Odottava äiti itkee helposti - Äitiyden Ihme
 

Odottava äiti itkee helposti

Odottava äiti itkee helposti
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 18 elokuuta, 2020

Oletko raskaana ja tuntuuko sinusta välillä siltä, että saatat purskahtaa itkuun ihan milloin ja missä tahansa? Älä turhaan ole huolissasi, sillä kyseessä on täysin normaali ilmiö. Odottava äiti itkee hyvin helposti monistakin syistä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi itkeminen on tavallista raskaana olevilla naisilla, ja listaamme myös, minkälaiset asiat sitä erityisesti aiheuttavat.

Raskaus vaikuttaa naiseen monin tavoin. Se muuttaa tämän vartalon, aiheuttaa erilaisia fyysisiä muutoksia ja vaikuttaa myös yllättävän paljon persoonallisuuteen. Hormonaalisista muutoksista johtuen raskausaikaan liittyy usein äkillisiä mielialan muutoksia.

Odottava äiti itkee helposti

Odottava äiti itkee helposti

Moni raskaana oleva nainen alkaa usein itkeä aivan äkillisesti ja hyvin yllättävistäkin syistä. Mikä tahansa takaisku (olipa se kuinka pieni ja naurettava tahansa, ja vaikka nainen ei normaalisti saman tyyppisten asioiden vuoksi menisi ollenkaan pois tolaltaan) voi olla raskauden ajalla hyvin paljon mielipahaa aiheuttava kokemus. Normaaleja esimerkkejä tästä ovat niinkin arkiset asiat kuin ateriaan suolan lisäämisen unohtaminen tai jonkin tavallisen asian näkeminen televisiossa.

Se, että nainen ei pysty syömään kunnolla ateriaansa tai ettei hän siedä tiettyjä ruokia kotonaan, voi myös aiheuttaa paljon ongelmia perheenjäsenten kanssa. Ihan kaikesta, mikä menee vähän tai enemmän pieleen, voi tulla suuri ongelma, olipa kyseessä normaalisti hiukan huvittava tai sitten vakavampi asia.

Kumppani, ystävät ja perheejäsenet tarvitsevat siis naisen raskauden aikana paljon kärsivällisyyttä. Heidän kannattaisi vain pysyä rauhallisina odottavan äidin rinnalla huolimatta siitä, että tämä kokee voimakkaita ja äkillisiä mielialan vaihteluita. Jos he eivät kuuntele naisen ongelmia, hän saattaa tuntea olevansa vailla läheistensä ymmärrystä. Rakkauden ja kärsivällisyyden avulla voidaan taata, että nämä odotukseen kuuluvat tunne-elämän muutokset menevät ohitse ilman suurempia ongelmia.

Raskauden ensimmäiseen kolmannekseen kuuluu yleensä jatkuvaa fyysistä epämukavuutta, joka voi vaikuttaa naisen mielialaan suuresti. Pelot, epäilykset ja hallitsematon halu itkeä erilaisista asioista johtuen alkavat olla tällöin suuri osa elämää. Raskanaa oleva nainen on herkempi kuin normaalisti, ja tämä vaikuttaa kaikkiin ihmisiin hänen lähipiirissään.

On hyvin tärkeää, että nainen saa tässä vaiheessa ymmärrystä niiltä, joiden kanssa hän arkensa jakaa. Kumppani, ystävät ja perheenjäsenet joutuvat vain olemaan kärsivällisiä ja myötätuntoisia. Heidän tuisi myös luottaa lääkärin ja muiden asiantuntijoiden neuvoihin, jotta voidaan karkottaa kaikki pelot ja epäilykset, joita raskauden edetessä saattaa ilmetä.

Jos odottavan äidin mielentila on kuitenkin oikeasti huolestuttava, ja jos se vaikuttaa liian haitallisesti hänen arkensa sujumiseen, kannattaisi pyytää apua lääkäriltä. Näin voidaan välttää itkuisuuden muuttumista masennukseksi. Älä siis mieti kahta kertaa, jos tilanne tuntuu liian hankalalta, vaan ota yhteyttä lääkäriin ennen kuin mielialan vaihtelut muuttuvat vakavaksi ongelmaksi.

