Kuinka valita lasten kesäkengät?
 

Kuinka valita lasten kesäkengät?

Älä anna lastesi jalkojen kärsiä kuumuudesta! Valitse tarkoin lasten kesäkengät joka vuosi.
Kuinka valita lasten kesäkengät?
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsesi tarvitsevat uudet kesäkengät, mutta et tiedä miten valita parhaat jalkineet tähän vuodenaikaan. Ei hätää! Alla kerromme tarkoin, mitä kesäkenkiä ostaessa on hyvä huomioida, jotta jalat pysyvät mukavan tuntuisina ja terveinä helteestä huolimatta. Pane muistiin!

Mitä kesäkengiltä vaaditaan?

Jalkineiden tehtävänä on suojata jalkoja ympäristötekijöiltä ja siten ehkäistä vammoja. Kun siis valitset lapsillesi kesäkenkiä, kiinnitä huomiota seuraaviin ominaisuuksiin.

Valmistusmateriaali

Jalkineiden tulee olla valmistettu kauttaaltaan (ulkopuoli, pohjallinen, sisäpuoli) hengittävästä materiaalista. Tennareiden kohdalla on suositeltavaa välttää synteettisiä materiaaleja ja suosia puuvillaa tai teknisiä kankaita. Erityisesti niitä, jotka on suunniteltu pitämään iho kuivana ja hajuttomana.

Tennareissa tulisi välttää synteettisiä materiaaleja.
Tennarit ovat viileät, kevyet ja monikäyttöiset kengät. Siksi ne ovat yksi lasten ja nuorten suosikkikengistä kesäkuukausina.

Lämpömukavuus

Kengän mallin ja materiaalin tulee suojata lapsen jalkoja kesän kuumuudelta liikahikoilun ja vammojen ehkäisemiseksi.

Liukumattomat pohjat

Kesällä uidaan paljon uima-altaissa ja uimarannoilla, joten lapset astelevat jatkuvasti märällä maalla. Kaatumisen, liukastumisen ja muiden ikävien tapaturmien välttämiseksi onkin parasta etsiä sellaiset kengät, joissa on hyvä pito pohjissa. Jos pohja on lisäksi paksu, se antaa lisäpehmustetta ja paremman mukavuuden.

Jalkineiden joustavuus

Joustavuus takaa sen, että kävellessä ei aiheudu ylimääräistä ponnistelua ja että lasten askellus kehittyy luonnollisesti ilman, että mitään jalkojen rakennetta rasitetaan väkisin.

Säädettävät mallit

Sekä avonaisten että umpinaisten kenkämallien on istuttava hyvin jalkoihin. Tässä auttavat tarranauhat, nauhat, soljet tai muut mieleisesi kiinnitykset.

Käytännöllisyys

Kesällä lapset tykkäävät riisua kenkänsä ja kulkea paljain jaloin. Etsi siis kenkämalleja, jotka on helppo riisua ja pukea uudelleen, jotta lapset voivat tehdä sen itse halutessaan.

Sopiva koko

Oikeankokoisten jalkineiden valinta on oleellisen tärkeää, jotta ne tuntuvat jaloissa hyviltä ja ehkäisevät hankausta ja rakkuloita iholla.

Kengän tulee sopia jalan muotoon eikä päinvastoin. Oikean koon valinta takaa pitkälti jalkineiden istuvuuden.”

– Valencian biomekaniikan instituutti-

Hyviä kesäkenkiä lapsille

Nyt kun tiedät, mitä lasten kesäkengiltä vaaditaan, on aika käydä läpi käytännöllisimmät kesäkengät kuumina päivinä:

  • Tennarit: Nämä ovat hengittävyytensä ja joustavuutensa vuoksi ihanteelliset kesäkengät. Näissä kengissä lasten jalat eivät koskaan kärsi kuumuudesta, ja he voivat kävellä, hyppiä ja juosta täysin turvallisesti. Tennarit sopivat täydellisesti kävelylle, huvipuistoon tai johonkin rentoon tapahtumaan.
  • Lenkkarit: Jos lapsesi urheilee kesälläkin, hänen on tärkeää käyttää lajiin soveltuvia jalkineita. Varmista, että kengän materiaali on kevyempi kuin talvilenkkareissa ja että lapsi käyttää helteelläkin aina hikeä imeviä sukkia.
  • Sandaalit: Viileys on tärkein ominaisuus tällaisissa jalkineissa, joissa on avoin, lasten jalkaan mukautuva muotoilu. Saatavilla on nahkaisia ja kumisia sandaaleja, joissa on solki- tai tarranauhakiinnitys. Jalkineen materiaalista riippuen lapset voivat käyttää niitä tyylikkäissä juhlissa, rannalla tai kävelyllä kaupungissa.
  • Matalakantaiset avokkaat: Nämä ovat erittäin viileät kengät, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten pellavasta tai nahasta. Ne tuovat ripauksen tyylikkyyttä, joten ne sopivat erinomaisesti juhliin.
  • Vesikengät: Tämä on käytännöllisin ja turvallisin kenkämalli uima-altaalle ja rannalle, varsinkin jos valitset vetoketjullisia malleja.
Sandaalit ovat hyvät kesäkengät.
Sandaaleja löytyy eri materiaaleissa ja malleissa riippuen käyttötarkoituksesta ja lapsen iästä.

Hanki lapselle uudet kesäkengät joka vuosi

Lasten jalkineiden kohdalla tehdään usein se virhe, että heille annetaan muiden vanhoja kenkiä tai yritetään käyttää samoja kenkiä kesästä toiseen. On sanomattakin selvää, että tämä on lähes mahdotonta, sillä jalat kehittyvät jatkuvasti ja muutos on jo yhdessä vuodessa huimaa.

Meksikon kansallisen lastentautien instituutin julkaiseman artikkelin mukaan kehitys tapahtuu seuraavalla tavalla:

“Kolmeen ikävuoteen asti jalan pituus kasvaa 2 mm kuukaudessa. Kolmen ja viiden ikävuoden välillä jalka kasvaa 1 mm kuukaudessa. Kahdesta kahteentoista ikävuoteen kasvu on 0,8–1 cm vuodessa. Valtaosa tytöistä saavuttaa lopullisen pituuden 12–13-vuotiaana ja pojat kaksi vuotta myöhemmin.”

Varaa joka kesä sopivat kengät lapsillesi! Näin nämä nautinnolliset lomapäivät perheesi kanssa ovat turvallisempia ja terveempiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.