Mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta - Äitiyden ihme
 

Mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta

Mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kuten kaikki tiedämme, syntymäpäivä on joko päivä, jolloin henkilö syntyy tai tuon päivän vuosipäivä. Monissa kulttuureissa syntymäpäivää vietetään nykyään järjestämällä kutsut ja antamalla lahjoja syntymäpäiväsankarille. Mutta tiesitkö, että jo Egyptin faaraot juhlistivat syntymäpäiviään vastaavalla tavalla? Tänään jaamme muutamia muitakin mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta.

Mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta

Tähtien vaikutus

Syntymäpäivien vietto on alun perin pakanallinen käytäntö, jolla on suora yhteys astrologiaan. Kehittäessään kalentereita, astrologit pystyivät laskemaan ihmisten syntymäpäivän. Tällaiset laskelmat oli tarkoitettu aluksi vain tärkeimpinä pidetyille henkilöille kuten kuninkaallisille, aatelisille ja muille yhteiskunnan korkea-arvoisille jäsenille. Tämä johtui siitä, että näiden ihmisten päätökset ja elämänvaiheet vaikuttivat koko yhteiskuntaan. Jo muinaisessa Egyptissä syntymäpäivistä pidettiin tarkkaa lukua, sillä syntymäpäivä oli suoraan suhteessa kulttuurille tärkeään astrologiaan.

Mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta

Kreikka ja Rooma

Antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset saattoivat olla ensimmäisiä, jotka juhlivat tavallisten kansalaisten syntymäpäiviä. Antiikin Kreikassa saman syntymäpäivän jakaneet miehet kokoontuivat yksityisiin juhliin juhlimaan merkkipäiväänsä. Myös syntymäpäiväkakku- ja kynttiläperinteen kerrotaan alkaneen antiikin Kreikasta. Kreikkalaiset veivät pyöreän tai kuun muotoisen kakun kuun jumala Artemiksen temppeliin, minkä jälkeen kynttilät sytytettiin, jotta valo lähettäisi rukoukset ja signaalit Artemikselle.

Antiikin kreikkalaiset uskoivat myös suojelevan hengen olemassaoloon. Sen uskottiin ilmestyvän päivänä, jona henkilö syntyi, tehtävänään seurata ja suojata henkilöä koko tämän elämän ajan.

Eurooppa

Aikoinaan uskottiin, että pahat henget lähestyvät ihmistä nimenomaan hänen syntymäpäivänään. Suojellakseen syntymäpäiväsankaria, perhe ja ystävät vierailivat tämän luona. He uskoivat, että onnentoivotukset, musiikki ja positiivinen juhlailmapiiri pitivät pahat henget poissa.

Mielenkiintoisia faktoja syntymäpäivien juhlimisesta

Monet syntymäpäiväjuhliin liittyvät tavat ovat peräisin maagisista tai uskonnollisista käytännöistä. Esimerkiksi kynttilöiden sytyttämisen kakun päälle ajateltiin alun perin suojelevan ihmistä pahoilta hengiltä tai vaihtoehtoisesti kynttilöitä puhallettaessa tehdyn toiveen uskottiin leijailevan taivaalle jumalten kuultavaksi savun mukana. Lisäksi kynttilöitä polttamalla pyrittiin takaamaan syntymäpäiväsankarin hyvinvointi tulevalle vuodelle.

Kristityt

Varhaisten kristittyjen keskuudessa syntymäpäivien vietto sai osakseen arvostelua, sillä monet tahot pitivät syntymäpäiviä alkujaan pakanoiden rituaalina. Esimerkiksi kirkkoisä Origenes arvosteli syntymäpäivien juhlimista ankarasti, koska Raamatun mukaan ainoat henkilöt, jotka viettivät syntymäpäiväänsä, olivat Egyptin faaraoiden ja Herodes Antipasin kaltaiset pakanat. Tämän lisäksi Origenes oli sitä mieltä, että koska ihminen syntyy perisynnin saastuttamana, ei hänen syntymänsä ole juhlimisen arvoinen tapahtuma.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.