Hyviä tottumuksia raskauden aikana
On normaalia, että odottavat äidit asettavat etusijalle tietyt ruokavalioon liittyvät tekijät ottamatta huomioon muita hyviä tottumuksia, joilla voi olla merkitystä vauvan oikeanlaisen kehityksen kannalta raskauden aikana.
Jos tämä koskee sinua, sinun on hyvä tietää, että terveys on paljon muutakin kuin oikeaoppista syömistä ja riittävää unensaantia. Raskaus on kiehtova vaihe jokaisen naisen elämässä, mutta siihen liittyy myös monia velvollisuuksia, sillä sikiön oikeanlainen kehitys riippuu pitkälti odottavan äidin tottumuksista.
Koska mitä luultavimmin haluat hyvin sujuvan ja onnellisen raskauden, olemme laatineet listan terveellisistä tottumuksista, joita noudattamalla elät jokaisen päivän parhaalla mahdollisella tavalla, ennen kuin lapsesi kauan odotettu syntymähetki vihdoin koittaa. Alta löydät 7 hyvää tottumusta raskauden aikana.
Tarvitaanko raskauden aikana elämäntapamuutoksia?
Raskaus on yksi kauneimmista ajanjaksoista naisen elämässä, mutta sen aikana on kiinnitettävä erityistä huomiota terveyteen. Vauva kasvaa kiihtyvällä tahdilla joka viikko, minkä vuoksi sen ravitsemustarpeet kasvavat.
Vauvan oikeanlainen kehitys ei riipu ainoastaan äidin ruokavaliosta, vaan pitkälti myös muista elämäntavoista raskauden aikana. Esimerkiksi tupakoinnilla voi olla pysyvästi haitallisia seurauksia sikiölle, eikä kukaan halua syntyvälle lapselleen terveysongelmia.
Suunnitteletko raskautta tai oletko jo raskaana? Ota huomioon seuraavat vinkit, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman hyvin ja suunnitellusti.
Hyviä tottumuksia raskauden aikana
Liikunta, ravitsemus ja mielenterveydestä huolehtiminen ovat tämän listan kulmakiviä.
1. Matalatehoinen liikunta
Moni odottava äiti miettii, voiko raskausaikana harrastaa liikuntaa. Totuus on, että ensimmäisten kuukausien aikana, kunhan hoitava lääkäri antaa luvan ja olosuhteet sen sallivat, kuntoilu voi olla erittäin hyödyllistä vauvalle.
Liikunnan on oltava matala- tai kohtuutehoista, jotta vältetään vatsan tai lantion alueen traumat. Pidä myös hyvää huolta nesteytyksestä äläkä rehki liikaa, sillä liika kuntoilu tässä vaiheessa on vaarallista.
2. Pidä yllä suurempaa kalorinsaantia
Muista, että ruokittavia “suita” on kaksi! Sekä sinun että vauvasi energiantarve on kasvanut, joten sinun tulee syödä riittävästi noudattaen tasapainoista ruokavaliota. Ja kahden edestä syöminen ei tässä tapauksessa tietenkään tarkoita syömistä kaksin verroin aiempaa enemmän!
Nyt ei ole oikea aika kokeilla dieettejä tai ajatella liikaa painoa. On parasta syödä useita kertoja päivässä ja ylläpitää oikeaa suhdetta hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen välillä. Voit kysyä kaikista näistä asioista lääkäriltäsi seuraavan käyntisi aikana.
Lue lisää täältä: Terveellinen ruokavalio raskauden toisella kolmanneksella
3. Tapaa usein ihmisiä
Kukapa voisi paremmin nauttia raskausajasta kanssasi kuin ystäväsi ja perheesi? Kokoontuminen yhteen säännöllisesti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi elää kuin viimeistä päivää ja käyttää alkoholia tai muita päihteitä.
Työn ja kodin vaatimuksista huolimatta varaa muutama päivä viikossa viettääksesi aikaa niiden ystävien kanssa, joita et ole nähnyt pitkään aikaan. Muistelkaa menneitä piknikillä tai lähtekää viikonlopuksi rannalle ottamaan aurinkoa ja uimaan. Mielenterveytesi on tärkeää!
4. Jaa ja taltioi kokemukset läheisten kanssa
Tämä vinkki muistuttaa jossain määrin edellistä, ja yhdessä vietettyjen hetkien taltiointi antaa aina loistavaa ajanvietettä tulevaisuudessa. Hyödynnä aikasi ottamalla valokuvia, kuvaamalla videoita tai kirjoittamalla päiväkirjaan tunteistasi ja odotuksistasi.
Näetkö itsesi ja lapsesi vuosien kuluttua katsomassa kaikkia noita hauskoja videoita? Ne ovat kallisarvoisia muistoja, joita ei voi korvata millään muulla. Hyödynnä tilaisuus ottaa läheisesi mukaan ja nauti joka hetkestä.
5. Syö ravintolisiä
On erittäin todennäköistä, että synnytyslääkärisi määrää sinulle jo ensimmäisellä käynnilläsi ravintolisiä, kuten rautaa ja foolihappoa. Näillä ehkäistään monia raskausajan sairauksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen.
Rautaa käytetään anemian ehkäisyyn, kun taas foolihapolla ehkäistään lasten hermoston kehityshäiriöitä. Jos kävit konsultaatiossa jo raskautta suunnitellessasi, on erittäin todennäköistä, että lääkärisi käski sinua syömään niitä muutamaa viikkoa tai kuukautta aikaisemmin.
Lue lisää täältä: 6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille
6. Älä pidättele virtsaa
Kohtu, jossa tuleva vauvasi kehittyy, kasvaa jatkuvasti ja on läheisessä yhteydessä virtsarakkoon, jonne virtsa varastoituu. Voit jo varmasti kuvitella, mikä on tämän suora seuraus.
Raskausaikana virtsaamistarve voi lisääntyä, ja virtsaa saattaa hieman jopa karkailla tahattomasti. Pyri olemaan pidättelemättä aina kun voit. Pidättely voi johtaa virtsatietulehdukseen , joka ei ainoastaan ole epämiellyttävä, vaan voi myös vaikuttaa haitallisesti vauvan kehitykseen.
7. Käy säännöllisesti lääkärissä
Viimeinen vinkkimme on itsestäänselvyys, mutta se on kuitenkin hyvä mainita. Synnytyslääkärisi on oikea kätesi kuukaudesta toiseen raskauden aikana, ja sinun on noudatettava tarkoin hänen ohjeitaan. Jos jokin suosituksista tuntuu oudolta tai epäsopivalta, kysy asiasta häneltä heti epäröimättä.
Muista, että käyntejä äitiysneuvolassa ei koskaan kannata jättää väliin. Säännöllisiä tarkastuksia tarvitaan vielä parin viimeisen viikon aikana mahdollisten ongelmien havaitsemiseksi. Jos et pidä lääkäristäsi tai sinulla on jokin muu ongelma, pyydä päästä toiselle lääkärille tai vaihda toiseen paikkaan, mutta älä lopeta käyntejä ammattilaisen luona.
Pidä itsestäsi huolta kaikin mahdollisin tavoin!
Terveyteen kuuluu monia puolia, eikä se ole vain sairauden puuttumista. Myös ongelmien ennaltaehkäisy on osa terveellistä elämää, ja onnistuaksesi tässä raskauden aikana sinun kannattaa noudattaa näitä ja lääkärisi antamia neuvoja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cereceda M, et al. Consideraciones para una adecuada alimentación en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia;153-159.