Paljain jaloin kävelyn edut kehittyvälle lapselle - Äitiyden ihme
 

Paljain jaloin kävelyn edut kehittyvälle lapselle

Paljain jaloin kävelyn edut kehittyvälle lapselle

Viimeisin päivitys: 14 lokakuuta, 2018

Päivittäinen paljain jaloin kävely kotona auttaa lasta parantamaan tasapainoa ja ryhtiä.

Joskus lapselle hankitaan kengät tai muut jalkineet lähes heti syntymän jälkeen suojaamaan jalkoja teräviltä esineiltä, bakteereilta, lialta ja muilta vaaroilta. Nämä ovat toki hyviä syitä kenkien käyttämiselle, mutta toisaalta jalkineet estävät lasta kävelemästä paljain jaloin.

Vanhemmat pukevat usein lapselle kengät, koska he eivät ole tietoisia avojaloin kävelemisen monista eduista. Monella lapsella on kengät ulkokäyttöön ja sisäjalkineet kotikäyttöön.

Yhdeksänteen ikäkuukauteen asti lapsen jalkapohja on herkempi kuin kämmen. Paljain jaloin kävellessään lapset pääsevätkin tunnustelemaan asioita, mikä edesauttaa myös hermoston kehitystä.

Mitä ovat paljain jaloin kävelyn edut lapsille?

Lasten olisi hyvä päästä joka päivä kävelemään paljain jaloin. Täten he pääsevät tutkimaan ympäristöään turvallisesti. Avojaloin kävely auttaa heitä parantamaan ryhtiä ja tasapainoa, minkä lisäksi he kokevat suoran kosketuksen lattiaan tai maahan. Tämä puolestaan auttaa emotionaalisen tasapainon luomisessa – toisin sanoen paljain jaloin kävely voi parantaa itsetuntoa.

1. Parantaa jalkojen kehitystä 

Lasten tulisi viettää jonkin verran aikaa paljain jaloin joka päivä, sillä avojaloin kävely auttaa jalkoja kehittymään luonnollisesti. Avojaloin kävely myös auttaa neutraalin askeleen kehittämisessä, jolloin lapsen askellus ei ole liian supinoiva tai pronatoiva.

Pronaatio tarkoittaa jalkaterän luonnollista joustoa sisäsyrjälle jalan osuessa maahan. Askelluksen aikana esiintyvää liiallista sisäänkääntymistä kutsutaan ylipronaatioksi. Pronatoiva kävelijä asettaa astuessaan suurimman osan painosta kantapäälle.

Supinaatiossa, eli alipronaatiossa, jalka ei kierry sisäänpäin ja nilkan joustoliike jää olemattomaksi. Supinoiva kävelijä asettaa suurimman osan painosta päkiälle, minkä vuoksi hän näyttää liikkuvan paikasta A paikkaan B varpaillaan.

Paljain jaloin kävely myös kehittää lapsen kykyä tarttua varpaillaan ja stimuloi luiden ja nivelsiteiden kehitystä.

Kävelytyyli vaikuttaa moneen asiaan lapsen elämässä, ja siksi vanhempien on kiinnitettävä siihen huomiota.

Mitä etuja paljain jaloin kävelyllä on lapselle?

2. Suora yhteys luontoon

Rannalla paljain jaloin kävely saa aikaan miellyttävän vapauden tunteen. Ilman kenkiä kävely auttaa lapsia kokemaan maailman kaikilla aisteilla. Miljoonia vuosia sitten ihmiset kävelivät avojaloin, ja heidän aistinsa kehittyivät huippuunsa.

3. Hermoston stimulointi

Paljain jaloin kävely stimuloi lapsen immuunijärjestelmää. Se myös auttaa heitä tulemaan tietoisiksi kehostaan. Avojaloin kävellessä hermojen päät ja painopisteet välittävät tietoa keholle. Tämän avulla lapset pystyvät paremmin liikkumaan ja ottamaan tilan haltuun.

