Lasten hyväksikäytön indikaattorit
Lasten hyväksikäyttö on vakava ongelma maailmanlaajuisesti ja monimutkainen tilanne, johon on puututtava. Tilanteella on vakavia seurauksia lapsen tulevaan elämään, ja se on vaikea voittaa. Tästä syystä on olennaista ehkäistä hyväksikäyttöä ja havaita tämä tilanne ottamalla huomioon lasten hyväksikäytön indikaattorit, mikä voi auttaa välttämään tilanteen pitkittymistä.
Mitä on lasten hyväksikäyttö?
Se määritellään alle 18-vuotiaiden henkilöiden hyväksikäytöksi ja laiminlyömiseksi. Se viittaa kaikenlaiseen hyväksikäyttöön, sekä fyysiseen että psyykkiseen, seksuaaliseen, fyysiseen ja henkiseen laiminlyöntiin ja hylkäämiseen. Toisin sanoen hyväksikäyttö on kaikenlaista lapsen terveyden, kehityksen tai ihmisarvon vahingoittamista tai toimeentulon vaarantamista.
Hyväksikäyttö on lapsille erittäin vakava tilanne, jolla on suuria seurauksia heidän kehitykselleen. Tältä osin on olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat läheisen yhteyden erilaisten hyväksikäytön muotojen ja lapsen biopsykososiaalisen kehityksen välillä.
Nämä tutkimukset osoittavat, että lapsen hyväksikäyttötilanne muuttuu kouluongelmiksi sekä kognitiivisella tasolla että sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja käyttäytymismuutoksiksi, jotka ilmenevät aggressiivisuutena ja vetäytymisenä.
Lisäksi nämä tutkimukset osoittavat, että suurimmassa osassa lasten hyväksikäyttötapauksia havaitaan persoonallisuusongelmia, ahdistusta, pelkoa, vihamielisyyttä, hylkäämistä, epäluottamusta ja masennusta.
Hyväksikäytöstä kärsimiseen liittyy päihteiden käyttö, itsemurhan suurempi todennäköisyys sekä rikollinen käyttäytyminen. Muutokset seksuaalisessa käyttäytymisessä ovat myös yleisiä lapsilla, jotka ovat joutuneet kärsimään hyväksikäytöstä ja kaltoinkohtelusta.
Lasten hyväksikäytön indikaattorit – pidä näitä silmällä
Lasten hyväksikäyttö tapahtuu useimmissa tapauksissa yksityisissä tiloissa, mikä vaikeuttaa sen havaitsemista. Tästä syystä on välttämätöntä havaita tilanteet useiden elementtien avulla, jotka varoittavat mahdollisesta lasten hyväksikäytöstä, ja näitä kutsutaan indikaattoreiksi.
Nämä lasten hyväksikäytön indikaattorit voivat auttaa ammattilaisia aktivoimaan joukon protokollia ja toimintamenettelyjä, jotka takaavat lapsen suojelun. He voivat auttaa perheitä, koulutuskeskuksia ja terveyspalveluja kommunikoimaan tai ilmoittamaan lasten hyväksikäyttötilanteesta sosiaaliviranomaisille.
Fyysiset indikaattorit
- Osteo-nivelvammat, kuten pään, leuan, kylkiluiden murtumat, rintakehän tai raajojen vammat.
- Ihon ja limakalvon vammat, kuten palovammat, hiustenlähtö, haavat, puremat ja mustelmat. Silmien ja kasvojen muiden alueiden, kuten kitalaen, kielen tai suun limakalvojen vaurioituminen.
- Iskujen, lyöntien tai potkujen aiheuttamat sisäiset lihas- ja orgaaniset vammat, jotka vaikuttavat lihaksiin, kuten vatsaan. Ne vahingoittavat sisäelimiä, kuten munuaisia, keuhkoja tai maksaa. Myös intrakraniaaliset neurologiset vammat.
Käyttäytymisindikaattorit
- Eristäytyminen, apatia, vetäytyminen sekä passiivinen ja välttelevä käyttäytyminen.
- Ruokahaluttomuus, syömisongelmat, bulimia ja anoreksia.
- Ongelmat, jotka liittyvät hoitoon ja henkilökohtaiseen hygieniaan.
- Oppimisongelmat, keskittymiskyvyn puute, koulussa epäonnistuminen ja poissaolot.
- Vaikeudet olla yhteydessä muihin lapsiin.
- Ilkivalta ja rikollisuus sekä vastustava, häiritsevä, uhmakas ja aggressiivinen käytös.
- Huumeiden ja alkoholin väärinkäyttö.
- Unihäiriöt, ahdistus, suru ja masennus.
- Itsetuhoiset käytösmallit, syyllisyydentunne ja huono itsetunto.
- Varovaisuus fyysisessä kontaktissa aikuisten kanssa.
Seksuaalisen hyväksikäytön merkkejä
- Vammat sukupuolielimissä, pakaroissa ja rinnoissa.
- Polttojälkiä, haavoja, hankausta ja mustelmia sukuelinten alueilla ja muissa kehon osissa.
- Vaikeus istua ja kävellä.
- Sukuelinten tai emättimen verenvuoto, vulvitiitti ja vulvovaginiitti (kipu, tulehdus, kutina).
- Virtsatietulehdukset.
- Vihaisa, sopimaton tai siveetön seksuaalinen käyttäytyminen.
- Sukupuolitautien oireet.
Taistelu lasten hyväksikäyttöä vastaan
Lasten hyväksikäyttö on vakava maailmanlaajuinen ongelma, jolla on useita perhe-, sosiokulttuurisia ja sosioekonomisia syitä. Ongelman ratkaisemiseksi koulutus ja tietoisuus tilanteesta, joka vaikuttaa kaikkiin sektoreihin ja yhteiskuntaluokkiin, mutta pääasiassa taloudellisesti ja kulttuurisesti heikoimmassa asemassa oleviin sektoreihin ja yhteiskuntaryhmiin, on välttämätöntä.
Siksi onkin ratkaisevan tärkeää, että viranomaiset laativat linjauksia, joiden tavoitteena on ratkaista ongelma, joka edellyttää kokonaisvaltaista ja monialaista lähestymistapaa ja joka edellyttää sellaisten ammattilaisten koulutusta, jotka pystyvät tuntemaan ja havaitsemaan lasten hyväksikäyttötilanteet erityisten indikaattoreiden avulla.
Lasten hyväksikäytön torjunnan on perustuttava koulutukseen ja tietoisuuden lisäämiseen yhteiskunnassa niistä kauheista seurauksista, joita lasten hyväksikäytöllä on lasten elämään vielä läpi aikuisiänkin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gonzalvo, G. O. (2002). Indicadores de maltrato infantil. Guías clínicas de España, 2, 44. Recuperado de https://www.researchgate.net/profile/Gonzalo_Olivan_Gonzalvo/publication/235663794_Indicadores_de_maltrato_infantil/links/0deec52f3ea9b60119000000.pdf
- Santana-Tavira, R., Sánchez-Ahedo, R. y Herrera-Basto, E. (1998). El maltrato infantil: un problema mundial. Recuperado de https://www.scielosp.org/article/spm/1998.v40n1/58-65/es/
- Robaina Suárez, G. (2001). El maltrato infantil. Revista Cubana de medicina general integral, 17(1), pp. 74-80. Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000100011
- Kurtz, P. D., Gaudin Jr, J. M., Wodarski, J. S. y Howing, P. T. (1993). Maltreatment and the school-aged child: School performance consequences. Child Abuse & Neglect, 17(5),pp. pp. 581-589. Recuperado de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/014521349390080O