Kirjasarja, joka opettaa lapselle luonnosta - Äitiyden Ihme
 

Kirjasarja, joka opettaa lapselle luonnosta

Lapsen on tärkeää oppia kunnioittamaan luontoa ja pitämään siitä huolta jo pienestä pitäen. Tässä artikkelissa kerromme kirjasarjasta, joka tarjoaa lapselle tietoa luonnosta.
Kirjasarja, joka opettaa lapselle luonnosta

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2019

Lasten on hyvä oppia jo varhain niistä pienistä teoista, joiden avulla luonnon ja ympäristön säilyttämistä voidaan edesauttaa. Vanhempien kannattaa opettaa lapselle kunnioitusta ympäristöä kohtaan ja kertoa tavoista, joilla tätä arvostusta voidaan osoittaa. Tässä artikkelissa esittelemme englanninkielisen Why Should I -kirjasarjan, joka opettaa lapselle luonnosta.

Tämä neljän kirjan sarja keskittyy luontoon ja ympäristöstä huolehtimiseen. Jokainen kirja perehtyy erilaisiin, mutta yhtä tärkeisiin näkökulmiin.

Kirjasarja, joka opettaa lapselle luonnosta

Ennen kuin kerromme tarkemmin sarjaan kuuluvista yksittäisistä kirjoista, esittelemme kirjasarjaa yleisellä tasolla. Sen on julkaissut B.E.S Publishing -kirjakustantamo, ja kirjat on kirjoittanut Jen Green ja kuvittanut Mike Gordon.

Sen lisäksi, että kirjat ovat todella viihdyttäviä, ne on hyvin vaikuttavasti kuvitettuja ja sisältävät paljon tärkeää tietoa. Kirjasarjaa suositellaan erityisesti yli 5-vuotiaille lapsille. Vaikka lapsi ei vielä täysin ymmärtäisikään, mitä kaikkea maapallosta ja ympäristöstä huolehtiminen pitää sisällään, hän voi kuitenkin alkaa jo tehdä pieniä tekoja luonnon hyväksi. 

Vanhempien on tärkeää opettaa lapselle luonnosta jo pienestä pitäen

Kirja, joka kertoo veden säästämisestä

Vesi on oleellinen elämän elementti. Ilman vettä emme selviäisi, eikä sitä tulisi tuhlata, sillä planeettamme kärsii erilaisista muutoksista nykypäivänä. Why Should I Save Water -kirja pureutuu juuri tähän aiheeseen: se esittelee pieniä tapoja, joilla voimme säästää vettä.

Kirjan esittämiä esimerkkejä veden säästämisestä: hanan sulkeminen hampaiden pesun tai käsien saippuoimisen ajaksi, sekä niin vähäisen veden määrän käyttäminen suihkussa kuin mahdollista.

Kirja on loistava työväline myös koulussa käytettäväksi, sillä se sisältää lyhyitä vinkkejä niin kasvattajille kuin vanhemmillekin. Kirjan ajatuksia voi soveltaa myös vapaa-ajan aktiviteeteissa.

Kirjan tarjoamien vinkkien lisäksi voit luoda muitakin didaktisia aktiviteetteja. Voit esimerkiksi kertoa lapselle veden eri muodoista näyttämällä kuvia rannoista, järvistä, joista sekä jäästä.

Kirja, joka kertoo kierrättämisestä

Yksi parhaimmista tavoista säästää ja suojella ympäristöä on kierrättäminen. Why Should I Recycle -kirjan aiheena on kierrättäminen, ja lapsi saa tietoa kierrätysastioista, ja mitä mihinkin kierrätysastiaan kuuluu laittaa.

Tähän kirjaan pohjautuen voi tehdä monenlaisia kierrätykseen liittyviä tehtäviä, niin kotona kuin koulussakin. Yksi hauskimmista tehtävistä, jota lasten kanssa voi tehdä on seuraavanlainen. Jaa lapset ryhmiin, ja pyydä heitä kierrättämään kaikki löytämänsä esineet oikeisiin kierrätysastioihin.

Lasten kanssa voi myös askarrella niin, että lapset käyttävät kierrätettyjä materiaaleja, mikä opettaa lapselle, että materiaaleja voi käyttää uudelleen. Tämän kirjan päätavoite on opettaa lapselle, että kierrättäminen on hyvin tärkeää ympäristön säilymisen kannalta.

Kierrättäminen on tärkeää ympäristön säilymisen kannalta

Kirja, joka kertoo energian säästämisestä

Why Should I Save Energy -kirja sisältää monia energiaan liittyviä sanoja, kuten bensiini, kuivuus ja saasteet. Sen lisäksi, että lapsi oppii erilaisia yksinkertaisia tapoja säästää energiaa, hän rikastuttaa samalla myös sanavarastoaan.

Kirja opettaa esimerkiksi, että valojen, lämmityksen ja ilmastoinnin sammuttaminen silloin, kun niitä ei tarvita, on yksi tapa säästää energiaa.

Kirja, joka kertoo luonnon suojelemisesta

Why Should I Protect Nature -kirja on yksi helpoimmin ymmärrettävistä kirjoista. Se kertoo eläinten suojelusta ja huolenpidosta sekä siitä, kuinka luontoa ei saa roskata. Lapset rakastavat puistoja ja niittyjä, joten kirjaan liittyvää hauskaa tekemistä onkin viedä lapset näihin paikkoihin nauttimaan luonnosta. Tällä tavoin lapsi näkee, millaisessa kunnossa nämä luonnontilat ovat ja ymmärtää ympäristön kunnioittamisen ja arvostuksen tärkeyden paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Green, J. (2012) ¿Por qué debo reciclar? Anaya.
  • Green. J. (2012) ¿Por qué debo proteger la naturaleza? Anaya.
  • Green. J. (2o12) ¿Por qué debo ahorrar energía? Anaya.
  • Green, J. (2o12) ¿Por qué debo ahorrar agua? Anaya.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.