6 syytä kokata yhdessä lapsen kanssa - Äitiyden ihme
 

6 syytä kokata yhdessä lapsen kanssa

6 syytä kokata yhdessä lapsen kanssa
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tavallista, että ruoanlaitto jää kodeissa yksin vanhempien harteille. Lapsia ei joko kiinnosta kokkaaminen tai vanhemmat haluavat pitää heidät poissa keittiöstä turvallisuus- tai mukavuussyistä. Yhdessä perheen kanssa ruoan valmistamisessa on kuitenkin omat hyötynsä, ja tänään jaammekin kuusi syytä kokata yhdessä lapsen kanssa.

6 syytä kokata yhdessä lapsen kanssa

1. Lapsi oppii kantamaan vastuuta ja arvostamaan tiimityöskentelyä

Suurin osa perheistä valmistaa aamiaisen, lounaan ja päivällisen joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Kun perheen rutiinit on organisoitu hyvin ja jokainen perheenjäsen hoitaa omat tehtävänsä, lapsi oppii kantamaan ja ottamaan vastuuta – sillä myös hänen on suoritettava omat askareensa päivittäin sovittuun aikaan.

On selvää, että aluksi lapsi ei pysty suoriutumaan itsenäisesti hänelle annetuista tehtävistä tai yksinkertaisenkaan aterian valmistamisesta. Vanhemmat voivat kuitenkin opettaa lapselle tiettyjä tapoja ja auttaa häntä kehittymään erilaisissa tehtävissä. Kasvaessaan lapsi oppii arvostamaan tiimityöskentelyä, minkä lisäksi omaan ikään sopivien askareiden suorittaminen kasvattaa hänen itseluottamustaan ja itsetuntoaan.

6 syytä kokata yhdessä lapsen kanssa

2. Lapsi oppii ymmärtämään organisoinnin tärkeyden

Yhdessä kokkaaminen vaatii tiimityötä. Jotta aterian valmistaminen onnistuu kunnialla, kaikkien osallistujien on kommunikoitava keskenään ja tehtävä joukkueena töitä yhteisen päämäärän eteen. Jo pelkkä ruokalajin valitseminen vaatii yhteistyötä. Jos lapsi on pieni, valmistettavan aterian päättäminen on pääsääntöisesti vanhempien vastuulla, mutta lapsen kanssa kannattaa toisinaan keskustella siitä, mitä hän toivoisi valmistettavan ja syötävän.

Yhdessä perheenä kokkaaminen vaati organisointia, kärsivällisyyttä ja kunnioitusta. Jokainen näistä tekijöistä on tärkeässä roolissa siinä, että ruoanlaitto on koko perheelle hauska aktiviteetti. Etenkin alussa aikuiset ovat vastuussa suurimmasta osasta tehtäviä, ja lapsi voi aloittaa esimerkiksi järjestelemällä asioita, mittaamalla raaka-aineita ja kattamalla pöydän.

3. Yhdessä tekeminen parantaa kodin ilmapiiriä

Sanotaan, että perhe, joka syö yhdessä, pysyy yhdessä, ja samaa lausahdusta voidaan soveltaa myös ruoan valmistamiseen. Kiireisenä arkena yhteiselle kokkaushetkelle ei välttämättä löydy aikaa, mutta vanhempien kannattaa varmistaa, että perheellä on edes viikonloppuisin mahdollisuus valmistaa ja syödä yhdessä herkullinen ateria.

6 syytä kokata yhdessä lapsen kanssa

4. Ruoanlaitto kasvattaa kärsivällisyyttä

Lapsille on tyypillistä haluta kaikki heti ja nyt. Monet lasten aktiviteetit ja toimet ovat impulsiivisia, mikä on täysin luonnollista – jokainen meistä käyttäytyi samoin omassa lapsuudessaan. Ongelma tulee vastaan siinä, että lapsi odottaa usein maailman reagoivan samalla nopeudella kuin hän itse toimii.

Lapsi saattaa kiukutella ollessaan nälkäinen tai kun ruoka ei olekaan pöydässä juuri hänen haluamallaan hetkellä. Kun lapsi saa auttaa vanhempiaan keittiössä, hän oppii, että ateriat eivät ilmesty lautaselle taikaiskusta, vaan niiden valmistaminen vaatii aikaa ja vaivaa.

5. Kokkaaminen ruokkii lapsen mielikuvitusta

Valmistamalla ruokaa lapsi oppii myös, että eri ruoat ovat täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Lapsen mielikuvitusta on helppo ruokkia eri tyyppisillä raaka-aineilla ja ruoilla. Valmistamalla, yhdistelemällä ja tarjoamalla erilaisia ruokia lapsi löytää gastronomian salat ja rikkaudet.

6. Lapsi oppii terveellisen ja epäterveellisen ruoan eron

Lapsen on hyvä oppia jo nuorena, että hänen syömänsä ruoka on polttoainetta hänen elimistölleen ja että tietyt ruoat ovat parempaa polttoainetta kuin toiset. Vihannekset ja hedelmät ovat monella tapaa terveellisiä niin lapsille kuin aikuisellekin, ja lapsen on hyvä opetella syömään niitä jo nuorena. Prosessoitua ruokaa kannattaa välttää ja lapselle esitellä tuoreita ja terveellisiä raaka-aineita. Jo pienelle lapselle voi puhua terveellisten ruokien hyödyistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.