9 ideaa merkityksellisten perhehetkien luomiseen
 

9 ideaa merkityksellisten perhehetkien luomiseen

Merkityksellisten perhehetkien luominen auttaa vahvistamaan sidettä vanhempien ja lasten välillä sekä kehittämään lasten luovuutta ja itsetuntoa.
9 ideaa merkityksellisten perhehetkien luomiseen
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2023

Varttuessaan lapset unohtavat suuren osan lapsuutensa tapahtumista. Tietyt hetket kaivertuvat kuitenkin ikuisesti heidän mieleensä ja sydämeensä. Ne ovat varmastikin niitä hetkiä, jolloin he pääsivät nauttimaan vanhempiensa huomiosta ja läsnäolosta. Merkityksellisten perhehetkien järjestäminen on tapa ravita lasten sielua, antaa heille yllin kyllin rakkautta ja tarjota ikimuistoisia elämyksiä. Etkö tiedä mistä aloittaa? Tässä tulee yhdeksän ideaa merkityksellisten perhehetkien luomiseen!

Usein luullaan, että lasten miellyttämiseen tarvitaan suuria eleitä tai rahasummia. Todellisuudessa lapsille ei kuitenkaan ole mitään arvokkaampaa kuin tuntea, että heidän vanhempansa rakastavat heitä ja asettavat heidät etusijalle. Miten tämä sitten saavutetaan? Lapsille on tarjottava laatuaikaa, yhteistä tekemistä ja luotava rutiineja, jotka vaalivat heidän yhteenkuuluvuuden tunnettaan. Tässä on muutamia helppoja ja hauskoja ideoita, joilla tämä voidaan toteuttaa.

9 ideaa merkityksellisten perhehetkien luomiseen

Tietyt tilanteet ja ajankohdat sopivat erityisen hyvin perheen yhteisiin puuhiin, esimerkiksi joululoma, syntymäpäivät tai kesäloma. On kuitenkin tärkeää löytää yhteistä aikaa lasten kanssa myös arjen keskellä. Meidän ei tarvitse odottaa mitään erityistä tilaisuutta, vaan voimme tehdä noista arjen pienistä hetkistä erityisiä. Tässä muutamia ideoita, joilla se onnistuu.

1. Ruoanlaitto perheen kesken

Ruoanlaitto perheen kesken on hauska ja opettavainen kokemus. Lisäksi se on puuhaa, joka on helppo sisällyttää arkeen.

Tätä ideaa hyödyntämällä voit paitsi viettää aikaa lastesi kanssa, myös vahvistaa heidän itsetuntoaan ja itsenäisyyttään. Kun annat heidän auttaa sinua ruoanlaitossa, he tuntevat itsensä eteviksi ja oppivat uusia taitoja.

Samalla se on erinomainen keino parantaa nirsojen lasten suhtautumista ruokaan.

Pyri varaamaan ruoanlaitolle tarpeeksi aikaa ja olemaan kärsivällinen, sillä tarkoituksena on nauttia siitä yhdessä.

Perhe laittaa ruokaa yhdessä.
Ruoanlaitto perheen kesken on lapsista erittäin hauskaa. Ole kärsivällinen! Ei ole väliä, miten ruoka onnistuu; tarkoituksena on vain pitää hauskaa.

2. Järjestäkää teemailtoja

Teemaillat sopivat mainiosti merkityksellisten perhehetkien luomiseen viikonloppuna. Valitkaa vain jokin teema ja järjestäkää ilta sen ympärille. Esimerkiksi jos teemana on tällä viikolla taikuus, voitte järjestää Harry Potter -elokuvamaratonin. Jos taas haluatte oppia jotain Meksikosta, voitte pukeutua meksikolaisittain ja valmistaa meksikolaista ruokaa.

Tämä ei ole ainoastaan hauskaa, vaan se myös kehittää luovuutta ja opettaa uusia asioita. Jokainen voi vuorollaan valita teeman!

3. Järjestäkää tarinankerrontakilpailu

Lukeminen lasten kanssa on erittäin tarpeellista ja hyödyllistä toimintaa. Mutta entäpä jos menisimme askeleen pidemmälle ja rohkaisisimme lapsia keksimään omat tarinansa? Jokainen perheenjäsen voi valita tarinalleen aiheen, kirjoittaa sen, kuvittaa sen ja sitoa sen. Lopuksi voidaan järjestää lukupäivä, jolloin kaikkien teokset kootaan yhteen.

