4 kiusallista kysymystä, jotka jokainen lapsi kysyy vanhemmiltaan - Äitiyden Ihme
 

4 kiusallista kysymystä, jotka jokainen lapsi kysyy vanhemmiltaan

4 kiusallista kysymystä, jotka jokainen lapsi kysyy vanhemmiltaan
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uteliaisuus on lapsen työkalu maailman ymmärtämiseen ja tutkimiseen hänen omien silmiensä ja yksilöllisten kokemustensa kautta. Jokaisella kysymyksellään hän pyrkii ymmärtämään uusia käsitteitä, ideoita ja uskomuksia sekä kehittämään oman henkilökohtaisen näkemyksensä todellisuudesta.

Jokainen vanhempi on ollut tilanteessa, jossa lapsi esittää kiusallisen kysymyksen, johon vanhempi olisi mieluiten vastaamatta. Vaikka vastaaminen voikin tuntua epämukavalta ja oikean vastauksen löytäminen vaikealta, kannattaa omaa reaktiota ja vastausta harkita tarkkaan. Lapsi nimittäin rakentaa maailmankuvaansa juuri vanhempiensa sanojen ja reaktioiden perusteella. Kiusalliset kysymykset kannattaa ottaa todisteena lapsen kasvavasta älykkyydestä ja kognitiivisesta kehityksestä. Kysymyksiä esittävä lapsi on lapsi, joka on tietoinen ympäröivästä maailmasta.

4 kiusallista kysymystä, jotka jokainen lapsi kysyy vanhemmiltaan

1. Miten vauva päätyi mahaasi?

Kun olet useiden lasten äiti ja koittaa hetki kertoa heille, että he saavat toisen sisaruksen, voit olla miltei varma että vanhempi lapsistasi esittää sinulle tämän kysymyksen. Mitä tahansa teetkin tilanteessa, yritä olla näyttämättä epävarmuuttasi tai lapsen kysymyksen herättämää epämukavuutta itsessäsi, sillä vain siten myös lapsesi ei tunne oloaan epämukavaksi esitettyään tuollaisen kysymyksen. Kerro lapselle totuus yksinkertaisella tavalla ja selitä, että kerrot heille asiasta tarkemmin sitten kun hetki on oikea.

4 kiusallista kysymystä, jotka jokainen lapsi kysyy vanhemmiltaan

2. Miksi aikuisen sukuelimet ovat kehittyneemmät?

On aivan normaalia, että pienet pojat vertaavat itseään isäänsä tällä tavalla. Älä ole huolissasi, sillä asian pohtiminen on aivan normaalia ja täysin luonnollista. Jos lapsi kysyy sinulta kiusallisia kysymyksiä riittää, kun sanot heille, että ajan myötä myös heidän ruumiinsa muuttuu ja kehittyy samanlaiseksi. Selitä, että kehon kaikki elimet kehittyvät ja kasvavat kuukausittain ja vuosi vuodelta.

3. Oletko raskaana?

Vanhemmille on kiusallista, jos lapsi kysyy naiselta, joka ei ole raskaana, onko tämä raskaana. Heidän kannattaa kuitenkin muistaa, että lapsi ei ole vielä oppinut niitä sosiaalisia normeja ja kriteereitä, joita me aikuiset pidämme oikeina. Tilanne kannattaa hyödyntää keskustelemalla lapsen kanssa erilaisuuden ja erojen kunnioittamisesta, harkinnan ja sanavalintojen tärkeydestä sekä kehopositiivisuudesta ja kehorauhasta.

4. Miksi sinulla on ryppyjä ja valkoiset hiukset?

Näissä tilanteissa meidän on keskusteltava lasten kanssa kasvusta ja siitä, että kaikki ihmiset ikääntyvät ja heidän ruumiinsa, mukaanlukien hiukset sekä kasvot, muuttuvat. Selitä lapsellesi, että ajan myötä kaikkien meidän kehomme ikääntyvät ja näyttävät erilaisilta. Sinun tulisi myös hyödyntää näitä tilanteita lapsen esittäessä nolostuttavia kysymyksiä selittääksesi heille, että vanhuksia tulisi kunnioittaa, sekä ottaa heidät kohteliaasti huomioon. Vastaamalla tähän kysymykseen annat heille samalla myös elämänopetuksen, jonka he tulevat muistamaan aina.

