Kuinka selittää lapsille, mistä vauvat tulevat
 

Kuinka selittää lapsille, mistä vauvat tulevat

Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja saattavat kysyä joskus hankaliakin kysymyksiä. Näin selität lapsille, mistä vauvat tulevat.
Kuinka selittää lapsille, mistä vauvat tulevat
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 helmikuuta, 2023

Älä ihmettele, jos lapsesi haluaa tietää mistä vauvat tulevat – se on täysin luonnollista uteliaisuutta. Tähän kysymykseen vastaaminen voi tosin olla hankalaa, joten tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit lähestyä asiaa.

Kun lapset alkavat olla tietoisempia ympäristöstään, maailmasta jossa he elävät, heidän mieleensä alkaa putkahtaa kymmeniä kysymyksiä. Äiteinä meidän tulisi olla valmiita antamaan heille vastaukset ajoissa, ja näiden vastausten tulisi olla ennen kaikkea realistisia.

Meidän on tärkeää muistaa, että olemme lapsillemme roolimalleja. Mitä rehellisempiä olemme, sitä enemmän lapsemme luottavat meihin ja tietävät, että he voivat aina kysyä meiltä mitä tahansa. Ja lapsi, jolla on oikeat tiedot ja koulutus, on vähemmän haavoittuvainen.

Kun kohtaat kysymyksen “äiti, mistä vauvat tulevat?”, saatat yllättyä, nauraa tai kenties vähän hikoillakin, mutta älä suotta huolehdi. Ymmärrä, että tällaisia kysymyksiä tulee väistämättä esiin. Tämä auttaa sinua sulattamaan sen paremmin, etkä osoita lapsellesi tietämättömyyttä. Suhtaudu kysymykseen sellaisena kuin se on: täysin luonnollista uteliaisuutta.

Äiti, mistä vauvat tulevat?

Vauva pitelee kukkaa kämmenellään.

“Mistä vauvat tulevat” on kysymys, joka epäilemättä herättää uteliaisuutta lapsissasi. Sisaruksen tai serkun syntymä saa heidät ihmettelemään, kuinka nämä tulivat maailmaan. Kun kysymys herää, sinun on vastattava heille ja varauduttava vastaamaan myös muihin aiheen herättämiin kysymyksiin.

Kysymykseen vastatessasi sinun on otettava huomioon tiettyjä näkökohtia: lapsesi ikä, missä olette kun kysymys tulee esiin ja keitä ympärillä on.

Sanavalinnat riippuvat lapsesi iästä. Mitä vanhempi hän on, sitä suorempi voit olla. Jos taas puhut pienelle lapselle, sanasi voivat olla vihjailevampia tai voit kenties käyttää analogioita. Unohda kuitenkin kaikki myytit, kuten vanha haikaratarina.

Lapset tulevat maailmaan yhä älykkäämpinä, joten älä aliarvioi heitä.

Kysymys vauvojen alkuperästä voi tulla huonoon aikaan ja huonossa paikassa, mutta on sinun käsissäsi hoitaa tilanne oikein. Ruokakauppa ei välttämättä ole oikea paikka tällaiselle keskustelulle, varsinkin jos ympärillä on paljon ihmisiä. Tämä ei tosiaankaan ole ihanteellinen skenaario, mutta niin voi käydä.

Lapset ovat spontaaneja ja sellaisina heihin tulee myös suhtautua. Jos paikka ei kuitenkaan tunnu tällaiselle keskustelulle sopivalta, kerro lapselle, että vastaat mielelläsi hänen kysymyksiinsä jossakin rauhallisemmassa paikassa, jossa voitte keskustella asiasta enemmän.

Selitys kaikenikäisille

Nuori tyttö lepää päätään äitinsä raskaana olevan vatsan päällä.
  • 3–4-vuotiaana lapsilla alkaa herätä kysymyksiä, ja jos lapsesi kyselee, hän on valmis myös saamaan vastauksia. Tässä tapauksessa on parasta keksiä jokin vertaus, kuten siemenen kylväminen, ja kertoa lisäksi, kuinka ne potkivat vatsassasi tai liikkuivat sisälläsi. Lapset pitävät siitä.
  • Jos lapsesi on 5–6-vuotias, kysymykset ovat yleensä hieman tarkempia, joten älä arkaile puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Kirjoista tai piirroksista voi olla paljon apua selittäessäsi lapsellesi, mistä vauvat tulevat. Kuten sanonta kuuluu, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
  • Noin 7–8-vuotiaana lapset ovat tietoisempia kehostaan ja selvistä eroista poikien ja tyttöjen välillä. He tietävät, että pojilla on penis ja tytöillä emätin, joten käyttämäsi kielen pitäisi olla selkeämpää.
  • 9–10-vuotiailla lapsilla on jo jonkinlainen käsitys seksistä. Selitä heille, että lapset saapuvat maailmaan kun vanhemmat ovat riittävän kypsiä ja että se tapahtuu ennen kaikkea vanhempien rakkaudesta toisiinsa.

Kuuntele lastasi tarkoin, joskus yksinkertainen vastaus riittää selventämään hänen mieltään askarruttavia asioita. Älä yritä vaihtaa puheenaihetta tai jättää keskustelua puolitiehen, sillä se vain lisää hänen mietteitään. Älä ihmettele, jos hän ei vastauksen saatuaan ota aihetta esille enää uudestaan. Tärkeintä on, että olet aina valmis antamaan hänelle oikeaa tietoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ambrosi, L., & Chacel, L. A. Y. H. (2013). ¡ YA VIENE UN BEBÉ! Cómo se forma, se desarrolla y nace un bebé. Explicación para niños que preguntan, guía para padres que responden (Versión […]. Bubok.
  • Morales, G. H., & Guijarro, C. J. (2003). La educación sexual de la primera infancia: guía para madres, padres y profesorado de educación infantil (Vol. 155). Ministerio de Educación.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.