Yksinkertaiset älyllistä kehitystä stimuloivat leikit 3-vuotiaille
 

Yksinkertaiset älyllistä kehitystä stimuloivat leikit 3-vuotiaille

Yksinkertaiset älyllistä kehitystä stimuloivat leikit 3-vuotiaille
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2020

Lapset rakastavat leikkimistä ja löytävät hauskuutta lähes mistä tahansa pelistä tai leikistä. Sen lisäksi, että vanhemmat keksivät lapselle pelkästään hauskoja ja viihdyttäviä aktiviteetteja, heidän kannattaa esitellä lapselle myös esimerkiksi tässä artikkelissa esittelemämme älyllistä kehitystä stimuloivat leikit.

Lapsen kehitys tapahtuu vaiheittain, ja tänään listaamamme leikit sopivat parhaiten noin kolmevuotiaille lapsille. Tässä iässä lapsi alkaa paitsi ajatella luovasti, myös järkeillä ja päätellä asioita sekä pohtia, mitä hän haluaa itse saavuttaa. Hän alkaa myös olla entistä tietoisempi tuntoaististaan. Vanhempien kannattaakin hyödyntää yksinkertaisia leikkejä, jotka vahvistavat näitä lapsen uusia taitoja. Parhaat lapsen kanssa leikityt leikit ja pelatut pelit ovat sellaisia, jotka kehittävät luovuutta tai joihin liittyy päättelyä.

Älyllistä kehitystä stimuloivat leikit 3-vuotiaille

Palapelit

Palapelit ovat loistava tapa pitää hauskaa, ja kolmen vuoden ikä on täydellinen aika aloittaa palapelien rakentaminen. Tämä on erinomainen tapa kehittää päättelykykyä ja oppia tunnistamaan ja muistamaan erilaisia muotoja ja värejä.

Ensimmäisten palapelien tulee olla hyvin yksinkertaisia lapsen turhautumisen välttämiseksi. Asiantuntijat suosittelevat, että tämän ikäiselle lapselle hankitaan pieniä palapelejä, joissa on enintään kymmenen palaa. Jos paloja on liikaa, lapsi ei välttämättä pysty hahmottamaan rakennettavaa kuvaa. Lapselle kannattaa valita palapeli, jossa on selkeä kuva ja kirkkaita värejä.

Sen lisäksi, että palapelejä voi ostaa valmiina, niitä voi valmistaa myös itse kotona. Vanhemmat voivat tulostaa tai piirtää lapsen toivoman kuvan ja leikata sen sopivan kokoisiin paloihin. Tämä on erinomainen tapa innostaa lasta rakentamaan palapelejä. Vanhempien täytyy auttaa lasta hänen aloittaessaan palapeleillä leikkimisen, mutta pikkuhiljaa lapsi voi alkaa harjoitella niiden kokoamista itsenäisesti.

Yksinkertaiset älyllistä kehitystä stimuloivat leikit 3-vuotiaille

Askartelu

Kuten yllä mainittiin, tuntoaisti on yksi niistä aisteista, jotka kehittyvät huomattavasti tässä lapsen kehitysvaiheessa. Askartelu ja erilaiset käsityöt ovat loistava tapa harjoittaa sekä lapsen motorisia taitoja että luovuutta.

Askarteluprojektit jättävät usein jälkeensä sotkun, joten jos mahdollista, kotoa kannattaa varata tietty paikka nimenomaan tämän tyyppisille aktiviteeteille. Kolmen vuoden iässä lapset ovat myös innokkaita laittamaan asioita suuhunsa, joten lasta ei saa jättää valvomatta askartelumateriaalien pariin. Vaikka aikuinen valvoisikin jatkuvasti lapsen tekemisiä, on syytä valita turvallisia tarvikkeita ja materiaaleja, kuten luonnollisista raaka-aineista valmistettuja myrkyttömiä maaleja.

