lääkäri osaa kertoa, mikä karvanpoistotapa sopii henkilölle parhaiten.

Olemassa olevat iho-ongelmat tekevät ihokarvojen poistamisesta haastavampaa, sillä karvojen poistaminen voi aiheuttaa kipua, epämukavaa oloa ja jopa vakavia tulehdukseen johtavia haavoja.

Henkilökohtainen hygienia

Moni poistaa ihokarvansa hygieniasyihin ja häpykarvoituksen aiheuttamaan ikävään hajuun vedoten. Henkilökohtainen hygienia riippuu kuitenkin aina yksilöstä. Säännöllinen pesu pitää hajun kurissa, olipa henkilöllä karvoja tai ei.

Kannattaako intiimialueen karvat poistaa?

Ihmisen ihokarvoituksella on tehtävänsä

Jokaisella kehon osalla on tehtävänsä, ja myös intiimialueen karvat ovat olemassa syystä. Häpykarvoituksella on muun muassa seuraavat tehtävät:

  • Karvoitus toimii suojana tulehduksia ja sairauksia aiheuttavia bakteereja ja viruksia vastaan. Toisin sanoen, häpykarvoitus on kuin suojaava muuri genitaalialueen ympärillä.
  • Karvoitus ylläpitää genitaalialueiden sopivaa lämpötilaa.
  • Karvoitus säilyttää feromonien synnyttymän yksilöllisen aromin. Nämä ovat seksuaalisia signaaleja, joita kehomme välittää stimuloidakseen kumppanin libidoa.
  • Karvoitus ehkäisee intiimialueen ärtymistä. Karvoitus vähentää yhdynnässä syntyvän hankauksen aiheuttamaa punoitusta ja epämukavuutta sekä liian kireiden tai huonosti istuvien alusvaatteiden aiheuttamaa ärsytystä.

Olet ehkä tottunut poistamaan intiimialueen karvoituksen osittain tai kokonaan höyläämällä, vahaamalla, sokeroimalla tai muilla metodein. Älä kuitenkaan koskaan vaaranna terveyttäsi ihokarvojen tähden, vaan muista aina noudattaa karvojenpoistosuosituksia, äläkä käsittele vahingoittunutta ihoa väärin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.