Auttaako akupunktio raskaaksi tulemisessa?
 

Auttaako akupunktio raskaaksi tulemisessa?

Akupunktio saattaa auttaa raskaaksi tulemisessa, mutta lopullista näyttöä sen hyödyistä ei ole. Lisätietoja saat tästä artikkelista.
Auttaako akupunktio raskaaksi tulemisessa?
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 04 tammikuuta, 2023

Vaikka akupunktio on kivunlievitykseen liitetty tekniikka, jotkut artikkelit yhdistävät sen raskaaksi tulemiseen. Mutta auttaako akupunktio todella raskaaksi tulemisessa? Tässä artikkelissa kerromme, mistä tässä vaihtoehtohoidossa on kyse ja mitä hyötyä siitä on.

Mitä on akupunktio?

Akupunktio on vaihtoehtoiseen lääketieteeseen kuuluva menetelmä, joka on peräisin Kiinasta. Siinä ihoon työnnetään varovasti metallineuloja niillä kehon alueilla, joilla energian eli Qin virtausta uskotaan voivan stimuloida. Akupunktiosta on eri muunnelmia, kuten seuraavat:

  • Perinteinen kiinalainen akupunktio
  • Korva-akupunktio
  • Moksibustio
  • Kipupisteiden akupunktio

Jokaisessa muunnelmassa käytetään omanlaisiaan tekniikoita. Lisäksi akupunktiota käytetään erillisenä menetelmänä perinteisten lääkehoitojen tai kasvilääkinnän ohessa.

On syytä huomata, että sekä haittavaikutusten poisjääminen että hoidon onnistunut lopputulos riippuvat lääkärin koulutuksesta. Siksi on valittava pätevä ammattilainen, joka pystyy tekemään tarkan diagnoosin ja antamaan akupunktiota turvallisesti. Näin se on turvallinen hoito, jolla on hyvin vähän vasta-aiheita ja komplikaatioita.

Raskaaksi tulemista edistävät akupunktiopisteet

Lapsettomuuden hoitamiseksi valitaan tietyt pisteet, jotta verenkierto ja energian virtaus naisen lisääntymiselimiin tehostuisi. Lisäksi tavoitteena on poistaa virtauksessa esiintyvät tukokset.

Toisaalta stimuloidaan myös niitä pisteitä, jotka liittyvät hermostuneisuuteen, stressiin ja niskakipuun. Akupunktioon onkin mentävä pätevälle ammattilaiselle, jotta käytetty tekniikka on varmasti oikeanlainen. Lisäksi saadusta akupunktiohoidosta on kerrottava omalääkärille.

Tietyt akupunktiopisteet tulisi jättää pois, koska niihin liittyy riski synnytyksen käynnistymisestä ja kohdun supistuksista.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Vaikeuttaako hedelmättömyyden pelko raskaaksi tuloa?

Lääkäri laittaa akupunktioneuloja naisen selkään.
Hedelmällisyyttä parantava akupunktio pyrkii stimuloimaan hermostuneisuuteen, stressiin ja kipuun liittyviä pisteitä niskan alueella.

Mitä on lapsettomuus?

Lapsettomuus on seksuaalisesti aktiivisen parin kyvyttömyyttä tulla raskaaksi, kun raskautta on yritetty kokonaisen vuoden ajan. 20 % näistä tapauksista johtuu sekä naiseen että mieheen liittyvistä tekijöistä. Syitä voivat olla pitkäkestoinen steroidien käyttö, geneettiset tekijät, ikä, stressi, liikalihavuus, diabetes, kystinen fibroosi ja muut sairaudet. Erityisesti naisilla niitä ovat:

Akupunktion hyödyt

Raskaussuunnitelmat ja hedelmättömyys voivat olla keholle suuri stressitekijä, joka voi vaikuttaa negatiivisesti raskaaksi tulemiseen. On saatu tutkimuksia siitä, että raskausajan akupunktiolla on aamupahoinvointia lievittävän vaikutuksen lisäksi kyky ehkäistä tai lievittää seuraavia ongelmia:

  • Hyperemesis gravidarum (voimakas oksentelu ja pahoinvointi)
  • Unettomuus
  • Masennus
  • Kipu lantiossa, selässä ja niskassa
  • Päänsärky
  • Pre-eklampsia
  • Ruoansulatushäiriöt ja ummetus

Akupunktio vähentää myös hedelmättömyyshoitoja läpikäyvien naisten ahdistusta ja parantaa mielialaa. Näin tämä kiinalainen menetelmä voi auttaa normalisoimaan prolaktiini- ja kortisolitasoja, jotka ovat koholla stressin aikana. Itse asiassa krooninen hoitamaton stressi lisää hedelmättömyyden todennäköisyyttä.

Auttaako akupunktio todella raskaaksi tulemisessa?

Nainen akupunktioneuloja otsassaan saamassa ohimohierontaa.
Yksi raskaaksi tulemista edistävän akupunktion tärkeimmistä tavoitteista on poistaa stressiä. Lisäksi tekniikka auttaa säätelemään hormonihäiriöitä ja tehostamaan verenkiertoa.

Akupunktiosta voi olla jonkinlaista hyötyä hedelmättömyydestä kärsiville naisille, varsinkin kun sitä käytetään konventionaalisen lääketieteen menetelmien ohessa. Se voi auttaa seuraavissa:

  • Lisää munasarjojen ja kohdun verenkiertoa
  • Säätelee hormonihäiriöitä
  • Lievittää stressiä

Akupunktio on antanut merkittäviä tuloksia sekä naisilla että miehillä. Näin ollen sitä pidetään yhtenä hoitovaihtoehtona naisten hedelmällisyyden palauttamiseen, hormonien ja umpieritysjärjestelmän tasapainottamiseen sekä siittiöiden laadun parantamiseen.

Vaikka akupunktion hyödyistä raskaaksi tulemisessa ei ole paljon näyttöä, eräässä Medicine -lehden tutkimuksessa saatiin hieman todisteita ovulaation ja kuukautiskierron paranemisesta naisilla, joilla oli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Sitä vastoin eräässä systemaattisessa katsauksessa ei havaittu todisteita siitä, että tämä tekniikka johtaisi parempiin tuloksiin koeputkihedelmöitystä saavilla naisilla.

Akupunktio täydentävänä hoitona

Akupunktiosta voi olla apua raskaaksi tulemisessa. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole saatu lopullista näyttöä sen hyödyistä tähän tarkoitukseen. Siksi on aina suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa ennen akupunktion aloittamista. Lääkäri voi kertoa muista hoitovaihtoehdoista, jos haluat tulla raskaaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Infertility in men and women. 2018 [Internet]. Disponible en: https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748
  • Jo J, Lee YJ, Lee H. Acupuncture for polycystic ovarian syndrome: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2017 Jun;96(23):e7066. doi: 10.1097/MD.0000000000007066. PMID: 28591042; PMCID: PMC5466220.
  • Manheimer, E., van der Windt, D., Cheng, K., Stafford, K., Liu, J., Tierney, J., Lao, L., Berman, B. M., Langenberg, P., & Bouter, L. M. (2013). The effects of acupuncture on rates of clinical pregnancy among women undergoing in vitro fertilization: a systematic review and meta-analysis. Human reproduction update19(6), 696–713. https://doi.org/10.1093/humupd/dmt026
  • Latendresse, Gwen. “La interacción entre el estrés crónico y el embarazo: parto prematuro desde una perspectiva bioconductual”. Revista de partería y salud de la mujer vol. 54,1 (2009): 8-17. doi: 10.1016 / j.jmwh.2008.08.001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.