Voiko lehmusteetä juoda raskauden aikana?
 

Voiko lehmusteetä juoda raskauden aikana?

Lehmusteetä voi juoda raskauden aikana, mutta sitä kannattaa nauttia vain satunnaisesti, sillä sen turvallisuudesta ei ole riittävästi tutkimusnäyttöä.
Voiko lehmusteetä juoda raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2022

Raskauden aikana ruokavalioon tulee kiinnittää erityistä huomiota. On monia haudukkeita, joita odottavan äidin ei tule juoda, sillä ne voivat aiheuttaa muutoksia kohdussa ja johtaa keskenmenoon. Joitakin haudukkeita taas voi käyttää turvallisesti monipuolisen ruokavalion yhteydessä. Tässä artikkelissa kerromme, voiko lehmusteetä juoda raskauden aikana.

Ensin on syytä huomauttaa, että lehmusta käytetään pääasiassa rentoutumiseen. Siitä valmistettu juoma voi parantaa oloa ja yöunia. Se on ihanteellinen myös vatsakipuihin, sillä kuuma neste saa aikaan kevyen kipua lievittävän vaikutuksen.

Voiko lehmusteetä juoda raskauden aikana?

Lehmuksenkukka eli lehmus on yksi niistä haudukkeista, joita voi juoda raskausaikanakin. Se ei kuitenkaan ole niitä tutkituimpia, minkä vuoksi sen käytössä suositellaan maltillisuutta. Pieninä annoksina sen ei pitäisi aiheuttaa haittaa, mutta liiallisesta käytöstä voi seurata sivuvaikutuksia. Toistaiseksi niistä ei ole tutkimusnäyttöä.

Raskauden aikana on turvallisempiakin vaihtoehtoja edistämään rentoutumista ja näin levollisempaa unta. Yksi suositelluimmista on appelsiininkukkahauduke, jolla on samanlaisia ominaisuuksia kuin lehmuksenkukalla. Se on kuitenkin todistetusti turvallista raskauden aikana.

Raskaana oleva nainen juo lehmusteetä.
Lehmusteetä saa juoda raskausaikanakin, mutta kohtuudella. Tietyt varotoimet on hyvä tehdä, koska sen mahdollisia haittoja äidille tai sikiölle ei ole riittävästi tutkittu.

Lisää vinkkejä parempaan uneen

Jos haluat parantaa unesi laatua, voit noudattaa muitakin tottumuksia raskauden aikana haudukkeiden nauttimisen lisäksi. Yksi niistä on sinisen valon välttäminen ennen nukkumaanmenoa. Sininen valo voi estää unta säätelevän melatoniinihormonin endogeenistä tuotantoa, kuten osoitetaan Journal of Biophotonics –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

On myös suositeltavaa harrastaa hieman liikuntaa päivittäin. On selvää, että raskausajan liikuntaan liittyy useita rajoituksia, mutta aina voi pysyä liikkeessä ja olla jonkin verran fyysisesti aktiivinen. Näin nukahtaminen on helpompaa ja uni on paljon laadukkaampaa, kuten todetaan Journal of Evidence-Based Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Milloin kääntyä lääkärin puoleen?

Jos sinusta tuntuu, että et saa tarpeeksi unta hyvistä elämäntavoista ja ruokavalion optimoimisesta huolimatta, voi olla hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Raskauden aikana olisi erittäin tärkeää nukkua kunnolla, sillä juuri unen aikana keho palautuu. Vaikka haudukkeiden nauttiminen voi olla avuksi, toisinaan on turvauduttava lääkkeisiin.

Jos et saa unta vähintään seitsemän tuntia yössä tai heräilet jatkuvasti, mene lääkärin juttusille. Lääkäri voi suositella sinulle joitakin valmisteita tai muutoksia tottumuksiisi saadaksesi nukuttua yösi levollisesti. Tällä on myönteinen vaikutus myös sikiön terveyteen.

Lehmusteetä voi juoda raskauden aikana satunnaisesti.
Yrttiteen juomisen lisäksi hyvien elämäntapojen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen on tärkeää paremman unen kannalta.

Lehmusteetä voi juoda raskauden aikana

Lehmusteetä voi siis juoda raskauden aikana, mutta kohtuudella, sillä sen vaikutuksia ei tarkoin vielä tunneta. Vaikka onkin totta, että lehmusteen riskeistä ei ole todisteita, myöskään sen turvallisuutta raskaana oleville naisille ei ole varmistettu. Varovaisuus kannattaa tässäkin tapauksessa.

Pidä kuitenkin mielessä, että rentoutua voi muutenkin kuin nauttimalla haudukkeita. Myös tietyt elämäntavat auttavat nukahtamisessa ja takaavat hyvät yöunet. Jos et onnistu tässä yksin, voit aina turvautua ammattiapuun.

Raskaana oleva nainen ei saa ottaa haudukkeita osaksi ruokavaliotaan ilman etukäteistietoa, sillä jotkut niistä voivat olla haitaksi vauvan kehitykselle. Jos et ole varma niiden turvallisuudesta, on parasta välttää niitä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.