4. Luokaa perheen valokuvista albumi

Perheen valokuvat ovat aarteita, joiden avulla voimme matkustaa menneisyyteen ja elää seikkailut uudelleen. Mutta valokuvien katselemisen lisäksi niiden ottaminenkin voi olla hauskaa.

Valitse tätä puuhaa varten tietty tapahtuma, kuten matka toiseen kaupunkiin tai kesäloma. Aloittakaa valokuvien kerääminen ja kootkaa ne sitten albumiin, johon voitte lisätä vielä muistiinpanoja, piirroksia, tarroja ja kommentteja.

Tämä on koko perheen yhdistävä projekti, josta voitte nauttia vielä vuosia myöhemmin.

5. Opetelkaa yhdessä uusia taitoja

Lapsista mikään ei ole tyydyttävämpää kuin nähdä vanhempiensa kiinnostuvan heidän mielenkiinnonkohteistaan ja osallistuvan niihin. Siksi yksi loistava keino luoda merkityksellisiä perhehetkiä on ilmoittautua jollekin kurssille tai työpajaan yhdessä lasten kanssa. Yhteisiä aktiviteetteja voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Rullalautailutunnit
  • Piirtämään opettelu
  • Padelin tai muun urheilulajin harrastaminen
  • Museossa tai kirjastossa käyminen
  • Tanssitunnit

6. Hakeutukaa luontoon

Luonnossa oleminen tuo valtavasti hyötyjä sekä lapsille että aikuisille. Tästä syystä perheen kannattaakin luoda yhteinen rutiini, joka liittyy luontoon.

Etsi luonnosta (järvenranta, maaseutu yms.) jokin paikka, josta pidät erityisen paljon ja joka on sopivan matkan päässä kotoa. Järjestä sinne sitten pieniä retkiä säännöllisesti. Voitte ottaa mukaan eväät tai harrastusvälineitä. Ajan myötä siitä tulee paikka, jonne voit mennä tekemään pienen irtioton arjesta ja viettämään aikaa läheistesi kanssa.

Perhe kävelee polulla maalla.
Luonto tarjoaa monenlaisia nähtävyyksiä ja kaikenlaista tekemistä perheelle.

7. Pelatkaa lautapelejä

Lautapelien pelaaminen yhdessä on yksi helpoimmista tavoista luoda merkityksellisiä perhehetkiä. Valinnanvaraa löytyy joka makuun ja monen ikäisille, eikä kyllästymisen vaaraa näin ole. Lisäksi lautapelit opettavat lapsia vuorottelemaan, noudattamaan sääntöjä, treenaamaan keskittymiskykyä sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia strategioita.

8. Askarrelkaa koristeita kotiin

Useimmat lapset rakastavat askartelua, koska siinä pääsee hyödyntämään mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä. Voit järjestää lapsille ympäri vuoden askartelutuokioita, joissa valmistatte koristeita kotiin.

Koristeita voi askarrella esimerkiksi jouluksi, ystävänpäiväksi tai halloweeniksi.

9. Juhlistakaa erityistä päivää

Aina voi tietenkin hyödyntää myös niitä päiviä, jotka ovat jo itsessään erityisiä. Voit esimerkiksi ottaa tavaksi hemmotella jokaista perheenjäsentä heidän syntymäpäivänään. Hyviä ideoita ovat juhlallisen aamiaisen valmistaminen, keittiön koristeleminen syntymäpäiväsankarin kunniaksi tai koskettavan käsintehdyn lahjan antaminen. Nämä valmistelut ilostuttavat lapsia ja opettavat heille kauniita tapoja ilmaista rakkautta.

Merkitykselliset perhehetket on paras perintö lapsillemme

Arjen kiireessä voi tuntua siltä, ettei tällaisille puuhille ole aikaa. Nämä hetket vaikuttavat kuitenkin merkittävällä tavalla lasten persoonallisuuden, itsetunnon ja kiintymyssuhteen muodostumiseen. Näihin muistoihin perheen yhteisistä hetkistä he voivat aina palata aikuisina, ja ne muistuttavat heitä siitä, kuinka onnellisia ja rakastettuja he olivat lapsina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas10(2), 183-201.
  • Páez, D., Fernández, I., Campos, M., Zubieta, E., & Casullo, M. (2006). Apego seguro, vínculos parentales, clima familiar e inteligencia emocional: socialización, regulación y bienestar. Ansiedad y estrés12(2-3), 329-341.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.