Kuinka vastata lapsen kiusallisiin kysymyksiin?

4 kiusallista kysymystä, jotka jokainen lapsi kysyy vanhemmiltaan
  • Ota rennosti. Aikuisena sinun itsesi tulisi ymmärtää, että kun lapsi kysyy näitä kysymyksiä, hän ei tuomitse tai tarkoita toisille mitään pahaa sanomisillaan. Hän vain kysyy itseään ihmetyttäviä asioita silkasta tiedon janosta. Me aikuisina näemme usein asiat eri lailla, kuin mitä he todella tarkoittavat kysymyksellään.
  • Muista hienotunteisuus. Jos ja kun näitä tilanteita tapahtuu myös sinun lapsesi kanssa, selitä heille, että on joitain sellaisia kysymyksiä jotka olisi parasta esittää sitten, kun olette kahden kesken. Yksityisyys on myös vain yksi uusi käsite, joka opetetaan lapsille näyttämällä esimerkkiä; lapset eivät osaa käyttää sitä luonnostaan, vaan se on käytöstapa, joka sinun on vanhempana opetettava heille.
  • Kannusta ja stimuloi lasten luontaista uteliaisuutta. Nämä kysymykset ovat merkki älykkyydestä. Siksi sinun ei tulisi missään tapauksessa koskaan torua lastasi niiden esittämisestä! Sinä olet aikuinen ja sinun on hyväksyttävä se, että he tarvitsevat useisiin elämän ihmetyksiin vielä vastauksen sinulta. Vastaa heille itseluottamuksella ja autat samalla lapsiasi haluamaan lisää tietoa uusista asioista myös tulevaisuudessa.
  • Muotoile vastauksesi lasten iän mukaan. On olemassa sellaisia aiheita ja kysymyksiä, joihin sinun on puututtava eri tavalla ja erilaisella tietomäärällä lapsen iästä riippuen. Kun lapset varttuvat, vastauksesi voivat olla informatiivisempia.
  • Pidä kommunikointi avoimena. Älä välttele lasten esittämiä kysymyksiä, äläkä myöskään koskaan toru lapsiasi esittämästä nolostuttavia kysymyksiä, sillä he ovat ainoastaan ihmeissään jostakin heille tuntemattomasta asiasta. Kommunikointi on tärkeä avain terveesiin suhteesiin vanhempien ja heidän lastensa välillä.
  • Käytä vastauksissasi apuna esimerkkejä auttaaksesi lapsia ymmärtämään paremmin. Jos otat aikaa vastata lasten kysymyksiin, he tuntevat olevansa tärkeitä ja arvokkaita. Voit käyttää apunasi arkisia esimerkkejä, kuten kirjoja, tai huolellisesti valittuja videoita prosessin helpottamiseksi.
  • Ole lempeä ja kohtelias. Kun puhuttelet itse muita ihmisiä, sinun tulisi tehdä se aina tehdä kunnioittavasti. Käytä hyödyksesi lapsesi kanssa käymiä keskusteluja ja opeta heille hyviä käytöstapoja jo nuoruudesta lähtien.

On vanhempien vastuulla tarjota lapsille kaikki heidän etsimänsä vastaukset. Muut kanavat, kuten televisio, internet, sekä lasten ystävät voivat kaikki antaa lapsillesi vääriä, tai jopa erittäin sopimattomia tietoja. Kaikki kiusalliset kysymykset, jotka juolahtavat lasten päähän ovat luonnollisia ja normaali osa lasten kehitystä.  Älä hämmenny tilanteissa, kun he kysyvät sinulta tiettyjä asioita. Sinun pitäisi nähdä asia positiivisena ja nauttia siitä tosiasiasta, että he luottavat sinuun tarpeeksi kysyäkseen asiaa juuri sinulta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.