Odottava äiti itkee helposti

Pelko ja raskaus

Moni nainen viettää suuren osan raskaudestaan suuria pelkoja käsitellen. Ennen kaikkea huolena on tietysti se, miten synnytys tulee menemään. Tämä jatkuva pelkääminen voi kuitenkin saada aikaan hyvin paljon stressiä ja ahdistusta. Tuleva äiti on huolissaan siitä, mikä vauvan terveys on, mutta lisäksi hän on usein peloissaan esimerkiksi siitä, ettei pystykään imettämään vauvaansa. Joskus nainen pelkää kovasti vaikeuksia sopeutumisessa entiseen työhön äitiysloman jälkeen, tai ettei vartalo enää palaudukaan entisiin mittoihin raskauden jälkeen.

Usein nainen joutuu myös sietämään stressiä siitä, mitä muut äidit tai vaikkapa isovanhemmat sanovat hänen raskaudestaan tai synnytyksestään. Jos olet odottava äiti, muista kuitenkin seuraava neuvo: ei kannata miettiä hirvittävän huolissaan, tapahtuuko ehkä sinullekin jotakin vaikeaa mikä jollekin toiselle äidille on käynyt, jos ei ole mitään syytä olettaa, että samoin kävisi myös sinulle. Sama koskee tietysti kaikkea, mitä raskaudesta ja lapsen saamisesta kerrotaan lehdissä ja internetissä – jokainen raskaus ja synnytys on erilainen, ja kauhutarinat eivät toteudu jokaisen äidin kohdalla.

Odottava äiti itkee helposti

Pienet asiat unohtuvat

Moni raskaana oleva saattaa alkaa huomata itsellään unohtelevaisuutta, tai englanin kielessä nimityksellä “momnesia” tunnettua ilmiötä, joka tarkoittaa pieniä muistiongelmia. Tämä vaiva voi tulla kuvaan noin 26. raskausviikolla, ja se saattaa kestää aina lapsen ensimmäiseen elinvuoteen asti. Yleensä siihen kuuluu erilaisten askareiden, tiedon tai arjen kokemusten unohtelemista. Äiti voi esimerkiksi unohtaa avaimensa tai sen, missä kävi edellisenä iltapäivänä.

Useiden tieteellisten tutkimusten mukaan tämä unohtelevaisuus johtuu siitä, että naisen kehossa on korkeat eräiden hormonien tasot, kuten esimerkiksi prolaktiinin, estradiolin, progesteronin ja kortisolin. Synnytys ja imetys aiheuttavat oksitosiinin määrän nousua, ja tämä hormoni on tärkessä osassa äidin ja vauvan välisen siteen muodostumisessa. Se lisääntyy myös unen puutteen vuoksi raskauden aikana ja vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Asiantuntijoiden mukaan äiti käyttää niin suuren osan huomiostaan vauvaansa, että hän unohtaa sellaisia asioita, jotka eivät hänelle siinä tilanteessa ole ensiarvoisen tärkeitä. Äiti ei koskaan siis unohda hoitaa vauvaansa jatkuvasti, eikä hän unohda tämän lukuisia tarpeita, kuten ruokkimista tai lääkkeitä. Mutta joskus kuitenkin pienet asiat, kuten kukkien kastelu tai ystävälle soittaminen tämän syntymäpäivänä, voivat jäädä huomiotta.

Jatkuvat mielialan vaihtelut ja pienien asioiden unohteleminen ovat normaaleja asioita raskauteen ja äidiksi tuloon liittyen, ja niitä on hyvin monilla odottavilla ja etenkin ensi kertaa äidiksi tulevilla. Älä siis suotta mieti asiaa kovin huolestuneena, ja yritä nauttia jokaisesta raskautesi hetkestä maksimalisesti – jos asiaa tarkemmin ajattelet, voit ymmärtää, että nämä ovat taianomaisia hetkiä, jotka ovat nopeasti ohi ja joita et voi koskaan enää kokea ihan samanlaisina.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.