Miksi jotkut naiset vihaavat raskaana olemista?
 

Miksi jotkut naiset vihaavat raskaana olemista?

Se, että nainen ei nauti raskaudesta, ei välttämättä tarkoita, etteikö hän odottaisi innolla lapsen syntymää ja äidiksi tuloa.
Miksi jotkut naiset vihaavat raskaana olemista?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskaus voi olla naiselle ihanaa ja nautinnollista aikaa, oireista riippuen. Se, että tuntee lapsen kasvavan sisällään, on yksi parhaita tuntemuksia. Jotkut naiset kuitenkin vihaavat raskaana olemista, eikä tätä pidä nähdä mitenkään omituisena tai vääränä. Tuhannet naiset eivät pidä raskausajasta ja potevat usein syyllisyyttä tunteistaan. Se on heille jotakin järjetöntä, asia, jolle he eivät voi mitään ja jonka vuoksi he eivät pysty nauttimaan raskaudesta muiden äitien tavoin.

Se, että nainen ei nauti raskaudesta, ei välttämättä tarkoita, etteikö hän odottaisi innolla lapsen syntymää ja äidiksi tuloa.

Raskaus on aikaa, jolloin mieliala heittelee äkillisesti. Yhtenä hetkenä saatamme suorastaan hyppiä ilosta, ja toisena hetkenä itkemme lohduttomasti nurkassa. Olemme kaikki kuulleet hormonien vaikutuksesta, ja tämä on siitä todisteena. Se, että nainen vihaa raskautta, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän rakastaisi lapsiaan. Ja siksi meidän onkin lopetettava odottavien äitien rankaiseminen tunteistaan.

Kun nainen vihaa raskaana olemista

Jotkut naiset vihaavat raskaana olemista.

Raskautta vihaava nainen voi rakastaa ja iloita lapsistaan aivan kuten kuka tahansa muukin äiti. Jos näin on sinun kohdallasi, unohda turha syyllisyys, sillä tälle kaikelle on selityksensä. Lisäksi raskauden vihaaminen on yleisempää kuin uskotkaan. Jos sinulla on ollut pahoinvointia, nukut huonosti, kärsit raskausdiabeteksesta tai jostakin muusta raskausajan sairaudesta, saatat vihata raskaana olemista. Nämä tunteet ovat normaaleja, ja ne tulisi hyväksyä tuntematta syyllisyyttä tai häpeää.

Miksi jotkut naiset vihaavat raskaana olemista?

Syyt, miksi jotkut naiset vihaavat raskaana olemista, voivat vaihdella. Katsotaanpa joitakin niistä.

Toistuva oksentelu ja pahoinvointi

Raskaushormonit saavat jotkut naiset oksentelemaan ja voimaan pahoin. Tämä on yleisintä muutaman ensimmäisen kuukauden aikana, vaikkakin oireet voivat toisinaan kestää raskauden loppuun asti. Huonovointisuuden takia odottava äiti ei kenties vaikuta niin onnelliselta kuin hän haluaisi olla.

Nainen ei hyväksy kehossaan tapahtuvia muutoksia

Nykyään kiinnitetään paljon huomiota siihen, että vartalo vastaisi tiettyjä kauneusstandardeja, eikä raskaus varsinaisesti edistä tätä tavoitetta. Lantio levenee, vatsa kasvaa, rinnoista tulee valtavat ja kehoon kertyy nestettä.

Nämä muutokset saavat jotkut naiset inhoamaan vartaloaan ja vihaamaan raskautta.

Lisäksi on naisia, joiden on raskaaksi tultuaan lopetettava tietyt tottumukset, kuten kovatehoinen urheilu. Tämä rajoitus voi vaikuttaa voimakkaasti heidän mielialaansa, vaikka he pysyisivätkin aktiivisena jollain muulla tavalla.

Masennus voi olla syynä siihen, miksi jotkut naiset vihaavat raskaana olemista

Jotkut raskaana olevat naiset voivat masentua, koska hormonaaliset muutokset aiheuttavat mielialanvaihteluita. Tästä syystä kaikki odottavat äidit eivät jaksa suhtautua raskauteensa niin innokkaasti.

Jotkut naiset vihaavat raskaana olemista, koska he pelkäävät synnytystä

On täysin normaalia hermoilla ja pelätä synnyttämistä, mutta jotkut naiset kokevat suoranaista kauhua ajatellessaan synnytystä. Syitä tähän on useita: vauvan terveys ja hyvinvointi, itku, kipu, komplikaatiot jne.

Pelon vuoksi he ovat koko raskausajan huolestuneita ja ahdistuneita. Kaikki tämä estää nauttimasta raskaudesta.

On tärkeää oppia hallitsemaan tunteitaan

Raskaus ei ole kaikille naisille miellyttävä kokemus.

Tunteiden hallinta ei ole aina helppoa raskausaikana. Yksi hyvä tapa tehdä se on pitää mieli kiireisenä. Tämä onnistuu useammallakin tavalla: keskustelemalla kokemuksista muiden naisten kanssa, tekemällä itselle mieluisia asioita ja hakemalla miellyttäviä kokemuksia.

Tärkeimpänä tavoitteena on pysyä positiivisena, jotta voisit paremmin ja pystyisit hallitsemaan tunteitasi. Muista, että tunteet ovat aina seurausta ajatuksista, joten ajattele positiivisesti, jotta myös tunteesi olisivat positiivisia.

Nainen saattaa vihata raskausaikaa, mutta vauvansa nähdessään hän tuntee rakkautta ensisilmäyksellä. Äiti rakastaa lastaan yli kaiken, vaikka hänellä olisikin raskaudesta epämiellyttäviä kokemuksia. Äidinrakkaus on suurinta ja erityislaatuisinta rakkautta, jota nainen voi tuntea. Ja ainoa asia, jolla on sinulle todella merkitystä, on nähdä pienokaisesi ja pitää häntä sylissäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.