Onnellisten perhehetkien voima
 

Onnellisten perhehetkien voima

Onnellisten perhehetkien voima on suurempi kuin mikään muu, joten niitä kannattaa järjestää! Tässä on muutamia avainasioita, joilla se onnistuu.
Onnellisten perhehetkien voima
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onnellisuus ei ole päämäärä, se on elämäntapa. Siksi on tärkeää, että vanhempana tiedät onnellisten perhehetkien voiman. Perheen yhteiset hetket auttavat sekä sinua että lapsiasi luomaan pysyviä muistoja ja tekevät teidät erittäin onnellisiksi. Mutta mikä parasta, niiden avulla lapsista kasvaa henkisesti tasapainoisia ihmisiä.

Tämä on hyvä pitää mielessä, jotta lapsilla olisi terve kasvuympäristö, jossa onnelliset perhehetket ovat etusijalla ja luovat emotionaalisesti tasapainoisen ilmapiirin kaikille.

Useimpia onnellisia hetkiä ei taltioida videolle, mutta ne ovat ikuisesti kaiverrettuina sydämiimme. Kuten se hetki, kun lapsi sanoo ensimmäiset sanansa tai ensimmäisen kerran “rakastan sinua, äiti”. Nämä ovat päivittäisessä elämässämme niitä asioita, jotka oikeasti tekevät perheestä onnellisen.

Onnelliset perhehetket luovat kestäviä muistoja.

Onnellisten perhehetkien voima

On tärkeää järjestää pieniä yhteisiä hetkiä perheen, suvun tai vaikka ystävien kesken – sellaisia ihania hetkiä, joiden vuoksi ette halua päivän ikinä päättyvän. Niitä voi järjestää viikoittain esimerkiksi valmistamalla vähän erityisemmän illallisen perjantaisin, lähtemällä retkelle lauantaisin tai katsomalla elokuvan sunnuntaisin.

Valmistakaa lounasta perheen kesken, varatkaa aikaa kirjojen lukemiselle yhdessä, kuunnelkaa musiikkia tai tanssikaa. Pienillä asioilla on merkitystä, ja ne luovat pysyviä muistoja sydämiimme. Hetket, jotka muovaavat meitä ihmisinä, saavat meidät nauttimaan elämästä.

Kävelyt puistossa, nuo spontaanit hetket vahvistavat perheenjäsenten välistä sidettä. Nämä kokemukset luovat seikkailuja ja tarinoita, jotka saavat teidät nauramaan ja muistelemaan asioita hymy huulillanne.

Näihin mukaviin hetkiin sisältyy paljon tunnetta ja myös kiitollisuutta siitä, että saatte nauttia niistä yhdessä. Ne ovat kokemuksia, joiden vuoksi haluat nauttia elämän joka sekunnista, elää nykyhetkessä unohtaen arjen ongelmat ja vain olla perheen kanssa.

Vahvista perheenjäsenten välistä sidettä onnellisten hetkien kautta

Perheenjäsenten välisen siteen vahvistamiseksi on tärkeää, että vietätte mahdollisimman paljon aikaa yhdessä. Seuraavat näkökohdat on hyvä ottaa huomioon:

 • Aseta etusijalle se, mikä on elämässäsi tärkeää.
 • Pohdi, mihin käytät enemmän aikaa ja onko se todella sen arvoista.
 • Varaa aikasi siihen, mikä on sinulle oikeasti tärkeää.
 • Ymmärrä, että perheesi on tärkeintä mitä sinulla on.

Jos pohdiskelun jälkeen huomaat, että et vietä tällaisia hetkiä perheesi kanssa ja haluaisit alkaa järjestää niitä, jatka lukemista. Kerromme muutamia avainasioita, joita hyödyntämällä perheesi voi alkaa nauttia yhteisestä ajasta.

Varaa viikoittain ainakin yksi ilta perheen yhteiseen ajanviettoon

Elämässäsi saattaa olla paljon stressiä ja velvollisuuksia, joiden alle tunnet toisinaan hukkuvasi, mutta on tärkeää varata edes yksi ilta viikossa perheen yhteiselle ajanvietolle ja muodostaa siitä perinne. Varaa tuo ilta sellaiselle puuhalle, josta kaikki perheenjäsenet pitävät.

Vanhempien on hyvä tuntea onnellisten perhehetkien merkitys lasten kasvatuksessa.

Tehkää asioita yhdessä

Yhdessä tekeminen on välttämätöntä, jotta perheside pysyisi lujana ja olisitte läheisiä. Se voi olla jokin harrastus tai lomamatka, mutta tärkeintä on, että siitä tulee säännöllinen asia perheessä. Tässä muutamia vaihtoehtoja:

 • Musiikin kuuntelu ja tanssiminen.
 • Ulkoilu.
 • Yhdessä puuhastelu kotona, esimerkiksi aterian valmistaminen.
 • Kotiaskareiden tekeminen hauskalla tavalla.
 • Lounas tai illallinen yhdessä katsomatta samalla televisiota.

Ole kiinnostunut lastesi elämästä

Päivän kiireinen aikataulu ei ehkä jätä paljon tilaa keskustelulle, mutta kannattaa yrittää varata edes pieni hetki päivästä, vaikkapa lounaan tai illallisen yhteydessä, arjen elämästä puhumiseen. Ole kiinnostunut lastesi elämästä, heidän puuhistaan, koulusta, ystävyyssuhteista, harrastuksista… Älä anna kiireen olla esteenä perheen yhteisille hetkille.

Aseta yhteinen ajanvietto etusijalle, jotta perheen ydin pysyisi terveenä ja vakaana. Tämä auttaa lapsiasi kasvamaan henkisesti tasapainoisiksi ja saamaan mahtavia muistoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • De la Puente, F. (2021) Atreverse A Educar En Familia. Editorial: Independiente.
 • Hernández Prados, M. Á. (2018). Libro: Familia y felicidad, una gran travesía. Latinoamericana de Estudios de Familia10(2), 187-189. https://repositorio.ucaldas.edu.co/handle/ucaldas/15413

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.