4. Pienentää vammojen riskiä

Paljain jaloin kävely vahvistaa jalkoja, mikä puolestaan vähentää vammojen syntymisen riskiä. Avojaloin kävely myös edesauttaa nivelten ja lihasten kehitystä.

5. Parantaa kykyä hahmottaa tilaa

Avojaloin kävelemisen etuna on myös se, että lapsen kyky hahmottaa ympäristöään kehittyy. Tämän avulla lapset pystyvät tehokkaammin paikantamaan ympärillään olevia asioita ja esineitä. He oppivat myös olemaan varovaisempia mahdollisten vaarojen edessä.

Milloin vauvojen on hyvä käyttää kenkiä?

Vanhemmat ostavat usein jo pienelle lapselle jalkineet. On kuitenkin suositeltavaa pukea vauvalle vain sukat. Pienen lapsen jalat kasvavat jatkuvasti, eikä jalkoja saa puristaa.

Lapsille voi pukea lenkkarit lyhyeksi aikaa, esimerkiksi kuvaa varten. On kuitenkin hyvä odottaa kenkien käyttämisen kanssa siihen asti, kunnes lapsi alkaa ottaa ensimmäisiä askeleitaan.

Vauvat tarvitsevat kengät vasta siinä vaiheessa, kun he alkavat kävellä, ei hetkeäkään aikaisemmin. Tätä ennen lapsen on hyvä pitää jaloissaan pelkkiä sukkia.

Kuinka valita oikeat kengät?

Lapset alkavat kävellä 12-15 kuukauden iässä. Tämä on aika, jolloin lapselle tulisi valita sopivat kengät. Jos kengät tuntuvat epämukavilta lapsen jaloissa, tulee harkita muita vaihtoehtoja.

Alla muutama seikka, jotka vanhempien on hyvä pitää mielessä valitessaan lapselleen kenkiä:

  • Kenkien tulee suojata lasten jalkoja. Kengät eivät kuitenkaan saa rajoittaa tai eristää jalkoja kokemasta ulkoisia ärsykkeitä. Lasten on opittava hallitsemaan tasapainoa, liikkeitä ja ryhtiä. Kengänpohjan on myös oltava oikeanlaisessa kontaktissa alustan kanssa.
  • Kenkien tulee olla valmistettu luonnollisista materiaaleista, jotta jalat saavat hengittää.
  • Kengänpohjan tulee olla joustava ja liukuesteinen. Näin lapsen jalka pääsee kaartumaan kunnolla kävellessä.
  • Kengänkärjen tulisi olla pyöreä ja leveä, jotta varpaat pystyvät liikkumaan vapaammin. Huomioi, että kengänkärjen ja varpaiden välillä olevan tilan tulisi olla enintään 15 millimetriä.

Paljain jaloin kävely ei ole likaista – päinvastoin. Avojaloin käveleminen on tarpeellista lapsen kehityksen kannalta. Kuten aina, on hyvä välttää ääripäitä. Lasten ei ole hyvä käyttää kenkiä liian usein, mutta ei myöskään olla liian paljon avojaloin. On vanhempien tehtävä löytää sopiva tasapaino.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hedge, BM. Barefoot walking and running. Journal, Indian Academy of Clinical Medicine z Vol. 15, No. 1 z January-March, 2014. [Online] Avaiable at: http://medind.nic.in/jac/t14/i1/jact14i1p7.pdf
  • Ingkatecha, Onwaree. (2012). Barefoot Running. Journal of Sport and Exercise Science. 9.
  • Hollander, Karsten & van der Zwaard, Babette & de Villiers, Elbe & Braumann, K-M & Venter, Rachel & Zech, Astrid. (2016). The effects of being habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents aged 6-18 years: Study protocol for a multicenter cross-sectional study (Barefoot LIFE project). Journal of Foot and Ankle Research. 9. 10.1186/s13047-016-0166-1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.