10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta
 

10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta

Vaikka jalkojen turvotus raskauden aikana on yleensä normaalia ja harmitonta, se voi olla hyvin epämiellyttävää.
10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta

Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2021

Turvotus ja etenkin alaraajojen turpoaminen on hyvin yleinen vaiva raskauden aikana. Arviolta 80 % odottavista äideistä kärsii jalkojen turvotuksesta jossain vaiheessa raskautta, ja turvotusta pidetäänkin täysin normaalina oireena, kunhan se ei liity muihin pre-eklampsian oireisiin. Vaikka kyseessä onkin yleinen ja yleensä harmiton vaiva, se voi aiheuttaa epämukavaa oloa, minkä vuoksi listaamme tänään 10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta.

Mistä raskauden aikainen jalkojen turvotus johtuu?

Jalkojen turpoaminen voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kipua, nilkkojen jäykkyyttä ja kävelyvaikeuksia. ​​Raskauden aikainen jalkojen turvotus johtuu hormonaalisista muutoksista ja verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntymisestä. Raskauden edetessä sidekudosten rakenne heikkenee, alaraajojen verenkierto hidastuu ja nesteenpoisto kudoksista heikkenee kohdun painaessa suuria laskimoita.

Jalkojen turvotusta edesauttavat myös muun muassa seuraavat tekijät:

 • Pitkään seisominen
 • Pitkään paikallaan istuminen
 • Riittämätön nesteensaanti
 • Liiallinen kofeiinin nauttiminen
 • Liiallinen suolaisten ja rasvaisten ruokien syöminen

10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta

Alaraajojen turvotus on siis yksi yleisimmistä raskauden sivuvaikutuksista, josta kärsii lähes jokainen odottava äiti ainakin jossain määrin. Onneksi turvotusta pystytään usein lievittämään yksinkertaisilla keinoilla.

10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta

1. Vähennä suolan saantia

Yksi tehokkaimmista tavoista lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta on rajoittaa suolan saantia, sillä suola yhdistettynä liian vähäiseen vedenjuontiin aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön. American Pregnancy Association -yhdistyksen suositusten mukaan raskauden aikana kannattaa välttää pitkälle prosessoituja ruokia ja suolan lisäämistä valmiiseen ruokaan. Suolan voi korvata esimerkiksi yrteillä, kuten oreganolla, timjamilla tai rosmariinilla.

2. Rajoita kofeiinin nauttimista

Kofeiinin nauttiminen kohtuullisissa määrin on sallittua myös raskauden aikana, mutta sen liiallinen käyttö voi olla haitallista sikiölle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan raskaana olevien kannattaa nauttia kofeiinia enintään 300 milligrammaa päivässä. Kofeiinilla on nestettä poistavia ominaisuuksia, ja se voi suurissa määrissä nautittuna järkyttää elimistön nestetasapainoa ja aiheuttaa myös jalkojen turvotusta.

3. Syö runsaasti kaliumia sisältäviä ruokia

Kalium auttaa kehoa tasapainottamaan nesteen määrää, ja sen liian vähäinen nauttiminen voi pahentaa jalkojen turvotusta raskauden aikana. Muun muassa seuraavat elintarvikkeet sisältävät runsaasti kaliumia:

 • Pinaatti
 • Banaani
 • Bataatti kuorineen
 • Peruna kuorineen
 • Jogurtti
 • Linssit

4. Juo tarpeeksi

Kun elimistö ei saa riittävästi nestettä, se pyrkii säilyttämään sen vähäisen nestemäärän, joka sillä jo on. Tämän vuoksi veden juominen ehkäisee jalkojen turvotusta, vaikka väite voikin kuulostaa nurinkuriselta.

5. Käytä väljiä ja mukavia vaatteita

Kaikki nilkkoja, jalkoja, vyötäröä ja ranteita kiristävät vaatteet ja jalkineet voivat pahentaa turvotusta rajoittamalla suurten suonien verenkiertoa. Etenkin raskaana ollessa kannattaa käyttää mukavia ja väljiä vaatteita sekä hyvin istuvia, matalia kenkiä.

10 tapaa lievittää raskauden aikaista jalkojen turvotusta

6. Pidä jalkasi koholla

Sekä pitkään seisominen että paikallaan istuminen haittaa verenkiertoa ja turvottaa jalkoja. Jalkojen koholla pitäminen voi auttaa poistamaan niihin kertynyttä nestettä. Jalkoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää lyhyissä pätkissä koholla pitkin päivää.

7. Käytä tukisukkia

Polvi- tai reisipituiset tukisukat ovat monelle odottavalle äidille tehokas apu jalkojen turvotuksen ehkäisyyn ja lievittämiseen. Sukat puristavat hellävaraisesti jalkoja ja tehostavat verenkiertoa, jolloin myös jalkojen turvotus vähenee.

8. Kävele säännöllisesti

Jo muutaman minuutin kävely muutamia kertoja päivän aikana voi auttaa ehkäisemään jalkojen turvotusta. On tärkeää valita mukavat ja itselle sopivat jalkineet sekä turvotuksen estämiseksi että selkä- ja lonkkaongelmien välttämiseksi.

9. Muuta sänkysi kaltevuutta

Asiantuntijat suosittelevat, että raskauden aikana alaraajojen turpoamisesta kärsivät pitävät jalat hieman koholla myös yön aikana. Jo 20 senttimetrin korotus riittää, jotta jalat ovat sydäntä ylempänä, mikä edistää luonnollista nesteenpoistoa.

10. Ota kylmä suihku

Suihkussa käyminen kannattaa päättää suihkuttelemalla jalkoja kylmällä vedellä, sillä tämä auttaa tehostamaan verenkiertoa. Myös kylmägeelit voivat ajaa saman asian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ochalek K, Pacyga K, Curyło M, Frydrych-Szymonik A, Szygula Z. Risk Factors Related to Lower Limb Edema, Compression, and Physical Activity During Pregnancy: A Retrospective Study. Lymphat Res Biol. 2017 Jun;15(2):166-171. doi: 10.1089/lrb.2016.0038. Epub 2017 Mar 27. PMID: 28346850.
 • Ponnapula P, Boberg JS. Lower extremity changes experienced during pregnancy. J Foot Ankle Surg. 2010 Sep-Oct;49(5):452-8. doi: 10.1053/j.jfas.2010.06.018. PMID: 20797587.
 • Swelling during Pregnancy. [Internet] Disponible: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/swelling-during-pregnancy/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.