10 luonnollista keinoa synnytyksen käynnistämiseen - Äitiyden Ihme
 

10 luonnollista keinoa synnytyksen käynnistämiseen

10 luonnollista keinoa synnytyksen käynnistämiseen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 24 marraskuuta, 2021

On tavallista, että odottava äiti alkaa tuntea olonsa tukalaksi ja jopa epätoivoiseksi raskauden viimeisinä hetkinä, ja päivät saattavat tuntua tässä vaiheessa todella pitkiltä. Tämä saattaa saada naisen etsimään erilaisia keinoja synnytyksen käynnistämiseksi. Synnytyksen käynnistämiseen on olemassa monia luonnollisia tapoja, jotka ovat turvallisia sekä äidille että lapselle.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sikiön täytyy saada kehittyä täysiaikaiseksi, ja synnytys käynnistyy yleensä spontaanisti kehon ollessa siihen valmis. Jos äidin keho ei ole siihen valmis, synnytys ei välttämättä käynnisty millään apukeinolla. Jos raskaus on edennyt niin pitkälle, että edessä on lääkkeellinen synnytyksen käynnistys, voidaan synnytystä yrittää edistää myös luonnollisin keinoin.

Myös tällaisessa tapauksessa on hyvä keskustella lääketieteen ammattilaisen kanssa ennen kuin yrittää käynnistää synnytystä itse. On myös hyvä muistaa, että erilaisten luonnollisten synnytyksenkäynnistystapojen toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.

10 luonnollista keinoa synnytyksen käynnistämiseen

10 luonnollista keinoa synnytyksen käynnistämiseen
 1. Hyödynnä rentoutustekniikoita rentouttaaksesi kehosi ja lihaksesi. Liiallinen jännitys ja stressi voivat saada lihakset jännittymään, mikä ei ainakaan helpota synnytystä. Tämän lisäksi hermostuneisuus ja ahdistuneisuus voivat saada kehosi tuottamaan adrenaliinia, joka puolestaan estää oksitosiinin – supistusten alkamisessa auttavan hormonin – erittymisen.
 2. Liikunnan harrastaminen voi auttaa käynnistämään synnytyksen. Käveleminen on erinomainen liikuntamuoto odottaville äideille, ja raskauden loppuvaiheessa se auttaa lasta liikkumaan kohdunkaulaa kohti. Käveleminen saa myös elimistön erittämään oksitosiinia.
 3. Seksin harrastamisen sanotaan voivan auttaa synnytyksen käynnistämisessä. Miehen sperma sisältää prostaglandiineja, jotka voivat aiheuttaa supistuksia tai supistuksen laukeamista esimerkiksi kohdun lihaksistossa. Lääketieteessä näitä hormoneja käytetään usein synnytyksen käynnistämisessä. Lisäksi orgasmi johtaa oksitosiinin vapautumiseen, mikä voi aiheuttaa supistuksia.
 4. Vadelmanlehtitee tasapainottaa hormoneja, vahvistaa kohdun lihaksia ja saattaa tehostaa supistuksia. Sen sanotaan lyhentävän synnytyksen kestoa ja vähentävän synnytyksen aikaisen lääkityksen tarvetta. Teetä voi alkaa juoda kolmannen raskauskolmanneksen alussa kupillisen päivässä, mistä määrää lisätään vähitellen 3-4 kupilliseen.
 5. Muita luonnollisia tuotteita synnytyksen käynnistämiseen ovat ananas, basilika, oregano, inkivääri, esikkoöljy ja risiiniöljy. Risiiniöljy on klassinen apu synnytyksen käynnistämiseen, mutta sitä tulee käyttää harkiten ja ainoastaan lääkärin luvalla. Risiiniöljy saa suoliston supistelemaan, mikä voi aiheuttaa myös kohdun supistelua.
 6. Akupunktiota käytetään luonnollisena apuna synnytyksen käynnistämisessä etenkin monissa Aasian maissa. Joidenkin tutkimusten mukaan akupunktiota hyödyntävillä naisilla on pienempi keisarileikkauksen riski.
 7. Akupainantaa käytetään paitsi supistusten vahvistamiseen, myös kivunlievitykseen synnytyksessä. Menetelmää voisi kuvata ilman neuloja suoritettavaksi akupunktuuriksi. Siinä kehon akupisteitä hierotaan tai painellaan.
 8. Nännien stimulointi voi saada kehon vapauttamaan jo aikaisemmin mainittua oksitosiinihormonia, joka liittyy supistuksiin.
 9. Suklaa voi stimuloida vauvaa ja saada hänet liikkumaan, mikä voi johtaa nopeampaan synnytykseen.
 10. Nauraminen saa kehon erittämään oksitosiinia ja auttaa eliminoimaan emotionaalisia ja fyysisiä esteitä.

“Kun päätät haluavasi lapsen, päätät samalla, että sydämesi kulkee kehosi ulkopuolella.”

– Elizabeth Stone

10 luonnollista keinoa synnytyksen käynnistämiseen

Mikä voi viivästyttää synnytystä?

Tutkijoiden mukaan istukan toiminta alkaa heiketä lasketun ajan ylittyessä, ja todennäköisesti synnytyksen käynnistyminen johtuu juuri tästä. Asiantuntijat eivät kuitenkaan vielä tiedä, miksi toiset synnytykset eivät käynnisty ajoissa. Suomessa 4,1-5,4 prosenttia raskauksista ylittää 42. raskausviikon, jolloin ne lasketaan yliaikaisiksi. Tämän vuoksi synnytys käynnistetään viimeistään raskauden keston ollessa 42+1 raskausviikkoa.

Raskauden yliaikaisuuden riskiä voivat lisätä muun muassa seuraavat tekijät:

 • Odottavan äidin yli 30 vuoden ikä
 • Äidin merkittävä ylipaino
 • Aikaisemman raskauden yliaikaisuus
 • Stressi, ahdistus, pelko tai liika jännitys
 • Kohdun supistelua vähentävä lääkitys

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mayo Clinic. Inducing labor: when to wait, when to induce. Mayo 2020.
 • Medline Plus. Deshidratación. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Agosto 2019.
 • Muñóz Balbontín Y, Stewart D, et al. Herbal medicinal products use during pregnancy and post natal period. Obstetrics and Gynecology. Mayo 2019. 133(5): 920-932.
 • Parsons M, Simpson M, Ponton T. Raspberry leaf and its effects on labour: safety and efficacy. Australian College of Midwives Incorporated Journal. Septiembre 1999. 12 (3): 20-5.
 • Schlaeger J. M, Gabzdyl E.M, et al. Acupunture and Acupressure for labour. Journal of Midwifery Women’s Health. Enero 2017. 62 (1): 12-28.
 • Smith C. A, Crowther C. A, Grant S. J. Acupunture for induction of labour. Cochrane Database Systematic Review. Agosto 2013. 15; (8) CD002962.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.