Muovailuvaha

Muovailuvahalla leikkiminen kuuluu monien lasten suosikkiasioihin, ja tämä materiaali onkin ihanteellinen valinta lapsen luovuuden ja viihtyvyyden takaamiseksi. Muovailuvahalla leikkimisen hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

 • Muovailuvahalla leikkiminen edistää sekä keskittymiskykyä että luovuutta. Vahan pehmentäminen, muotoileminen, erottaminen ja kokoaminen auttaa lasta kiinnittämään huomiota kokoihin ja suhteisiin.
 • Muovailuvahan käsitteleminen auttaa hienomotoristen taitojen kehittymisessä lapsen saadessa käyttää käsiään ja sormiaan. Kun lapsi alkaa harjoitella kirjoittamista, hän oppii muovailuvahan käytön ansiosta käyttämään kynää helpommin.
 • Muovailuvaha voi olla lapselle varhainen ilmaisun ja viestinnän väline. Vauvoilla kosketus on yksi ensimmäisistä viestinnän välineistä. Syntymästä lähtien kosketus on vauvan tapa viestiä tunteistaan, ja se on yksi tärkeimmistä ei-sanallisista keinoista vanhempien ja lasten viestinnässä. Kosketus myös auttaa lapsia oppimaan oman kehon kyvyistä.
 • Muovailuvaha voi olla tehokas väline jännitteen, turhautumisen ja aggression purkamisessa. Kun lapsi kokee olevansa ansassa, turhautunut tai huolissaan elämänsä muutoksista, muovailuvahan käyttö voi edistää negatiivisten tunteiden ja ajatusten vapauttamista.
 • Muovailuvahan käyttö voi auttaa lasta ilmaisemaan monenlaisia tunteita. Muovailuvaha on muovattavaa, joten se voi olla mitä tahansa lapsi haluaa sen haluaa olevan. Tämä ominaisuus mahdollistaa sen, että lapsi ilmaisee sisimmät tunteensa ja ajatuksensa.
 • Muovailuvahalla leikkiminen voi olla palkitsevaa tekemistä lapselle, joka kokee epävarmuutta omasta luovuudestaan. Se voi auttaa parantamaan itsetuntoa ja helpottaa itsensä hyväksymistä. Muovailuvahan käyttöön ei tarvita erityisiä taitoja, joten sen kanssa ei ole varsinaista epäonnistumisen vaaraa. Siten lapsi pystyy osallistumaan tähän rikastuttavaan tekemiseen täysillä.
 • Muovailuvahalla leikkiminen on joustavaa ja käsillä tehtävää tekemistä, joka rentouttaa ja rauhoittaa lasta. Se on loistava terapeuttinen keino lapsen rentouttamiseksi stressaavilla hetkillä.
 • Muovailuvahalla leikkiminen kehittää lapsen persoonallisuutta ja omia mieltymyksiä. Muovailuvahan avulla lapsi voi ilmaista omaa makuaan kuvittelemisen, luomisen ja ajatusten aineellistamisen kautta. Hän muovaa lempihahmojaan ja valitsee ne värit, joista pitää eniten.
Yksinkertaiset älyllistä kehitystä stimuloivat leikit 3-vuotiaille
Omien vaatteiden suunnittelu

Yksi hauska idea on hankkia valkoinen t-paita tai kangaskassi ja koristella se pesun kestävillä maaleilla tai tusseilla. Aikuisen avustuksella kankaaseen voidaan myös painaa tai kirjoa kuvia. Esimerkiksi oman t-paidan suunnitteleminen on helppoa ja hauskaa tekemistä, ja lapsi on pitkään ylpeä omasta luomuksestaan.

Askartelu kierrättämällä

Kierrättäminen on yksi hyvä tapa opettaa lasta välittämään ympäristöstä ja planeetastamme. Vanhemmat voivat opettaa lapselle, että monia esineitä voidaan hyödyntää erilaisiin tarkoituksiin ja osa voidaan jopa muuttaa leluiksi.

 • Kukapa tämän päivän vanhemmista ei olisi omassa lapsuudessaan yhdistänyt kaksi muovista kertakäyttömukia narulla puhelimiksi? Samaa leikkiä voidaan leikkiä myös omien lasten kanssa.
 • Täyttämällä erilaisia purkkeja tai pulloja riisillä tai hiekalla saadaan aikaan erinomaiset marakassit. Lapsi voi koristella omat marakassinsa haluamallaan tavalla.
 • Muovipussi muuttuu helposti hauskaksi peruukiksi, kun se leikataan suikaleiksi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.